Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Bakaliowe żniwa dla sprzedawców

2012-11-12 08:01

Bakalie to szeroka kategoria, której zakres ze względu na jej specyfikę trudno jednoznacznie skwalifikować. Najczęściej stosowanym jednak przez producentów podziałem jest rozbicie na orzechy, owoce suszone i kandyzowane, pestki i ziarna oraz masy do ciast: krówkowe i makowe.

Dwa okresy przedświąteczne - przed Wielkanocą i Bożym Narodzeniem - to dla sprzedawców czas prosperity, gdy popyt na ich produkty rośnie nawet o kilkaset procent. Bo przecież migdały, orzechy włoskie i laskowe, śliwki suszone, figi, rodzynki czy mak to od pokoleń składnik wielu tradycyjnych świątecznych potraw i ciast. Nie tylko dzieci zniecierpliwione wyczekiwaniem na gwiazdkowe prezenty są przekonane o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Producenci mają prawo sądzić podobnie. – producent Helio aż połowę rocznych przychodów ze sprzedaży realizuje od października do grudnia, a ok. 25 proc. w okresie wielkanocnym - informuje Grzegorz Sobociński z zarządu firmy.

- Spożycie bakalii w okresie Bożego Narodzenia jest na tyle duże, że klienci najchętniej sięgali po opakowania większe, 500-g, a nawet 1000-g, gdzie cena za jeden kilogram jest dużo korzystniejsza. Jednak wzrost cen bakalii o 15-25 proc., jaki obserwowaliśmy w 2012 r., skłania konsumentów do częstszego sięgania po gramatury mniejsze - twierdzi Adam Dypczyński z VOG Polska. Według niego widać to wyraźnie po zmieniającej się strukturze zamówień. - Aż 70proc. z nich dotyczy bakalii w mniejszych opakowaniach, jedynie 30 proc. w tych większych. Jeszcze dwa lata temu te proporcje były odwrotne – czytamy na ppr.pl.

Zobacz więcej: Ceny owoców

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE