"Eko" rynek jest wart fortunę
2014-03-28 11:24
Dobry początek roku pozwala liczyć na ożywienie. W związku z tym firma planuje kolejne otwarcia sklepów oraz inwestycje w sprzedaż online. Zdaniem Sławomira Chłonia, prezesa spółki Organic Farma Zdrowia (OFZ), 2013 r. był dla branży spożywczej trudny – konsumpcja indywidualna w Polsce praktycznie nie wzrosła, a więcej sprzedawały jedynie dyskonty.
– Na tym tle jesteśmy niezwykle zadowoleni ze wzrostu o 8,5%, choć w poprzednich latach notowaliśmy nawet rzędu 30-40% Uruchomiliśmy też pięć nowych obiektów handlowych: w Warszawie, Katowicach i Gdyni – mówi Sławomir Chłoń.
Firma uzyskała obroty na poziomie 41 mln zł, a jak twierdzi prezes, w pierwszym kwartale tego roku już widać co najmniej kilkunastoprocentowe wzrosty. Pozwala to mieć nadzieję, że ubiegłoroczne zahamowanie wzrostu było chwilowe, i spokojnie myśleć o dalszym rozwoju.
– W tym roku będziemy otwierać kolejne jednostki, ale skupiamy się na poprawianiu jakości już istniejących obiektów, oferty i logistyki tak, aby zwiększyć satysfakcję klientów. Większa lojalność to więcej klientów i większe zakupy. Te plany już przynoszą efekty – komentuje prezes firmy Organic Farma Zdrowia. – Za około dwa miesiące otworzymy obiekt na Saskiej Kępie – po trzech latach starań udało nam się zdobyć lokal. Szukamy też nowych lokalizacji w takich miastach, jak Poznań, Trójmiasto, Kraków, Śląsk, Wrocław i oczywiście w aglomeracji warszawskiej – przekonuje Sławomir Chłoń.
Na razie firma koncentruje się na większych miejscowościach, bo na wchodzenie do mniejszych miejscowości jest jeszcze za wcześnie. Wskazują na to badania przeprowadzone przez OFZ, a także wykonane na zlecenie przez TNS.
– Na razie poziom świadomości klientów dotyczący zdrowego stylu życia, ekologicznych produktów nie jest na tyle wysoki, aby uzasadniał lokowanie tam specjalistycznych sklepów – tłumaczy prezes.
Wyjaśnia, że tę lukę wypełniają delikatesy internetowe, gdzie można zamówić nawet produkty świeże oraz super- i hipermarkety, które już mają – na razie skromną – ofertę produktów organicznych. Sprzedaż online rośnie i dziś stanowi ok. 2–2,5 proc. całej sprzedaży.
Posiada magazyny w Warszawie, w okolicach Warszawy i w Katowicach, ma też flotę samochodów dostawczych. – Mamy około 4,5 tys. produktów i wciąż pojawiają się nowi, świetni producenci prezentujący swoje produkty, a to powoduje większe potrzeby logistyczne, dlatego w tej dziedzinie trwa permanentny rozwój, i tak będzie przez wiele lat – uważa Sławomir Chłoń.
Prezes dodaje, że w tym roku firma będzie działać na już istniejącej bazie logistycznej, jednak w przyszłym roku przyjdzie pora na inwestycje w nowe powierzchnie magazynowe.
– Na tym tle jesteśmy niezwykle zadowoleni ze wzrostu o 8,5%, choć w poprzednich latach notowaliśmy nawet rzędu 30-40% Uruchomiliśmy też pięć nowych obiektów handlowych: w Warszawie, Katowicach i Gdyni – mówi Sławomir Chłoń.
Firma uzyskała obroty na poziomie 41 mln zł, a jak twierdzi prezes, w pierwszym kwartale tego roku już widać co najmniej kilkunastoprocentowe wzrosty. Pozwala to mieć nadzieję, że ubiegłoroczne zahamowanie wzrostu było chwilowe, i spokojnie myśleć o dalszym rozwoju.
– W tym roku będziemy otwierać kolejne jednostki, ale skupiamy się na poprawianiu jakości już istniejących obiektów, oferty i logistyki tak, aby zwiększyć satysfakcję klientów. Większa lojalność to więcej klientów i większe zakupy. Te plany już przynoszą efekty – komentuje prezes firmy Organic Farma Zdrowia. – Za około dwa miesiące otworzymy obiekt na Saskiej Kępie – po trzech latach starań udało nam się zdobyć lokal. Szukamy też nowych lokalizacji w takich miastach, jak Poznań, Trójmiasto, Kraków, Śląsk, Wrocław i oczywiście w aglomeracji warszawskiej – przekonuje Sławomir Chłoń.
Na razie firma koncentruje się na większych miejscowościach, bo na wchodzenie do mniejszych miejscowości jest jeszcze za wcześnie. Wskazują na to badania przeprowadzone przez OFZ, a także wykonane na zlecenie przez TNS.
– Na razie poziom świadomości klientów dotyczący zdrowego stylu życia, ekologicznych produktów nie jest na tyle wysoki, aby uzasadniał lokowanie tam specjalistycznych sklepów – tłumaczy prezes.
Wyjaśnia, że tę lukę wypełniają delikatesy internetowe, gdzie można zamówić nawet produkty świeże oraz super- i hipermarkety, które już mają – na razie skromną – ofertę produktów organicznych. Sprzedaż online rośnie i dziś stanowi ok. 2–2,5 proc. całej sprzedaży.
Posiada magazyny w Warszawie, w okolicach Warszawy i w Katowicach, ma też flotę samochodów dostawczych. – Mamy około 4,5 tys. produktów i wciąż pojawiają się nowi, świetni producenci prezentujący swoje produkty, a to powoduje większe potrzeby logistyczne, dlatego w tej dziedzinie trwa permanentny rozwój, i tak będzie przez wiele lat – uważa Sławomir Chłoń.
Prezes dodaje, że w tym roku firma będzie działać na już istniejącej bazie logistycznej, jednak w przyszłym roku przyjdzie pora na inwestycje w nowe powierzchnie magazynowe.
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Czekolada na jabłka w KA
2014-03-04 15:28
Sadownicy mają coraz więcej problemów z pojawiającymi objawami oparzelizny powierzchniowej zwanej „czekoladą”.
czytaj dalej
Rolnictwo ekologiczne przestanie się opłacać?
2014-02-18 06:49
Zakończyły się konsultacje społeczne projektu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 przygotowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt ten wzbudził szereg kontrowersji.
czytaj dalej
Nawożenie w rolnictwie ekologicznym
2013-12-17 13:49
Rewolucja w nawożeniu azotem specjalnych upraw ekologicznych.
czytaj dalej
Rośnie liczba ekologicznych gospodarstw
2013-12-04 09:20
W Polsce produkcją ekożywności zajmuje się niemal 26 tys. rolników. Ale certyfikowane produkty to tylko 0,3 proc. sprzedaży wyrobów spożywczych. Dogonienie poziomu krajów zachodnioeuropejskich to kwestia 15-20 lat - pisze "Rzeczpospolita".
czytaj dalej
Więcej gospodarstw ekologicznych
2013-11-21 12:48
W Unii Europejskiej przybywa gospodarstw ekologicznych. W 2012 pod produkcję ekologiczną było przeznaczone 10,6 mln ha, czyli 0,6 mln ha więcej niż w 2010 r. W Polsce uprawy ekologiczne zajmują 650 tys. ha.
czytaj dalej