Ceny warzyw
Polacy nadrabiają w konsumpcji warzyw
2006-00-00 00:00
Ilość warzyw, spożywanych przez Polaków wzrasta. Coraz bliżej nam do średniego poziomu konsumpcji tych produktów w krajach Unii Europejskiej (Dwudziestki piątki).
Według
czytaj dalej
Ślimacze tempo procesu koncentracji w Polsce
2006-00-00 00:00
Proces koncentracji produkcji warzywniczej w Polsce przebiega bardzo powoli. Około 60% gospodarstw, uprawiających cebulę z siewu, produkowało to warzywo na powierzchniach większych
czytaj dalej
Załamanie ekonomiki szklarniowej zażegnane
2006-00-00 00:00
Do załamania się ekonomiki produkcji szklarniowej, w przedsiębiorstwach państwowych (lata 80. i początek lat 90.) przyczyniły się następujące czynniki:
zbyt duża
czytaj dalej
Polski rynek warzyw kurczy się
2006-00-00 00:00
Cykle koniunkturalne, występujące dość często w grupie warzyw oraz zmienne warunki pogodowe, uniemożliwiły przeprowadzenie prognoz, dotyczących zbiorów w bieżącym sezonie.
czytaj dalej
Spór o strategię
2006-00-00 00:00
W Europie obserwuje się dwie strategie rozwoju produkcji warzyw pod osłonami. Pierwsza polega na dynamicznym wzroście powierzchni uprawy, przy relatywnie niskich nakładach kapitałowych.
czytaj dalej
Ceny warzyw do bezpośredniej konsumpcji i do przetwórstwa
2006-00-00 00:00
W sezonie 2005/2006 ceny warzyw były dość wysokie.Najwyższy poziom osiągnęła cebula (wzrost o 60%), dalej fasola szparagowa, pietruszka i marchew.
Tendencja wzrostowa ma czytaj dalej
Tendencja wzrostowa ma czytaj dalej
Atuty nowoczesnej technologii
2006-00-00 00:00
Zastosowanie nowoczesnych rozwiązań technicznych pozwala na:
stworzenie optymalnych warunków wzrostu roślin (tj. wilgotność, temperatura, stężenie CO2 , nawożenie) i obniżenie
czytaj dalej
Unia Europejska dyktuje standardy uprawy warzyw w Polsce
2006-00-00 00:00
Liczba uprawianych i spożywanych warzyw w Unii Europejskiej jest znacznie bogatsza niż w Polsce. Dużą rolę odgrywają tam sałaty, papryka słodka, dynie, karczochy, oberżyny,
czytaj dalej
Kiedy największy import warzyw ciepłolubnych?
2006-00-00 00:00
Generalnie największy import warzyw ciepłolubnych (papryki, ogórków i papryki) ma miejsce w pierwszych sześciu miesiącach. Udział sprowadzanych wówczas wyżej wymienionych warzyw
czytaj dalej
Polscy producenci warzyw niepocieszeni
2006-00-00 00:00
Duża część sprowadzanych do Polski warzyw ma służyć zastąpieniu niektórych naszych produktów.Szczególnie dotyczy to warzyw spod osłon, cebuli, marchwi i pomidorów gruntowych.
czytaj dalej
Warzywa spod osłon w górę
2006-00-00 00:00
Skup pomidorów i ogórków gruntowych dobiega końca. Nadchodzi czas na te same warzywa lecz uprawiane pod osłonami.
Spółdzielnie ogrodnicze płacą obecnie za pomidory o 11% czytaj dalej
Spółdzielnie ogrodnicze płacą obecnie za pomidory o 11% czytaj dalej
Wzrósł import warzyw wczesnych
2006-00-00 00:00
W latach 2005 i 2006 wzrósł ogólny import warzyw wczesnych (z upraw przyspieszonych), jak: kapusta, marchew, sałata, ogórki i pomidory.
W stosunku do roku 2004 od marca do czytaj dalej
W stosunku do roku 2004 od marca do czytaj dalej
Ile znaczą zabiegi dostosowawcze?
2006-00-00 00:00
Według mgr inż. Janusza Mierwińskiego z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa IERiGŻ-PIB, dzięki zabiegom dostosowawczym, znaczna liczba gospodarstw warzywniczych utrzymała w latach 1997–2002
czytaj dalej
Prognozy potwierdzone
2006-00-00 00:00
Sprawdziły się prognozy mówiące o wzroście importu warzyw ciepłolubnych do Polski, po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Ich głównymi dostawcami są kraje członkowskie, przede
czytaj dalej
Warzywa na(za)rażone
2006-00-00 00:00
Deszczowe dni i stosunkowo ciepłe noce sprzyjają rozwojowi różnych chorób wśród warzyw.W ostatnich dniach, jednostki skupujące te produkty informowały o pojawieniu się
czytaj dalej
Cudze chwalone - swoje zaniedbywane
2006-00-00 00:00
W połowie roku zaobserwowano wysoki poziom importu tych warzyw, które powinny być sprzedawane z produkcji polskiej, tj. marchwi i cebuli.
To skutek niedostatecznego sposobu ich czytaj dalej
To skutek niedostatecznego sposobu ich czytaj dalej
Mądra organizacja produkcji - połowa sukcesu
2006-00-00 00:00
Decydując o ilości danego produktu oraz jego terminie uprawy, producenci rzadko biorą pod uwagę rachunki ekonomiczne i sytuację panującą na rynku. Duży wpływ na poprawę
czytaj dalej
Metody ograniczenia strat cieplnych
2006-00-00 00:00
Istnieje wiele metod racjonalnego wykorzystania ciepła i ograniczania jego strat, m.in.:
uszczelnianie szklarni
racjonalny rozkład powierzchni grzejnych
wprowadzenie dwu lub
czytaj dalej
Polska produkcja pomidorów spod osłon nie zachwyca
2006-00-00 00:00
Trudności w rozwoju krajowej produkcji pomidorów spod osłon na większa skalę wynikają m.in. z niekorzystnej struktury obszarowej i warunków klimatycznych. Konkurencyjność tych
czytaj dalej
Podłoża i pożywki w świetle badań Instytutu Warzywnictwa
2006-00-00 00:00
Podczas tzw. Dni Otwartych w lipcu 2006 r., Instytut Warzywnictwa przedstawił wyniki badań, dotyczących rodzajów podłoża i przyswajalności pożywek przez rośliny, uprawiane
czytaj dalej