Italiafruit.net
Bezpieczeństwo na rynkach hurtowych, co musi się zmienić
2023-04-13 00:00
Rynki hurtowe są skrzyżowaniem dla tysięcy ludzi, którzy codziennie zaludniają liczne obiekty we Włoszech. Zmieniają się one w mikroświaty tętniące życiem operatorów, którzy z kolei handlują, więc zapewnienie im bezpieczeństwa nie jest misją do
czytaj dalej
czytaj dalej
Radicchios, punkt zwrotny opakowany
2023-04-13 00:00
Pakowane cykorie osiągnęły punkt zwrotny i nie widać już odwrotu. Jeśli trend produktów pakowanych wzrósł w czasie pandemii, to teraz przeżywa prawdziwą konsolidację. I to właśnie do tych pakowanych referencji firma
czytaj dalej
czytaj dalej
Orzechy laskowe, przyjazdy z zagranicy podwojone w ciągu 10 lat
2023-04-13 00:00
W ciągu ostatnich dwóch lat kryzys klimatyczny spowodował zmniejszenie o jedną trzecią zdolności produkcyjnej włoskich orzechów laskowych, mimo że w ostatnim dziesięcioleciu produkuje się i spożywa coraz więcej orzechów laskowych. W rzeczywistości, jak donosi Il Sole 24 ore, w naszym kraju hektary przeznaczone na uprawę orzechów laskowych
czytaj dalej
czytaj dalej
Arbuzy, Almeria traci 2,500 hektarów
2023-04-13 00:00
Asaja Almería przeprowadziła badania, które ujawniają zmniejszenie powierzchni upraw arbuzów o 2.500 hektarów, około 20 procent w uprawach szklarniowych i 25 procent w uprawach polowych. Według stowarzyszenia, w 2023 roku przewiduje się 8.100 hektarów w szklarni i 1.400 hektarów na otwartym polu.
czytaj dalej
czytaj dalej
Obierając Neapol, PIG wciąż czeka
2023-04-12 00:00
Pelato di Napoli" wciąż czeka na uznanie IGP. Dwa lata po opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym przepisów dotyczących produkcji pomidorów bez skórki Igp z Neapolu, Kampania wciąż czeka na ostatni krok, czyli wspólnotową rejestrację znaku jakości;
czytaj dalej
Barometr dystrybucji: trudny pierwszy kwartał
2023-04-12 00:00
Rok 2023 nie rozpoczął się pod najlepszymi auspicjami dla działu owoców i warzyw we włoskim wielkopowierzchniowym handlu detalicznym. W pierwszym kwartale sprzedaż wartościowa jest dodatnia, ale wynik ten jest głównie rezultatem efektów inflacyjnych, podczas gdy ilości walczą o osiągnięcie poziomu z 2022 roku.
czytaj dalej
czytaj dalej
Zabójczy mróz w rejonie Mantuan
2023-04-12 00:00
Ostatnie nocne przymrozki naruszyły produkcję w 2023 roku. Zwrócił na to uwagę Paolo Lavagnini z San Benedetto, urzędnik Cia Wschodniej Lombardii w Mantui, który zebrał liczne raporty od firm członkowskich;
czytaj dalej
Pierwsze włoskie morele debiutują na rynku
2023-04-12 00:00
Nie ma nawet połowy kwietnia, temperatury przypominają luty, ale włoskie morele już zaczynają zaglądać na rynek w Rzymie. Od kilku lat zresztą mały producent z Marsali, który uprawia produkt w szklarni i spala wszystkich na czas, zbiera morele
czytaj dalej
czytaj dalej
Kampania dotycząca włoskich winogron stołowych w 2022 roku zostanie zapamiętana jako "Annus horribilis", nawet producenci mający za sobą więcej sezonów określili ją jako "jedną z najgorszych kampanii marketingowych w historii";
czytaj dalej
Narodowa Akademia Rolnicza, wszystko gotowe do inauguracji
2023-04-12 00:00
Uroczysta inauguracja 216. roku akademickiego Krajowej Akademii Rolniczej odbędzie się w poniedziałek 17 kwietnia, w godz. 16-18.30, w Sala dello Stabat Mater w Palazzo dell'Archiginnasio w Bolonii (Piazza Galvani 1, Bolonia). Ceremonia zostanie otwarta przez
czytaj dalej
czytaj dalej
Psa na actinidii, nadchodzi zatwierdzenie dla Sitofex®
2023-04-12 00:00
w dniu 4 kwietnia przedsiębiorstwo Alzchem Trostberg GmbH otrzymało tymczasowe zezwolenie na nadzwyczajne sytuacje fitosanitarne w drodze odstępstwa, zgodnie z art. 53 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009, dotyczące stosowania Sitofexu® w zwalczaniu bakteryjnej raka aktinidii
czytaj dalej
czytaj dalej
Karczoch z Paestum powraca do świętowania
2023-04-12 00:00
Powraca słynny festiwal poświęcony królowi wiosny: karczochowi ChOG Paestum. Impreza odbędzie się w miejscowości Gromola w Capaccio-Paestum od 22 do 25 kwietnia i ponownie 29 kwietnia i 1 maja 2023 r.
czytaj dalej
Truskawki Basilicata, oto wszystkie atuty
2023-04-12 00:00
W oczekiwaniu na europejskie uznanie Chronionego Oznaczenia Geograficznego (kliknij tutaj, aby przeczytać więcej), truskawka z Basilicaty przebija się na rynek dzięki inicjatywom tematycznym, takim jak "Strawberry of Basilicata Party". Impreza, której pomysłodawcami są Nicola Vallinoto i Antonio Orlando, to
czytaj dalej
czytaj dalej
92-letnia kobieta hoduje rekordowej wielkości pomidory
2023-04-12 00:00
92-letnia "młoda kobieta" o imieniu Sybil Gorby od ponad 58 lat sadzi w swoim ogrodzie w Tyler County w Zachodniej Wirginii nasiona tej samej "linii". Pierwsze nasiono posadziła w 1965 roku. Jak sama mówi, jej pomidory mają wyjątkowy, "szczególnie słodki" smak, ale co z tego?
czytaj dalej
czytaj dalej
Pomidory, projekt miseczek na nasiona wielokrotnego użytku
2023-04-12 00:00
AOP CIO, Stowarzyszenie Organizacji Producentów z siedzibą w Parmie, którego członkami są AINPO, Consorzio Casalasco del Pomodoro i Consorzio Agrario di Cremona, przedstawiło regionowi Emilia-Romania projekt badawczy TomatER, mający na celu poprawę zrównoważenia środowiskowego w zakresie
czytaj dalej
czytaj dalej
Selenella, sezon na nowelki rozpoczęty
2023-04-12 00:00
Od zeszłego tygodnia Nowe Ziemniaki Selenella wracają do działów owocowo-warzywnych najlepszych włoskich sklepów. Produkt wysokiej jakości, wynik pracy w 100% włoskiego młyna, kontrolowany i gwarantowany na każdym etapie. Zbiory rozpoczęły się na Sycylii,
czytaj dalej
czytaj dalej
'Morele, mróz spalił do 80 proc. owoców'
2023-04-12 00:00
W ciągu ostatnich kilku nocy mróz dał o sobie znać na produkcji owoców i warzyw w Emilii-Romanii. Jak przewidywaliśmy w naszym artykule (kliknij tutaj, aby przeczytać więcej), morele i owoce pestkowe w ogóle były wśród najbardziej dotkniętych upraw. W celu uzyskania aktualnych informacji na temat sytuacji mamy
czytaj dalej
czytaj dalej
Jakość i certyfikacja, wartości Agricola Lusia
2023-04-12 00:00
Na coraz bardziej uważnym i wymagającym rynku, jeśli chodzi o jakość i zdrowotność produktów, przejrzystość łańcucha dostaw i gwarancję jasnych certyfikatów obejmujących cały cykl produkcyjny, Agricola Lusia niestrudzenie pracuje, by oferować coraz bardziej kompletną i pełną ofertę.
czytaj dalej
czytaj dalej
Cinefrutta, rozpoczyna się głosowanie na nagrodę społeczną
2023-04-11 00:00
Od 13 kwietnia 2023 r. o godz. 10.00 ludzie sieci zdecydują o zwycięzcach nagrody specjalnej 10. edycji Cinefrutta, festiwalu krótkich filmów o dobrym jedzeniu promowanego przez organizacje producenckieAssoFruit Italia, AOA i Terra Orti i tworzonego z
czytaj dalej
czytaj dalej
Pośpiech nie jest przyjacielem zdrowego odżywiania.
czytaj dalej