Italiafruit.net
Macfrut: 41. edycja zaprezentowana w Doha z Lollobrigidą
2023-10-12 00:00
Różnorodność Macfruts po raz kolejny będzie duszą samych targów, spodziewanych w Rimini Expo Centre od 8 do 10 maja 2024 roku. Różnorodność, która - jak podkreślił prezes Renzo Piraccini podczas wczorajszej prezentacji w Doha - opiera się na byciu targami łańcucha dostaw i
czytaj dalej
czytaj dalej
Kiwi: Grecja kontra Włochy, to wyścig na dno
2023-10-12 00:00
W jednym z naszych ostatnich wywiadów (kliknij tutaj, aby przeczytać więcej), hurtownik porównał smak pierwszych włoskich kiwi do lekarstwa, tak bardzo był rozczarowany, ale po teście, który przeprowadziliśmy i o którym mówimy, musimy powiedzieć, że się mylił: smakowane owoce to
czytaj dalej
czytaj dalej
Tosca przedstawia drugi raport ESG
2023-10-12 00:00
Tosca, światowy lider w dziedzinie plastikowych opakowań wielokrotnego użytku i rozwiązań poolingowych, ma przyjemność ogłosić wydanie swojego drugiego raportu ESG zatytułowanego: "All Together Better, Innovation through Partnership",
czytaj dalej
czytaj dalej
Wraz z wrześniem trzeci kwartał dobiega końca i nadszedł czas na podsumowanie. Od początku roku dział owoców i warzyw w handlu detalicznym na dużą skalę wykazuje spadek konsumpcji, ale z oznakami ożywienia, dzięki kilku ostatnim ciepłym miesiącom. Inflacja jest jednak nadal bliska ośmiu punktów. Jednak we wrześniu, podobnie jak w sierpniu, wskaźnik
czytaj dalej
czytaj dalej
Kod Qr zastąpi kod kreskowy od 2027 r.
2023-10-12 00:00
Dane dotyczące identyfikowalności i bezpieczeństwa, ale także zrównoważonego rozwoju, właściwości odżywczych i składu opakowania: to tylko niektóre z informacji na temat produktów konsumenckich, które stały się dziś niezbędne dla konsumentów i mogą również
czytaj dalej
czytaj dalej
Karczochy, kampania La Collettiva rusza pełną parą
2023-10-12 00:00
Nadeszła jesień i kampania produkcji karczochów dla P.O. La Collettiva rusza pełną parą, choć z lekkim opóźnieniem. Na Sardynii pogoda wciąż walczy z letnimi temperaturami, potwierdzając zasadę, że październik jest historycznie okresem przejściowym.
czytaj dalej
Jabłka Valle Varaita, informowanie o produkcie poprzez aperitify
2023-10-12 00:00
Konsorcjum na rzecz ochrony i waloryzacji jabłek Valle Varaita, założone dwa lata temu z udziałem 15 producentów z prowincji Cuneo, rozwija się, a komunikacja stała się hasłem przewodnim. Entuzjazmu nie brakuje, dzięki błyskotliwemu początkowi kampanii, ponieważ
czytaj dalej
czytaj dalej
Unia Europejska wymaga rygorystycznych wartości w zakresie pozostałości pestycydów w owocach cytrusowych w celu zapewnienia wysokiego poziomu bezpieczeństwa i zrównoważonego rozwoju. Jednak według Unió lauradora (organizacji producentów z Walencji) istnieją wady w kontrolach; w rzeczywistości podczas inspekcji w
czytaj dalej
czytaj dalej
Winogrona stołowe, spadek produkcji o 8% rok do roku
2023-10-12 00:00
Niższe wolumeny niż w poprzednich latach, ale doskonałe wyniki pod względem jakości. Tak wygląda tegoroczny sezon winogron stołowych według raportu Ismea Mercati. Wszystkie szczegóły poniżej.
czytaj dalej
Gorąca pogoda, to kasztany we Włoszech
2023-10-12 00:00
Ciepła jesień zakłóca naturalne cykle, a kasztany pozostają na drzewach z powodu wysokich temperatur i braku opadów, zapobiegając spadaniu i zbieraniu jeżowców. To właśnie wynika z monitorowania przez Coldirettin skutków
czytaj dalej
czytaj dalej
"ChNP i ChOG, Parlament nie poddaje się sztywności Rady
2023-10-12 00:00
"Negocjacje postępują, a ich celem jest zaoferowanie naszym producentom wysokiej jakości lepszych i silniejszych ram regulacyjnych do końca kadencji Parlamentu. Nie mogę jednak ukryć rozczarowania całego zespołu negocjacyjnego PE, począwszy od przewodniczącego ComAgri Norberta
czytaj dalej
czytaj dalej
Przydatne owady do przeciwdziałania zazielenieniu
2023-10-12 00:00
Projekt C.L.I.M.A., realizowany już trzeci rok, zatrzymał się w Ramacca, w samym sercu regionu Catanese, w Biofabbrica Insetti Utili (B.I.U.) należącym do ESA, Urzędu Rozwoju Rolnictwa Regionu Sycylii. Wydarzenie, którego tematem przewodnim było "Poszanowanie środowiska i zdrowia ludzi", odbyło się w Ramacca.
czytaj dalej
czytaj dalej
Pozytywny debiut kalabryjskich klementynek
2023-10-11 00:00
Zbiory pierwszych kalabryjskich klementynek rozpoczęły się około dziesięć dni temu i choć jest zbyt wcześnie, aby nakreślić trendy dla całego sezonu, interesujące jest przeanalizowanie pierwszych oznak na poziomie produkcyjnym i handlowym. Z pewnością sezon prezentuje się coraz lepiej.
czytaj dalej
czytaj dalej
Marrone di Castel del Rio Igp, zbiory rozpoczną się za kilka dni
2023-10-11 00:00
Zbliżają się zbiory kasztanów Castel del Rio IGP, doskonałego produktu Apeninów Toskańsko-Romańskich, a z tej okazji IFN przeprowadził wywiad z Monią Rontini, właścicielką wraz z ojcem Sergio gospodarstwa Il Regno del Marrone, położonego w gminie Castel.
czytaj dalej
czytaj dalej
Rynek Lusia, gorący wrzesień ze spadającymi cenami
2023-10-11 00:00
Poniżej znajduje się komentarz na temat trendów rynkowych we wrześniu od Lusia Market Management.
czytaj dalej
Cytrusowe daktyle są zabarwione na różowo
2023-10-11 00:00
Związek między owocami i warzywami a zdrowiem nigdy nie był tak bliski, a jednocześnie tak cenny. Mając to na uwadze, Citrus l'Orto Italianopurses projekty mające na celu rozpowszechnianie znaczenia profilaktyki przy stole w popowym i lekkim, ale nigdy powierzchownym języku. I w ten sposób
czytaj dalej
czytaj dalej
Rejestracja jest już otwarta na webinarium organizowane przez Accademia BIO, FederBio Servizi, format szkoleń w sektorze ekologicznym, oraz AssoBio, krajowe stowarzyszenie firm zajmujących się produkcją, przetwórstwem i dystrybucją ekologiczną. Wydarzenie online zaplanowano na czwartek
czytaj dalej
czytaj dalej
Jabłka: odmiany klubowe rosną w GDO i szukają strategii
2023-10-11 00:00
W sektorze jabłek liczby się sumują. Tak można by podsumować analizy Agroter's Fruit and Vegetable Monitor dotyczące niekwestionowanego bohatera włoskiego sadownictwa. Stabilne powierzchnie i produkcja, eksport, który nadal "ciągnie" i konsumpcja, która utrzymuje się na stałym poziomie.
czytaj dalej
czytaj dalej
Wycofanie aktywnych składników, czy istnieją skuteczne alternatywy?
2023-10-11 00:00
Po artykule na temat konsekwencji wycofania składników aktywnych (kliknij tutaj, aby przeczytać więcej), publikujemy notatkę, którą otrzymaliśmy od Massimo Benuzzi, Dyrektora Technicznego & Business Development w CBC-Biogard.
czytaj dalej
Pestycydy, redukcja może potrwać do 2035 r.
2023-10-11 00:00
Wczorajsze zatwierdzenie stanowiska ComAgri (26 głosów za, 3 wstrzymujące się i 9 przeciw) w sprawie wniosku dotyczącego rozporządzenia w sprawie zrównoważonego stosowania środków ochrony roślin pokazuje, że gdy debata koncentruje się na istocie kwestii, przezwyciężając ideologiczne stanowiska i niepotrzebne polaryzacje, to
czytaj dalej
czytaj dalej