Ceny warzyw
II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - SAŁATA
0000-00-00 00:00
Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla salat i endywii, po ich przygotowaniu i zapakowaniu. A. Wymagania minimalne We wszystkich klasach jakości,
czytaj dalej
POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE PREZENTACJI - GROCH
0000-00-00 00:00
A. Jednolitość W każdym opakowaniu groch powinien być jednolity, tj. tego samego pochodzenia, tej samej odmiany lub typu handlowego oraz jakości. W opakowaniu widoczna część
czytaj dalej
Sałata
0000-00-00 00:00
W Unii Europejskiej wymagania jakościowe dla świeżych owoców i warzyw objętych wspólną organizacją rynku, zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2200/96, zawarte są
czytaj dalej
I. OKREŚLENIE PRODUKTU - SZPINAK
0000-00-00 00:00
Przedmiotem standardu jest szpinak odmian uprawnych Spinacia oleracea L. dostarczany konsumentom w stanie świeżym. Standard nie obejmuje szpinaku przeznaczonego do przetwórstwa.
czytaj dalej
OKREŚLENIE PRODUKTU - OGÓRKI
0000-00-00 00:00
Przedmiotem standardu jakości handlowej są ogórki odmian uprawnych Cucumis sativus L., dostarczane konsumentom w stanie świeżym. Norma nie obejmuje ogórków przeznaczonych do
czytaj dalej
Szpinak
0000-00-00 00:00
Standard jakości handlowej dla szpinaku zawarty w załączniku do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1591/87 z dnia 5 czerwca 1987 r.
Uwzględniono zmiany do standardu wprowadzone
czytaj dalej
III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - KARCZOCHY
0000-00-00 00:00
Wielkość karczochów określana jest maksymalną średnicą poprzeczną. Minimalna średnica powinna wynosić 6 cm. Poniższa skala wielkości jest obowiązkowa dla klasy Ekstra i klasy
czytaj dalej
Odmiana "Sebastian"
0000-00-00 00:00
Do uprawy wiosennej doskonała jest odmiana "Sebastian" (fot. z prawej). Odmiana ta wiąże róże po 30 do 40 dniach od posadzenia rozsady. Róże są wypukłe, barwy ciemnozielonej,
czytaj dalej
POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - CEBULA
0000-00-00 00:00
Dla cebuli, która nie spełnia wymagań ustalonych dla danej klasy dopuszcza się w każdej jednostce opakowania następujące tolerancje w zakresie jakości i wielkości: Z uwagi
czytaj dalej
VI. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA - BRUKSELKA
0000-00-00 00:00
Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz. A. Cechy identyfikacyjne
czytaj dalej
VI. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA - POMIDORY
0000-00-00 00:00
Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz.Znakowanie może być
czytaj dalej
IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - KARCZOCHY
0000-00-00 00:00
Dla karczochów, które w zakresie jakości i wielkości nie spełniają wymagań ustalonych dla danej klasy, dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje: A.
czytaj dalej
Odmiany szklarniowe
0000-00-00 00:00
Pomidor szklarniowy "Bekas"
Odmiana do uprawy pod szkłem, w tunelach foliowych lub w polu przy palikach. Owoce barwy jasno-czerwonej, gładkie, kuliste, 3 - 4 komorowe, dobrze czytaj dalej
Odmiana do uprawy pod szkłem, w tunelach foliowych lub w polu przy palikach. Owoce barwy jasno-czerwonej, gładkie, kuliste, 3 - 4 komorowe, dobrze czytaj dalej
POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA - PAPRYKA
0000-00-00 00:00
Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz: Każde opakowanie powinno
czytaj dalej
Belgia – uprawy sałaty mocno ucierpiały
0000-00-00 00:00
Susza daje się we znaki wielu producentom warzyw w niemal całej Europie. Belgia i tamtejsze uprawy sałaty na otwartym gruncie nie są wyjątkiem, wynika z informacji portalu freshplaza.pl.
czytaj dalej
Czosnek
0000-00-00 00:00
Standard jakości handlowej dla czosnku zawarty w załączniku do rozporządzenia Komisji (WE) Nr 2288/97 z dnia 18 listopada 1997 r.
Uwzględniono zmiany do standardu wprowadzone
czytaj dalej
III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - OGÓRKI
0000-00-00 00:00
Wielkość ogórków określa się według masy. a) Minimalna masa ogórków gruntowych powinna wynosić 180 g; a ogórków rosnących pod osłonami - 250 g. b) Ponadto ogórki klasy Ekstra
czytaj dalej
POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - PAPRYKA
0000-00-00 00:00
Wielkość papryki określana jest na podstawie szerokości. W przypadku papryki spłaszczonej (pomidorokształtnej) "szerokość" oznacza największą średnicę poprzeczną owocu. Dla
czytaj dalej
Pomidory – jeszcze tydzień, dwa…
0000-00-00 00:00
Już niedługo na rynek hurtowy zaczną trafiać pierwsze poważniejsze partie pomidorów. A jakie są perspektywy dla sektora pomidorowego rynku świeżych warzyw?
czytaj dalej
I. OKREŚLENIE PRODUKTU - SELERY
0000-00-00 00:00
Przedmiotem standardu są selery naciowe odmian uprawnych Apium graveolens L. var. Dulce Mill., dostarczane konsumentom w stanie świeżym. Standard nie obejmuje selerów naciowych
czytaj dalej
WINNICKA SAŁATA
Gospodarstwo Rolne Winnicka SałataPrim specjalizuje się głównie w produkcji różnego rodzaju sałat oraz baby leaf. Każdego roku oferujemy do sprzedaży sałaty, które uprawiamy na niemalże 200 ha żyznej gleby, z czego uprawa sałaty zajmuje około 150 h, a baby leaf około 50 ha, zarówno dla przemysłu, jak i na świeży rynek.
Od początku działalności firmy konsekwentnie realizujemy strategię EURO GAP, a w następstwie GLOBAL GAP oraz McDonald’s Standard, by sprostać wymaganiom i oczekiwaniom naszych Klientów.
https://www.winnickasalata.com/pl/