Gorszy rok dla węgierskich producentów
Z powodu wiosennych przymrozków, burz, gradu i obfitych opadów deszczu produkcja owoców spadła o 250 - 300 tys. ton do wielkości 750 - 800 tys. ton. Jednocześnie produkcja warzyw była nieco wyższa od przeciętnej i wyniosła 1,7 mln ton dzięki większym o 5-7 proc. zbiorom warzyw szklarniowych.
Największe straty ponieśli m.in. producenci arbuzów - z powodu niekorzystnej pogody zebrano tylko 200 - 205 tys. ton tych owoców. Nie był to dobry rok także dla węgierskich producentów poziomek, a z powodu przymrozków i gradu ucierpiały także jabłka i gruszki. Ponadto jakość jabłek nie była wystarczająco wysoka, przez co produkcja soku jabłkowego spadła o 30 proc.
Wśród warzyw szklarniowych najwięcej zebrano papryki – 170 - 180 tys. ton. Plony pomidorów sięgnęły 110 - 115 tys. ton. Ulewne deszcze były też niekorzystne dla niektórych warzyw uprawianych na polu, np. kukurydzy cukrowej - wyprodukowano jej jedynie 550 tys. ton.
Zobacz więcej: Jabłka
Chilijski eksport winogron
czytaj dalej
Zmieniają się preferencje ukraińskich konsumentów?
osób z abonamentem
czytaj dalej
Mniejsze zbiory kiwi we Włoszech
czytaj dalej
Większa produkcja gruszek na świecie?
czytaj dalej
Światowy handel winogronami
czytaj dalej
Światowa produkcja owoców
czytaj dalej