Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Wzrośnie popyt na sok jabłkowy?

USDA prognozuje, że produkcja pomarańczy w Brazylii w sezonie 2017/18 będzie niższa o 23 proc. w ujęciu rok do roku wskutek niekorzystnych uwarunkowań pogodowych tj. wysokich temperatur w październiku 2017 roku, które wpłynęły negatywnie na zawiązywanie owoców.

Brazylia jest największym na świecie producentem pomarańcz (ok. 35 proc. światowych zbiorów tych owoców). Dodatkowo produkcja owoców w USA (drugi światowy producent) spadnie o 24 proc. w ujęciu rok do roku do 3,5 mln ton. Zmiany w tych dwóch krajach negatywnie wpłyną na produkcję soku pomarańczowego na świecie.

Według prognoz USDA, zmniejszy się ona o 25 proc., do 1,6 mln ton (w ekwiwalencie soku o 65 st. Brix), z czego tylko w Brazylii o 30 proc. r/r. W konsekwencji znaczący spadek zapasów koncentratu na koniec sez. 2017/18, może mieć wpływ na zwiększenie popytu na sok jabłkowy, również z Polski.

Impulsem do wzrostu popytu na zagęszczony sok jabłkowy z Polski, jest wprowadzenie dodatkowych 10 proc. ceł przez USA na koncentrat soku jabłkowego z Chin. Jest to o tyle istotne w kontekście mniejszej (z uwagi na kwietniowe straty przymrozkowe w sadach jabłoniowych) tegorocznej produkcji koncentratu soku jabłkowego w Chinach. Szacunki strat w produkcji w tym kraju są jednak obecnie dość rozbieżne i wynoszą 20-40 proc. Pierwsze prognozy zbiorów w Chinach zostaną prawdopodobnie przedstawione na początku sierpnia 2018 podczas kongresu Prognosfruit, odbywającego się tym razem w Warszawie. Niemniej, prawdopodobnym scenariuszem w bieżącym sezonie jest istotny spadek eksportu koncentratu jabłkowego z Chin do USA i tym samym większa jego sprzedaż z Polski na rynek Stanów Zjednoczonych.

 

Zobacz więcej: Pomarańcze

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem