Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Szansa dla niedoskonałych warzyw

Warzywa przeznaczone do handlu w marketach przechodzą wiele etapów selekcji. Dobierane są w zależności od rozmiaru, według zabarwienia i w ten sposób dzielone na różne sorty. Każda niedoskonałość warzyw dyskwalifikuje je i w najlepszym przypadku są wykorzystywane jako pasza dla zwierząt bądź trafiają do przetwórstwa. Znaczna jednak ich część jest wyrzucana i niszczona. W globalnej skali jest to niewyobrażalna ilość.

W Berlinie powstał projekt pod nazwą Culinary Misfits, w którym „brzydkie” warzywa wykorzystywane są do przygotowywania smacznych dań wegetariańskich. Niedoskonałość warzyw jest atutem i motorem napędowym tej działalności. Firma wręcz chwali się tym i pokazuje, że warzywa, które nie spełniają norm mogą mieć swoje zalety, a przy tym są zdrowe i smaczne.

- Firma zaopatruje się w takie warzywa i owoce u lokalnych dostawców. Promujemy w ten sposób lokalne produkty oraz zapobiegają marnotrawstwu żywności. Przesłaniem tej działalności jest także dotarcie do świadomości społeczeństwa, że nie wszystkie warzywa są idealne i obok nich są również te niedoskonałe, które niestety są niszczone – chwalą swój pomysł właścicielki firmy.

Sprzedaż na razie odbywa się w formie cateringu, ale pomysłodawczynie firmy planują otworzyć stacjonarną restaurację, w której będą serwować smaczne dania z „niezwykłych” produktów, a także sklep z „wyjątkowymi” warzywami i ich przetworami.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE