Peru wyeksportuje więcej cytrusów
Zdaniem dyrektora generalnego Stowarzyszenia Producentów Cytrusów Peru (PROCITRUS), Sergio Castillo Valderrama, Peru spodziewa się, że w bieżącej kampanii (która rozpoczęła się w połowie marca a zakończy we wrześniu) eksport owoców cytrusowych wyniesie 130 tys. ton, tj. o 3 proc. więcej porównaniu do poprzedniej kampanii 2015/2016 (127,8 tys. ton).
Co ciekawe większość eksportowanych cytrusów z Peru to mandarynki - w tym roku z 130 tys. ton aż 115 tys. ton stanowić będą właśnie te cytrusy (rok temu Peru wyeksportowała z 127,8 tys. ton 110 tys. ton mandarynek).
Największymi odbiorcami peruwiańskich cytrusów są Stany Zjednoczone, gdzie trafia 35 proc. ogółu eksportu, Wielka Brytania - 24 proc., a także Holandia oraz Kanada. Te cztery rynki stanowią łącznie aż 80 proc. ogółu wysyłek. Te same wielkości procentowe dotyczą eksportu samych mandarynek.
Peru pracuje jednak nad otworzeniem nowych rynków zbytu dla owoców cytrusowych, takich jak Dominikana, Japonia, a także i inne kraje azjatyckie, takie jak Tajlandia, Wietnam i Malezja.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe
Groźne mrozy w Uzbekistanie?
czytaj dalej
Peru: wzrost eksportu świeżych owoców
czytaj dalej
Unijny import owoców i warzyw z Turcji
czytaj dalej
Maroko: rekordowe zbiory cytrusów
Stabilny import pomarańczy w Rosji
czytaj dalej
Światowy rynek pomarańczy
czytaj dalej