Ceny warzyw
Cenowy bezruch zażegnany?
2007-04-19 00:00
Zakłady przetwórcze skupują coraz mniejsze ilości warzyw. Jednak ceny niektórych, przeznaczonych do przerobu minimalnie wzrosły.
Po dłuższym okresie cenowej stagnacji, w sytuacji gdy
czytaj dalej
Drożeją ubiegłoroczne warzywa
2007-04-13 00:00
Na zielonym rynku obserwuje się obecnie zmniejszenie ilości ubiegłorocznych warzyw. Ich ceny rosną z dnia na dzień - dotyczy to nawet wyjątkowo w tym roku taniej kapusty. Jej cena, na
czytaj dalej
Jakość przede wszystkim!
2007-04-11 00:00
Badania agencji ZMP, wykazały, że sieci niemieckich sklepów dyskontowych tracą klientów.Dzieje się tak na skutek sprzedaży tanich, ale gorszych jakościowo towarów.
W minionym czytaj dalej
W minionym czytaj dalej
Przedświąteczny ruch na zielonym rynku
2007-04-05 00:00
W tygodniu, poprzedzającym Święta Wielkanocne, warzywa na rynkach hurtowych bardzo podrożały. Największy wzrost odnotowano dla importowanych nowalijek.
Dużym powodzeniem wśród czytaj dalej
Dużym powodzeniem wśród czytaj dalej
Produkcja warzyw spod osłon w Polsce w latach 1997-2006
2006-09-30 00:00
Według informacji GUS, w okresie 1997-2006 najwyższy poziom produkcji warzyw spod osłon odnotowano w roku 2002 r., tj. 754 tys. ton.
W 2006 r. suma zebranych warzyw spod czytaj dalej
W 2006 r. suma zebranych warzyw spod czytaj dalej
Polskie warzywa na miarę czasów
2006-09-29 00:00
Postępujący proces dystrybucji warzyw, polegający na zwiększaniu udziału targowisk hurtowych i sieci supermarketów, wymusza na producentach podwyższenie standardów, dotyczących
czytaj dalej
Gatunki warzyw gruntowych w krajach środkowo-wschodniej Europy
2006-09-28 00:00
Gatunki warzyw gruntowych w poszczególnych krajach
Kraj Gatunki warzyw gruntowych według ważności upraw
Polska kapusta, cebula, marchew, buraki czytaj dalej
Kraj Gatunki warzyw gruntowych według ważności upraw
Polska kapusta, cebula, marchew, buraki czytaj dalej
Charakterystyka polskiego warzywnictwa gruntowego
2006-09-02 00:00
Produkcja warzyw w Polsce pozostawia jeszcze wiele do życzenia.
Największe niedostatki to:
niewielki stopień zmechanizowania procesu technologicznego
stosunkowo niskie plony
czytaj dalej
Produkcja warzyw gruntowych w Polsce w latach 1997 - 2006
2006-09-01 00:00
Według informacji GUS, w okresie 1997 – 2006 największą produkcję warzyw gruntowych odnotowano w roku 1998 (5919 tys. ton).
Poziom upraw w 2006 r. z wynikiem 4110 tys. ton
czytaj dalej
Wspólnie znaczy skuteczniej
2006-08-07 00:00
Duże rozdrobnienie produkcji i słaba przewaga konkurencyjna polskich warzyw, mogą zburzyć równowagę ekonomiczną. Aby tego uniknąć producenci muszą współdziałać.
czytaj dalej
czytaj dalej
Najlepsze gatunki warzyw na susz
2006-07-09 00:00
Do najważniejszych gatunków warzyw, uprawianych w Polsce z przeznaczeniem na susz należą: marchew, cebula, pietruszka, seler, pasternak, buraki i pory.
W procesie tym dobrze czytaj dalej
W procesie tym dobrze czytaj dalej
Mocne punkty polskiego warzywnictwa
2006-07-07 00:00
Polskie warzywa mają duże szanse by umocnić swoją pozycję, zarówno na rodzimym rynku jak i za granicą. Możliwości te otwierają się dzięki dogodnemu położeniu geograficznemu
czytaj dalej
Wzrasta import świeżych warzyw
2006-07-06 00:00
Według wstępnych danych CIHZ i Ministerstwa Finansów, zeszłoroczny import świeżych warzyw wyniósł ogółem 183,5 tys. ton, co w przeliczeniu daje wartość – 140,1 mln eur.
czytaj dalej
W Unii Europejskiej warzywa wyprzedziły owoce
2006-07-05 00:00
Produkcja warzyw w Unii Europejskiej (gruntowych i spod osłon) kształtuje się na poziomie 46 - 47 mln ton. To więcej niż w przypadku owoców.
Dominującą rolę czytaj dalej
Dominującą rolę czytaj dalej
Rosyjskie "tak" dla polskich mrożonych warzyw
2006-06-29 00:00
Wśród przetworów warzywnych, produkowanych w naszym kraju, największą rolę odgrywają mrożonki - stanowią ok. 50%.
Według danych FAO, pionierem w eksporcie tych produktów
czytaj dalej
Przybywa wczesnych warzyw
2006-06-27 00:00
Skup truskawek gruntowych, czereśni i agrestu uważa się za rozpoczęty. Zbiory truskawek są mniejsze, a w chłodniach brakuje zeszłorocznych, mrożonych owoców. Oba te czynniki
czytaj dalej
Ceny wczesnych warzyw obniżają się
2006-06-19 00:00
Wraz z pojawieniem się truskawek gruntowych ich ceny obniżyły się. Przetwórcy rozpoczęli skup. W tym tygodniu za kilogram płacono około 3 zł. Prognozuje się, że wartość tych
czytaj dalej
Młode warzywa za grosze
2006-06-12 00:00
Na zielonym rynku odnotowano spadek cen niektórych warzyw (zwłaszcza pomidorów i kapusty). Mimo to, wciąż płacimy za nie więcej niż przed rokiem.
Nadal drożeją czytaj dalej
Nadal drożeją czytaj dalej
Komisja Europejska szuka kompromisu dla Polski i Rosji
2006-06-05 00:00
Komisja Europejska ma podjąć działania, zmierzające do rozwiązania problemu rosyjskiego embarga na polskie mięso. Poinformował o tym w Warszawie Peter Mandelson - komisarz Unii
czytaj dalej
Kraje śródziemnomorskie liderami w produkcji spod osłon
2006-06-01 00:00
Większość światowej produkcji warzyw spod osłon zlokalizowana jest w rejonie basenu Morza Śródziemnego. W 2003 r. areał upraw wynosił tu ok. 100 tys. ha.
Największą czytaj dalej
Największą czytaj dalej