Logowanie / Rejestracja Koszyk: 0 szt. 0
Dzisiaj jest czwartek 2 kwietnia 2020. Od wczoraj dodano 3274 ceny w 28 kategoriach. Życzymy miłego dnia.

Kontrola jakości

Kapusta ze śladami po szkodnikach Źródło:Krystyna Szymańska
2014-03-12 12:43
Jakość: Z czym teraz mamy problemy?
Na które warzywa należy w marcu zwrócić szczególną uwagę?
czytaj więcej
Handlowcy muszą dostarczyć informacji o towarze
2014-03-12 12:38
Obowiązek przekazania informacji do WIJHAR-S
Do końca marca obowiązek przekazania informacji do WIJHAR-S. Jakie informacje należy przekazać?
czytaj więcej
Źródło: ogrodinfo.pl
2014-03-04 15:28
Czekolada na jabłka w KA
Sadownicy mają coraz więcej problemów z pojawiającymi objawami oparzelizny powierzchniowej zwanej „czekoladą”.
czytaj więcej
Jakość owoców i warzyw
2014-03-03 08:11
Owoce i warzywa marnują się bo nie spełniają norm
Niektóre owoce i warzywa, które trafiają na sklepowe półki, muszą spełniać normy handlowe, takie jak odpowiedni kształt czy kolor. Z tego względu wiele z nich jest odrzucanych i chociaż nadają się do spożycia, w efekcie marnują się.
czytaj więcej
2014-02-17 08:41
Opłata produktowa
Zgodnie z ustawą o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej i depozytowej z 2001 roku oraz ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi z 2013 r. wszyscy przedsiębiorcy wprowadzający na polski rynek produkty w opakowaniach, czyli producenci (lub zlecający produkcję) i importerzy mają obowiązek zapewnić odzysk i recykling wprowadzanych opakowań wraz z produktem.
czytaj więcej
2014-02-03 15:26
Zmiana przepisów
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
czytaj więcej
Pomidory z kiełkami w środku
2014-02-03 15:23
Kiełkujące pestki wewnątrz pomidora
Jeśli podczas kontroli jakości handlowej pomidorów stwierdzono, że w środku owocu znajdują się kiełkujące pestki, należy taka partię wycofać z obrotu.
czytaj więcej
Jakość ziemniaków - na co zwrócić uwagę?
2014-01-29 09:43
Czym się różnią ziemniaki wczesne od jadalnych?
Jakość ziemniaków konsumpcyjnych reguluje rozporządzenie MRiRW z 2003 roku. W dokumencie podana jest definicja ziemniaków jadalnych i wczesnych.
czytaj więcej
Źródło: natemat.pl
2014-01-28 17:43
Jak ustrzec się przed przemrożonymi owocami i warzywami?
W taką pogodę lepiej nie kupować owoców i warzyw z nieogrzewanych bud. Kilka godzin w temperaturze – 10 st. C jest dla świeżych produktów zabójcze.
czytaj więcej
Poznać bliżej boczniaka
2014-01-23 14:25
Poznać bliżej boczniaka
Rozmowa z Michałem Mytkowskim, właścicielem Gospodarstwa Uprawy Grzybów, zajmującego się produkcją boczniaka na skalę towarową z Miedzierzy w woj. świętokrzyskim.
czytaj więcej
Jakość owoców i warzyw swoje, a realia sieci handlowych swoje
2014-01-21 17:19
Jakość owoców i warzyw swoje, a realia sieci handlowych swoje
Przesypywanie owoców na pryzmy, rzucanie pomidorami na odległość, to grzechy wciąż popełniane przez niektóre sieci handlowe.
czytaj więcej
Znaczenie nalotu na winogronach.
2014-01-16 09:02
Bez nalotu Red Globe z Peru
W tym sezonie winogrona Red Globe z Peru trudno będzie kupić w klasie extra -większość partii ledwo spełnia wymagania dla klasy 1.
czytaj więcej
Winogrona
2014-01-15 15:12
„Elektroniczne języki” do pomiaru dojrzałości winogron
Hiszpańscy naukowcy opracowali tanie „języki elektroniczne” , które mierzą dojrzałość winogron analizując kwasowość owoców i ilość cukru.
czytaj więcej
Jabłka Ligol
2014-01-10 18:10
„Tłuste jabłka” – eksporterzy nie akceptują, konsumenci się obawiają.
Jakość jabłek decyduje o popycie na nie. Owoce muszą być jędrne, odpowiednio wybarwione, bez oznak gradu, czy wszelkiego rodzaju chorób i szkodników. Ważny jest także stan skórki – czy jest ona świeża, sucha i pokryta szarym nalotem.
czytaj więcej
Standard nr FFV – 60 dotyczy roszponki, FFV – 62 dotyczy pigwy, FFV – 63 persymony.
2014-01-08 10:27
Standardy rekomendowane
W listopadzie 2013 roku opublikowano nowe standardy EKG / ONZ. Standardy te są rekomendowane od listopada 2014 roku.
czytaj więcej
Bezpieczne użytkowanie KA
2013-12-23 18:40
Trwa okres intensywnej eksploatacji komór KA
Trwa sezon przechowalniczy, okres intensywnej eksploatacji komór z kontrolowaną atmosferą. Z tygodnia na tydzień sadowników opróżniających komory lub zaglądających do nich, będzie coraz więcej – warto więc pamiętać że komory KA to nie tylko błogosławieństwo, ale i śmiertelne niebezpieczeństwo.
czytaj więcej
Jak zdobyć zgodę na stosowanie specjalnego oznakowania ?
2013-12-23 15:19
Jak ułatwić sobie eksport?
Jeśli posiadasz zgodę na stosowanie specjalnego oznakowania opakowań, w przypadku eksportu nie wszystkie partie świeżych owoców i warzyw będą kontrolowane przez inspektora WIJHAR-S.
czytaj więcej
Jędrne jabłka
2013-12-12 15:40
Jędrność jabłek ma znaczenie
Konsumenci coraz większą uwagę przywiązują do jędrności kupowanych jabłek. Ten parametr jakościowy ma coraz większe znaczenie w handlu.
czytaj więcej
Jabłka przygotowane na eksport
2013-11-28 14:21
Komunikat dla eksporterów owoców i warzyw do Rosji
W odpowiedzi na zarzuty Federalnej Służby Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa opracowała zalecenia dla producentów i eksporterów mające na celu wyeliminowanie wszelkich wątpliwości i problemów uniemożliwiających wymianę handlową z tym krajem.
czytaj więcej
Jabłka z objawami parcha jabłoni Źródło: plante-doktor.dk
2013-10-24 20:16
Parchaty sezon na jabłkach
W tegorocznym sezonie sadownicy musieli stoczyć nierówną walkę z parchem jabłoni. To jednak nie koniec ich problemów – przed nimi sezon przechowalniczy i kłopoty z parchem przechowalniczym.
czytaj więcej
1 2 3 4 5 6 7 8
Idź do strony: