Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Spada eksport polskich mrożonek

2012-06-13 08:30

Jak podaje BGŻ, przyczyną spadku było m.in. znaczne zmniejszenie sprzedaży za granicę mrożonych mieszanek warzywnych - aż o ponad 10 proc. do poziomu 40,7 tys. t. Rok temu odnotowano natomiast wzrost eksportu polskiej fasoli mrożonej, która ma największy udział w wolumenie eksportu mrożonych warzyw jednogatunkowych - o 8,4 proc. do blisko 25 tys. t. Wzrosło również znaczenie Polski jako eksportera mrożonego groszku. Eksport tego produktu w 2011 r. ukształtował się na poziomie 16,6 tys. t, a więc był o 30,4 proc. większy w porównaniu do roku poprzedniego. Przyczyną tego wzrostu było zwiększenie zapotrzebowania w krajach UE, do których w analogicznym czasie wolumen sprzedaży mrożonego groszku wzrósł aż o 34 proc.

W tym roku eksport polskich mrożonych warzyw prawdopodobnie zwiększy się w porównaniu do roku poprzedniego. Sprzyjać temu będzie wzrost ich produkcji w minionym roku. Według danych GUS w 2011 r. w Polsce zostało wyprodukowanych 517 tys. t. mrożonych warzyw, czyli o 2,4 proc. więcej w porównaniu do roku 2010, przy czym o 7,6 proc. wzrosła produkcja w drugiej połowie roku, jako wynik wysokich zbiorów warzyw gruntowych.

Eksport mrożonek owocowych w br również w dużej mierze zależeć będzie od wielkości produkcji mrożonek. Może ona nie być wysoka, między innymi ze względu na spodziewane dość niskie zbiory truskawek, które mają znaczący udział w strukturze produkcji mrożonych owoców. Można zatem oczekiwać nawet spadku produkcji mrożonych owoców. Według danych IERiGŻ-PIB eksport owoców mrożonych z Polski w 2011 r. wyniósł 263 tys. t i był o blisko 15 proc. niższy niż przed rokiem.

Słowa kluczowe: owoce, warzywa, eksport
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE