Italiafruit.net
"Kończy się rok, który powinien skłonić nas do refleksji: zmiany klimatyczne i konflikty uświadamiają nam, że rolnictwo jest sektorem strategicznym i że jako Włochy musimy osiągnąć 100 procent naszych zdolności produkcyjnych". powiedział przewodniczący Confagricoltura, Massimiliano Giansanti
czytaj dalej
czytaj dalej
Conad wprowadza na rynek linię sałatek pionowych "Flavours & Ideas
2023-12-13 00:00
Conad kontynuuje wdrażanie swojego planu rozwoju na lata 2023-2025, który przewiduje inwestycje w wysokości około 2 miliardów euro na wzmocnienie sieci, cyfryzację i innowacje, ogłaszając interesujący nowy dodatek do swojej oferty markowych produktów.
czytaj dalej
czytaj dalej
Uruchomiono 14 projektów dotyczących owoców i warzyw przyszłości
2023-12-13 00:00
Ulepszanie odmian, walka ze zmianami klimatu, ochrona upraw, innowacje po zbiorach i szkolenie nowych specjalistów: duże inwestycje w badania naukowe Apo Conerpo, wiodącej organizacji producentów, obejmują cały sektor.
czytaj dalej
czytaj dalej
Pizzoli, włoski specjalista od ziemniaków w MasterChef Italy
2023-12-13 00:00
Pizzoli, włoski specjalista od ziemniaków, jest jednym z partnerów MasterChef Italia z okazji nowej edycji programu Sky Original wyprodukowanego przez Endemol Shine Italy, który rozpocznie się jutro na Sky i będzie transmitowany na NOW. Aspirujący szefowie kuchni będą mogli spróbować swoich sił w różnych przygotowaniach,
czytaj dalej
czytaj dalej
Macfrut 2024 zatrzymuje się w Bułgarii
2023-12-13 00:00
Macfrut 2024 został zaprezentowany w Bułgarii. W ciągu ostatnich kilku dni targi były prezentowane w Sofii i Płowdiw w obecności głównych stowarzyszeń owocowo-warzywnych, wraz z dużą grupą firm krajowych.
czytaj dalej
Wykładniczy wzrost dla "I Cotti" Agribologna z +200% sprzedaży
2023-12-13 00:00
Linia V Gamma Grupy Agribologna - "I Cotti" by Questo l'ho fatto io - wprowadza nową referencję. Pomarańczowy słodki ziemniak trafia na półki sklepów wielkopowierzchniowych. Zwiększa to do 8 liczbę produktów, wszystkie w 100% naturalne, bez dodatku przypraw, z linii warzywnej
czytaj dalej
czytaj dalej
Melon, z NUN 19821 F1 kalendarz produkcji może zostać rozszerzony
2023-12-13 00:00
Najważniejszym punktem katalogu oferowanego przez BASF | Nunhems pozostaje melon Berninima, który towarzyszy mu w nowej gamie najlepszych odmian, jest NUN 19821 F1 (na zdjęciu otwierającym). Rozpoczyna się planowanie kampanii produkcyjnej w 2024 r. i referencje od hodowców i przedsiębiorców
czytaj dalej
czytaj dalej
Simonato, organiczne poinsecje przybywają na sezon świąteczny
2023-12-13 00:00
Boże Narodzenie jest tuż za rogiem, ulice są przystrojone, a typowych poinsecji, rośliny ozdobnej znanej również jako poinsecja, nie można przegapić.
czytaj dalej
Oto jak tworzyć wartość w dystrybucji na dużą skalę
2023-12-13 00:00
Włoska żywność rolno-spożywcza jest naturalnie przystosowana do produkcji wysokiej jakości, ale staje się wyjątkowa tylko wtedy, gdy jest powiązana z dziedzictwem naturalnym i artystycznym, z którego pochodzi. Jest to linia rozumowania, którą rozpoczęliśmy w ostatnich miesiącach (kliknij tutaj, aby przeczytać więcej), ale teraz coraz bardziej
czytaj dalej
czytaj dalej
Click Day dla pracowników sezonowych spoza UE rozpoczyna się dzisiaj
2023-12-12 00:00
Dziś, we wtorek 12 grudnia, mija termin przybycia do Włoch 82 550 pracowników sezonowych spoza UE, przewidzianych w nowym trzyletnim Dpcm (z 27 września 2023 r.) dla przejściowego programowania przepływów w latach 2023-2025, który rezerwuje 40 000 jednostek dla nulla osta przedstawionego przez
czytaj dalej
czytaj dalej
Słodkie Palermo, w Piana di Fondi sezon konsekracji
2023-12-12 00:00
W Piana di Fondi trwa ekscytujący sezon dla papryki Sweet Palermo, będącej wynikiem prac badawczych prowadzonych przez Rijka Zwaana. Luca Peppe, prezes spółdzielni Agripeppe, opisuje IFN moment dla tej wyjątkowej papryki.
czytaj dalej
Projekt Italia Ortofrutta mający na celu wydłużenie okresu przechowywania owoców i warzyw po zbiorach
2023-12-12 00:00
Trwają próby eksperymentalne w ostatnim roku projektu badań stosowanych zatytułowanego "Działania mające na celu weryfikację wydłużenia okresu przechowywania owoców i warzyw po zbiorach poprzez testowanie katalitycznego uwodnionego urządzenia do fotoutleniania".
czytaj dalej
czytaj dalej
Szpinak 4. serii, luka produkcyjna trwa
2023-12-12 00:00
Jeśli zeszłoroczny sezon szpinakowy czwartej serii nie rozpoczął się dobrze (kliknij tutaj, aby przeczytać więcej), to w tym sezonie produkcja również stoi w obliczu trudnego okresu, spowodowanego mieszanką przyczyn. Zagłębiliśmy się w sytuację z Giulio Benvenuti,
czytaj dalej
czytaj dalej
Ziemniaki, złoty moment trwa na rynku hurtowym
2023-12-12 00:00
Wraz z Daniele Vaccari ze stoiska Eurorinascita, które działa na rynku hurtowym w Brescii, skupiliśmy się na świecie ziemniaków, który nadal odnotowuje wysokie notowania w tym sezonie.
czytaj dalej
Unikanie ręcznego przerzedzania w przypadku jabłoni jest wykonalne, podczas gdy w przypadku brzoskwini jest to wciąż chimera (zwłaszcza, że powróciło ryzyko późnych przymrozków). Z pewnością nie można lekceważyć tej techniki w celu osiągnięcia odpowiedniej jakości produkcji, pod względem wielkości i smaku.
czytaj dalej
czytaj dalej
F.lli Orsero świętuje magię świąt na targach owoców i warzyw
2023-12-12 00:00
F.lli Orsero świętuje magię okresu świątecznego na targach owocowo-warzywnych w Mediolanie, Weronie, Bolonii, Florencji, Rzymie, Cagliari, Maceracie i Pescarze, z bogatym kalendarzem inicjatyw dedykowanych hurtownikom i sprzedawcom owoców. Od wczoraj stoiska Fruttital ożyły dzięki
czytaj dalej
czytaj dalej
Obżarstwo i lekkość dzięki świątecznym przepisom Dole
2023-12-12 00:00
Zbliża się okres świąteczny: klimat radości i spokoju oraz chęć dzielenia się ciepłą świąteczną atmosferą z bliskimi, być może przed nakrytym stołem, na którym nie może zabraknąć smacznych, ale zdrowych przysmaków. Obecne trendy pokazują, że w rzeczywistości coraz bardziej
czytaj dalej
czytaj dalej
"Rośliny pochodzące z nowych technik genomicznych są niezbędnym narzędziem do poprawy zrównoważonego rozwoju procesów produkcyjnych w rolnictwie i przyczyniają się do bezpieczeństwa żywnościowego i europejskiej suwerenności żywnościowej, które obecnie uważamy za zagrożone.
czytaj dalej
Pierwszy Carrefour Contact otwiera się we Włoszech
2023-12-12 00:00
Otwarto pierwszy we Włoszech Carrefour Contact, nowy format, którego podwójnym celem jest pomoc w rewitalizacji mediolańskiego Piazza Angilberto i obniżenie cen sprzedaży o 10%, co czyni go jednym z najtańszych w mieście.
czytaj dalej
I Cremosi, pasta warzywna z ciecierzycy i orzechów nerkowca
2023-12-12 00:00
Świat roślinnych alternatyw dla sera znajduje coraz więcej miejsca na rynku, oferując smaczne i innowacyjne propozycje: tak jest w przypadku marki Ortìa, która niedawno wprowadziła na rynek Cremosi, linię past warzywnych na bazie ciecierzycy i nerkowców;
czytaj dalej