Sałaty i endywie
Finocchio, słodka sałata lucano, nie odczuwa kryzysu
2024-04-10 00:00
Do tej pory kampania handlowa kopru włoskiego charakteryzowała się skrajną zmiennością cen, która bardzo obciążała łańcuch dostaw. Aby uzyskać szczegółowy obraz sytuacji, skontaktowaliśmy się z jednym z głównych graczy włoskiego rynku, firmą Op Primo Sole, dzięki ich wkładowi.
czytaj dalej
"Niskie ceny warzyw pierwszej klasy spowodowały spadek o 15-20% w konsumpcji produktów przetworzonych"
2024-04-10 00:00
Kampania eksportu sałaty zakończy się między 10 a 15 dni wcześniej niż oczekiwano w regionach produkcyjnych południowo-wschodniej Hiszpanii z powodu przyspieszenia wzrostu spowodowanego wyższymi niż zwykle temperaturami od ostatniej zimy. Niskie ceny sałaty pierwszej klasy spowodowały wzrost konsumpcji przetworzonej...
czytaj dalej
Szklarniowa sałata rzymska powraca do sklepów tej wiosny
2024-04-09 00:00
Windset Farms® z radością wita sałatę Delicato® Romaine powracającą do sklepów tej wiosny. Firma po raz pierwszy zaczęła uprawiać sałatę rzymską w szklarniach w 2012 roku. Jesienią ubiegłego roku produkt został ponownie zaprezentowany podczas IFPA Global Produce and Floral Show w Anaheim. Jesienią ubiegłego roku firma Windset Farms ponownie wprowadziła na rynek Delicato
czytaj dalej
czytaj dalej
Zimowe warzywa ustępują miejsca sałacie
2024-04-08 00:00
"Zimowe warzywa dobiegają końca, a konsumenci mają większą ochotę na sałatki, zwłaszcza gdy jest słonecznie. Tak więc popyt na sałatę ponownie wzrasta" - zaczyna Olivier Dejonghe z Dejonghe Salads, belgijskiej firmy rodzinnej, która koncentruje się na przetwarzaniu sałaty na produkty gotowe do spożycia.
czytaj dalej
czytaj dalej
Zimowe warzywa ustępują miejsca sałacie
2024-04-08 00:00
"Zimowe warzywa dobiegają końca, a konsumenci mają większą ochotę na sałatki, zwłaszcza gdy jest słonecznie. Tak więc popyt na sałatę ponownie wzrasta" - zaczyna Olivier Dejonghe z Dejonghe Salads, belgijskiej firmy rodzinnej, która koncentruje się na przetwarzaniu sałaty na produkty gotowe do spożycia.
czytaj dalej
czytaj dalej
USA (LA): Pachnące, kolorowe szklarnie Tech zaprezentowane w stanowym czasopiśmie ogrodniczym
2024-03-29 00:00
Jedne z najbardziej pachnących i malowniczych miejsc na kampusie, szklarnie Louisiana Tech, zostały przedstawione w najnowszym Journal of the Louisiana State Horticulture Society. Od begonii po bazylię, od winorośli księżycowej po musztardę, od lantany po sałatę, szklarnie uniwersyteckie kwitną zarówno kolorami, jak i roślinami.
czytaj dalej
czytaj dalej
"Gdy ludzie zaakceptują idee stojące za hydroponiką, stanie się ona ogromnym rynkiem".
2024-03-29 00:00
Po raz pierwszy zespół Cultivech wyeksportował egipską sałatę uprawianą hydroponicznie do Azji Południowej. Dzięki próbom, edukacji i wsparciu technicznemu mają nadzieję na zwiększenie areału upraw hydroponicznych w Egipcie, ponieważ kierownik ds. rozwoju biznesu Nermeen Embaby uważa, że jest to
czytaj dalej
czytaj dalej
Aop Luce podsumowuje kampanię warzywną
2024-03-26 00:00
Wiosna to okres przejściowy dla warzyw: podczas gdy więcej upraw zimowych, takich jak sałaty, boćwina i cykoria, dobiega końca, w tym samym czasie uprawy takie jak cukinie i agretti są w pełnej produkcji. Rozmawialiśmy o tym z prezesem Aop Luce Felice
czytaj dalej
czytaj dalej
Wielka Brytania importuje mniej hiszpańskich sałat
2024-03-26 00:00
Według raportu Hortoinfo opartego na danych Estacom (Icex-Tax Agency), w 2023 r. Wielka Brytania zaimportowała 111,78 mln kg hiszpańskiej sałaty z Hiszpanii, czyli o 21,62 mln kg mniej niż 133,4 mln kg, które zaimportowała w 2020 roku. Import z Wielkiej Brytanii spadł o 16,21%, co jest najwyższym
czytaj dalej
czytaj dalej
"Ograniczona podaż sałaty lodowej doprowadziła do wzrostu popytu i cen na inne odmiany".
2024-03-26 00:00
Podaż hiszpańskiej sałaty lodowej gwałtownie spadła w wyniku przyspieszenia zbiorów z powodu wysokich temperatur, co z kolei miało również znaczący wpływ na jej jakość. "Zima była cieplejsza niż zwykle, co przyspieszyło produkcję sałaty lodowej. Teraz jest
czytaj dalej
czytaj dalej
W miarę jak pracownicy napływają do USA, w Meksyku zaczyna brakować robotników rolnych
2024-03-26 00:00
Przez dziesięciolecia Meksykanie przekraczali granicę, by zbierać amerykańską sałatę, winogrona i truskawki. Meksyk miał pozornie niewyczerpane zasoby robotników rolnych - twardych, ciężko pracujących mężczyzn, którzy wykonywali prace, których większość Amerykanów nie chciała.
czytaj dalej
czytaj dalej
"Sektor liści stoi w obliczu spadku popytu".
2024-03-26 00:00
Pierwsza część bieżącej kampanii przebiegła "w miarę dobrze", wyjaśnia Cecilio Peregrín, prezes sektora sałaty i cykorii Proexport, który komentuje, że poprzedziła ona […]
Pierwsza część bieżącej kampanii przebiegła "w miarę dobrze", wyjaśnia Cecilio Peregrín, prezes sektora sałaty i cykorii Proexport. czytaj dalej
W miarę jak pracownicy napływają do USA, w Meksyku zaczyna brakować robotników rolnych
2024-03-26 00:00
Przez dziesięciolecia Meksykanie przekraczali granicę, by zbierać amerykańską sałatę, winogrona i truskawki. Meksyk miał pozornie niewyczerpane zasoby robotników rolnych - twardych, ciężko pracujących mężczyzn, którzy wykonywali prace, których większość Amerykanów nie chciała.
czytaj dalej
czytaj dalej
Tino Bellina od 35 lat stanowi punkt odniesienia dla branży sałaty szklarniowej. Bellina, znany również jako "Steve Jobs czwartej gamy", zrewolucjonizował rynek pod koniec lat 80-tych, wprowadzając wstępnie umyte młode liście w workach, zmieniając oblicze branży
czytaj dalej
czytaj dalej
Op La Maggiolina, większa wydajność i mniej odpadów dzięki sortownikom żywności Tomra
2024-03-25 00:00
Firma Op La Maggiolina, prowadzona przez Tino Bellinę, "Steve'a Jobsa czwartego asortymentu", zastosowała sortowniki Tomra Food do selekcji sałaty, waleriany, rukoli i szpinaku przy jak najmniejszej ilości odpadów. Historia innowacji opartej na technologii Tino Bellina z córką
czytaj dalej
czytaj dalej
Tino Bellina od 35 lat stanowi punkt odniesienia dla branży sałaty szklarniowej. Bellina, znany również jako "Steve Jobs czwartej gamy", zrewolucjonizował rynek pod koniec lat 80-tych, wprowadzając wstępnie umyte młode liście w workach, zmieniając oblicze branży
czytaj dalej
czytaj dalej
Tino Bellina od 35 lat stanowi punkt odniesienia dla branży sałaty szklarniowej. Bellina, znany również jako "Steve Jobs czwartej gamy", zrewolucjonizował rynek pod koniec lat 80-tych, wprowadzając wstępnie umyte młode liście w workach, zmieniając oblicze branży
czytaj dalej
czytaj dalej
Tino Bellina od 35 lat stanowi punkt odniesienia dla branży sałaty szklarniowej. Bellina, znany również jako "Steve Jobs czwartej gamy", zrewolucjonizował rynek pod koniec lat 80-tych, wprowadzając wstępnie umyte młode liście w workach, zmieniając oblicze branży
czytaj dalej
czytaj dalej
Op La Maggiolina, większa wydajność i mniej odpadów dzięki sortownikom żywności Tomra
2024-03-25 00:00
Firma Op La Maggiolina, prowadzona przez Tino Bellinę, "Steve'a Jobsa czwartego asortymentu", zastosowała sortowniki Tomra Food do selekcji sałaty, waleriany, rukoli i szpinaku przy jak najmniejszej ilości odpadów. Historia innowacji opartej na technologii Tino Bellina z córką
czytaj dalej
czytaj dalej
Chirurg piersi uprawia warzywa w ramach programu Farm to Hospital
2024-03-25 00:00
Sałata, rzodkiewki i inne warzywa rosną w trzech szklarniach o kontrolowanej temperaturze, technicznie nazywanych wysokimi tunelami, które znajdują się w pobliżu Loucks Road na terenie kampusu UPMC Memorial w West Manchester Township. Jest to pierwsze nasadzenie w ramach programu Farm to Hospital, którego celem jest oferowanie
czytaj dalej
czytaj dalej