Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Węgierscy producenci rezygnują z uprawy malin

W latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku na Węgrzech produkowano 40 – 60 tysięcy ton malin, a areał nasadzeń tego gatunku wynosił od 1.200 do 1.400 hektarów. Później, na przełomie tysiącleci, produkcja spadła do 10 – 15 tysięcy ton. Dziś na Węgrzech uprawia się jedynie 600 – 800 ton malin na około 100 hektarach.

Jedną z przyczyn tego tak drastycznego spadku produkcji są zmieniające się warunki klimatyczne w ciągu ostatnich dziesięciu do piętnastu lat, które spowodowały, że obszar Węgier przestał być odpowiedni do produkcji tych owoców jagodowych. Owoce te nie mogą wytrzymać gorących i bardzo suchych lat. Ponadto wysokie temperatury i czasowe, nagłe duże opady wpływają na podatność owoców na niektóre choroby grzybowe.

Sytuację pogarsza jeszcze niedobór siły roboczej. Maliny wymagają aż 3-4 tysięcy godzin pracy na hektar, podczas gdy pozostałe rośliny uprawne potrzebują tylko 10-20 godzin, a jabłka zaledwie 500-800 godzin.

Czerwona porzeczka lepiej toleruje pogodę, więc wygląda na to, że te plantacje nadal mogą pozostać. W przypadku tych owoców brak rąk do pracy także nie jest tak naprawdę powodem do niepokoju, ponieważ można je zbierać maszynowo.

 

Zobacz więcej: Maliny

Słowa kluczowe: maliny, produkcja malin
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem