Italiafruit.net
OrtoRomi, sezon na radicchio ChOG rozpoczyna się na nowo
2023-11-23 00:00
Sezon OrtoRomi Radicchio P.G.I. rozpoczął się znakomicie, oferując doskonałe produkty o wysokiej zawartości usług, wykonane w 100% z warzyw Veneto pochodzących z krótkiego i kontrolowanego łańcucha dostaw. Cztery specjalne referencje OrtoRomi oparte są na Radicchio Rosso di Treviso I.G.P. i Radicchio
czytaj dalej
czytaj dalej
"Nasz Ori": nowa koncepcja MDD
2023-11-23 00:00
Lokalność jest z pewnością jednym z najważniejszych czynników decydujących o zakupie dla włoskiego konsumenta i warto zauważyć, jak niektóre sieci starają się wykorzystać ten aspekt, pracując nad asortymentem. Conad Nord Ovest z pewnością zasługuje na bliższe przyjrzenie się, z jego "I
czytaj dalej
czytaj dalej
Metis® z satysfakcją zamyka kampanię wpływowych inicjatyw
2023-11-23 00:00
Metis®, owoc premium powstały w wyniku naturalnego skrzyżowania śliwki i moreli, zamyka kampanię, która charakteryzowała się kolorem, wysokimi właściwościami organoleptycznymi oraz różnymi inicjatywami marketingowymi i promocyjnymi.
czytaj dalej
"Niedawne rozporządzenie ministra rolnictwa obniżające procent dotacji na wykupienie dotowanych polis doprowadzi do tego, że gospodarstwa nie wykupią ubezpieczenia, ponieważ po prostu nie będzie ich stać na pokrycie kosztów" - mówi. Zwraca na to uwagę
czytaj dalej
czytaj dalej
"Zielone kiwi, rachunki się nie zgadzają
2023-11-23 00:00
Włoska kampania kiwi rusza pełną parą ze świadomością, że nie zabraknie niewiadomych, biorąc pod uwagę, że mamy do czynienia z rokiem o najniższych zbiorach w historii, zwłaszcza jeśli chodzi o odmianę o zielonym miąższu. Aby zrozumieć, w jaki sposób
czytaj dalej
czytaj dalej
Unes, operacja rebrandingu rozpoczyna się we wszystkich sklepach
2023-11-23 00:00
Wyróżnienie się w wielkopowierzchniowym handlu detalicznym za pomocą jednego znaku, będącego synonimem bliskości konsumenta, zarówno pod względem bliskości terytorialnej, jak i możliwości zaspokojenia codziennych potrzeb zakupowych. To właśnie z myślą o tym celu dokonano konwersji wszystkich
czytaj dalej
czytaj dalej
Sycylijski sezon pomarańczowy rozpoczął się wśród tysiąca niewiadomych. Największym zmartwieniem dla sektora jest susza, która postawiła producentów w trudnej sytuacji. Ale teraz pomarańcze zaczynają polaryzować działy owoców i warzyw w całych Włoszech, próbując
czytaj dalej
czytaj dalej
W tym roku włoskie rynki owoców i warzyw ubrały się w zieleń i jaskrawą czerwień dzięki inicjatywom promocyjnym wdrożonym przez MelaPiù®, markę produkcyjną Fuji i Gala konsorcjum Ferrara. Działania, które zakończyły się kilka dni temu, przyniosły następujące efekty
czytaj dalej
czytaj dalej
Rijk Zwaan prezentuje nowy "kolczasty" ogórek
2023-11-22 00:00
Rijk Zwaan, firma nasienna zajmująca się badaniem i sprzedażą odmian ogrodniczych, od lat inwestuje w rygorystyczny i innowacyjny program hodowli różnych produktów, w tym ogórków, gdzie jest liderem na rynku. Stąd tworzenie coraz bardziej wydajnych odmian, takich jak
czytaj dalej
czytaj dalej
Radicchio ChOG i supermarkety Alì, związek to siła
2023-11-22 00:00
Jedność jest siłą, a w tym przypadku jedność pozwala utrzymać wysoką jakość Radicchio Rosso di Treviso ChOG i Radicchio Variegato di Castelfranco ChOG. Alì Supermarkets zostało nagrodzone przez Consorzio di Tutela del Radicchio Rosso di Treviso IGP z okazji
czytaj dalej
czytaj dalej
Esselunga, z Natura Matura, wysoka półka robi swoje
2023-11-22 00:00
PPL, czyli marka własna premium, to segment, który powoli wkracza do włoskiego handlu detalicznego na dużą skalę, pokazując, jak sieci zdały sobie sprawę, że segmentacja w kierunku najwyższego końca asortymentu może być atutem w budowaniu lojalności klientów;
czytaj dalej
Pablo Vilanova mianowany nowym dyrektorem generalnym Mercabarny
2023-11-22 00:00
Rada dyrektorów Mercabarna mianowała Pablo Vilanovę nowym dyrektorem generalnym spółki. Vilanova ukończył inżynierię przemysłową na Politechnice Katalońskiej (UPC). Posiada rozległą wiedzę i doświadczenie w zarządzaniu obszarami gastronomicznymi,
czytaj dalej
czytaj dalej
Macfrut Academy na linii startu
2023-11-22 00:00
Macfrut Academy, innowacyjna platforma cyfrowa skierowana do profesjonalistów z sektora owoców i warzyw, została uruchomiona. Pierwsza lekcja wideo poświęcona jest łańcuchowi ziemniaczanemu, z podróżą, która zaczyna się od zmechanizowanego zbioru na polu i dociera do pakowania w magazynie, z naciskiem na
czytaj dalej
czytaj dalej
Bohater Dole na maratonie w Firenze
2023-11-22 00:00
Niezapomnianym wydarzeniem dla wszystkich entuzjastów biegania jest zaplanowany na niedzielę 26 listopada maraton w Firenze, jeden z najsłynniejszych biegów we Włoszech i jeden z 20 najlepszych na świecie pod względem liczby uczestników i jakości. Dole Italia - lider w produkcji i dystrybucji owoców i warzyw.
czytaj dalej
czytaj dalej
Rynek suszonych owoców kontynuuje swoją korzystną i cenną ścieżkę dla operatorów sektora, odnotowując sprzedaż o wartości ponad 800 milionów euro w naszym kraju pod koniec października, pomimo licznych zakłóceń związanych z podażą i wahaniami cen,
czytaj dalej
czytaj dalej
Obecnie przemysł spożywczy w coraz większym stopniu wykorzystuje zamienniki cukru, aby obniżyć zawartość kalorii w produktach i poszerzyć grono potencjalnych konsumentów, w tym tych coraz bardziej świadomych stylu życia, którzy preferują dietę niskokaloryczną.
czytaj dalej
czytaj dalej
W Izraelu jest to praca na polach
2023-11-22 00:00
Sytuacja, która powstała w Izraelu w ostatnich tygodniach, ma poważny wpływ na rolnictwo, zwłaszcza niedobór siły roboczej, który niepokoi gospodarstwa rolne.
czytaj dalej
Pomidory, starożytne odmiany zapewniają oszczędność wody
2023-11-22 00:00
We Francji rolnik Pascal Pooth badał, jak uprawiać pomidory, wybierając stare odmiany, które są bardziej odporne niż nowoczesne i lepiej przystosowane do środowiska, w którym rosną, umożliwiając zbiory o wysokiej wydajności, ale przy znacznym zużyciu energii.
czytaj dalej
czytaj dalej
Papryczki schodzą z piedestału, zeszłoroczna chwała jest już daleko
2023-11-22 00:00
Ogólnie rzecz biorąc, dla rynku produktów owocowych i warzywnych sezon nigdy nie jest taki sam jak poprzedni; niestety lub na szczęście, niektórzy powiedzieliby. Na przykład sycylijscy producenci papryki mieli nadzieję na kolejną kampanię produkcyjną i handlową równą tej z poprzedniego sezonu.
czytaj dalej
czytaj dalej
PERILBIO: organiczna innowacja połączona z Living Labs
2023-11-22 00:00
Przyszłość rolnictwa ekologicznego jest połączona w sieć. Sieci stowarzyszeniowe i partycypacyjne są w rzeczywistości żywymi laboratoriami, stworzonymi w celu współprojektowania badań i innowacji wraz z podmiotami z całego systemu rolno-spożywczego, które odpowiadają na rzeczywiste potrzeby badawcze w skali lokalnej. Podobnie, bezpośredni dialog z
czytaj dalej
czytaj dalej