Logowanie / Rejestracja Koszyk: 0 szt. 0
Dzisiaj jest Wtorek 10 grudnia 2019. Od wczoraj dodano 3487 ceny w 27 kategoriach. Życzymy miłego dnia.
Tu jesteś:  »   »   »  Światowa produkcja orzechów intensywnie rośnie

Światowa produkcja orzechów intensywnie rośnie

  |   Źródło:
Ludzkość coraz częściej sięga po orzechy jako elementu coraz modniejszej zdrowej żywności. A które orzechy są najpopularniejsze?

Według International Nut and Dried Fruit Council Foundation (INC), globalna produkcja orzechów w przeciągu ostatnich siedmiu lat wykazuje wysokie wskaźniki wzrostu.

W ciągu ostatnich siedmiu lat, globalna produkcja owoców laskowych wzrosła o ponad jedną trzecią - do 497.9 tys. ton w sezonie 2017/18, migdałów o prawie 12 proc. do 1,2 mln ton, a orzechów włoskich o więcej niż 60 proc. do 871,3 tys. ton. W przypadku pistacji wzrost wyniósł jedną czwartą do 598 tys. ton.

Pod względem wartości, wzrost jest jeszcze bardziej zauważalny. Przez 10 lat wartość produkcji orzechów laskowych na świecie wzrosła 1,3 razy, migdałów 2,7 razy, orzechy włoskich 2,6 razy, a pistacji trzy razy.

Znaczny wzrost całkowitej produkcji orzechów włoskich stanowi konsekwencję światowego trendu we wzrośnie konsumpcji zdrowej żywności, mówią eksperci INC. W najbliższej przyszłości trend ten będzie kontynuowany, przewiduje organizacja, a to oznacza, że produkcja orzechów wciąż będzie rosła i będzie przy tym nadal opłacalna.

 

 

Słowa kluczowe: orzechy, produkcja orzechów

Dodaj komentarz
Dodając komentarz jako niezalogowany użytkownik, obok komentarza zostanie umieszczony Twój adres IP
Redakcja nie odpowiada za treści umieszczane w serwisie przez użytkowników. W przypadku pojawienia się treści uznawanych powszechnie za obraźliwe Redakcja podejmie starania mające na celu niezwłoczne usunięcie takich materiałów. W przypadku umieszczenia przez użytkownika treści uznawanych za obraźliwe lub innych treści niezgodnych z prawem, portal zastrzega sobie prawo do natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników.