Ceny warzyw
Polski import warzyw rozwija się
2006-00-00 00:00
Po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej zniesiono cła, które hamowały import takich warzyw, jak: pomidory, ogórki, cebula, marchew, kapusta i sałata.
Przypomnijmy, że czytaj dalej
Przypomnijmy, że czytaj dalej
Mocne punkty polskiego warzywnictwa
2006-00-00 00:00
Polskie warzywa mają duże szanse by umocnić swoją pozycję, zarówno na rodzimym rynku jak i za granicą. Możliwości te otwierają się dzięki dogodnemu położeniu geograficznemu
czytaj dalej
Eksport niektórych warzyw zagrożony
2006-00-00 00:00
Rok temu prognozowano, że w sezonie 2006/2007 eksport polskich warzyw będzie bardzo korzystny.Zwiększenie dostaw miało wynikać m.in. z braku zapasów tych produktów (zwłaszcza
czytaj dalej
Wysokie temperatury – niemałe ceny
2006-00-00 00:00
Utrzymująca się w wielu regionach Polski susza, przyczyniła się do wzrostu cen na zielonym rynku.
W stosunku do lipca ubiegłego roku, podrożało większość warzyw, czytaj dalej
W stosunku do lipca ubiegłego roku, podrożało większość warzyw, czytaj dalej
Polskie warzywa zdobywają popularność na europejski m rynku
2006-00-00 00:00
Spośród dwudziestu pięciu krajów Unii Europejskiej, od 2003 r. produkcja polskich warzyw zyskuje coraz większe znaczenie.
Udział cebuli wzrósł z około 13% (w 2002 r.) do 15% (w czytaj dalej
Udział cebuli wzrósł z około 13% (w 2002 r.) do 15% (w czytaj dalej
Polski eksport i import warzyw w latach 2003-2005
2006-00-00 00:00
Eksport polskich warzyw wzrósł w 2005 r. o 26%. Import natomiast zmniejszył się o 9%.
W handlu również zanotowano spadek - z 14076 tys. eur do 1253 tys. eur. Polski eksport czytaj dalej
W handlu również zanotowano spadek - z 14076 tys. eur do 1253 tys. eur. Polski eksport czytaj dalej
Polska w czołówce europejskiej
2006-00-00 00:00
Polska produkcja warzyw osiąga w latach przeciętnego urodzaju ok. 6 mln ton. Udział roślin gruntowych wynosi 95%, a spod osłon (szkło, folia) tylko 5%.
W europejskiej uprawie czytaj dalej
W europejskiej uprawie czytaj dalej
Pomoc dla francuskiego sektora szklarniowego
2006-00-00 00:00
Gwałtowny wzrost wydatków związanych z energią wpłynął negatywnie na francuski sektor szklarniowy.
Pojawiły się propozycje pomocy w zakresie dofinansowania tradycyjnych czytaj dalej
Pojawiły się propozycje pomocy w zakresie dofinansowania tradycyjnych czytaj dalej
Susza zweryfikuje wiosenne prognozy
2006-00-00 00:00
Wiosenne prognozy informowały o wysokich zbiorach warzyw polowych. Jednak przedłużająca się susza, może spowodować ich ograniczenie. Już teraz odnotowano wyraźne zmniejszenie plonów
czytaj dalej
Grupy producentów to wciąż w Polsce rzadkość
2006-00-00 00:00
Do ważniejszych zadań polityki rolnej krajów Unii Europejskiej należy wspieranie organizacji producentów owoców i warzyw. W państwach Unii (Piętnastki) poprzez takie grupy
czytaj dalej
Grunt to odpowiednie podłoże
2006-00-00 00:00
Tradycyjna technologia uprawy roślin szklarniowych opiera się głównie na mieszance składającej się ze słomy, obornika i torfu. Do produkcji na większą skalę używa się wełnę
czytaj dalej
Pomidory królują w imporcie
2006-00-00 00:00
Według danych GUS, udział sprowadzonych do Polski pomidorów stanowił w 2002 r. 19% krajowych zbiorów. Dla porównania liczba importowanych ogórków równała się 4%, a papryki 34%.
czytaj dalej
Odbiorcy polskich suszonych warzyw
2006-00-00 00:00
Główni dostawcy i odbiorcy suszonych warzyw w Polsce
Dostawcy Udział w wartości ogólnego importu (%) Odbiorcy Udział w wartości ogólnego eksportu czytaj dalej
Dostawcy Udział w wartości ogólnego importu (%) Odbiorcy Udział w wartości ogólnego eksportu czytaj dalej
Zbiory warzyw w Unii Europejskiej w latach 1997 - 2005
2005-09-06 00:00
Produkcja warzyw w Unii Europejskiej wyniosła w 2005 r. 65,7 mln ton, tj. o 4% mniej niż rok wcześniej. Najliczniejszą grupę stanowią tzw. warzywa pozostałe – 45% oraz
czytaj dalej
Europa podzielona
2005-08-12 00:00
W byłych krajach socjalistycznych, w produkcji warzyw (szczególnie ukierunkowanej na zaopatrzenie krajowego rynku) dominują warzywa ciężkie.
Inaczej jest czytaj dalej
Inaczej jest czytaj dalej
Spadek eksportu warzyw świeżych
0000-00-00 00:00
Ostatnie dane dotyczące polskiego eksportu wykazują, że w sierpniu br. sprzedaż warzyw świeżych obniżyła się o 30 proc. w stosunku do sierpnia 2007 r.
W sierpniu br.
czytaj dalej