Logowanie / Rejestracja Koszyk: 0 szt. 0
Dzisiaj jest czwartek 2 kwietnia 2020. Od wczoraj dodano 3274 ceny w 28 kategoriach. Życzymy miłego dnia.

Kontrola jakości

Źródło: sheknows.com
2013-10-14 21:59
Łączne przechowywanie jabłek i gruszek?
Jabłka i gruszki należą do gatunków ziarnkowych, wiele te gatunki łączy, ale i sporo dzieli, dlatego przechowywanie ich łącznie może przynieść więcej problemów niż korzyści. A dlaczego? Zaraz wyjaśnimy.
czytaj więcej
źródło foto upo.es
2013-09-26 21:23
Nowe techniki wykrywania toksyn w żywności
W Hiszpanii prowadzone są badania nad nowymi technikami wykrywania toksycznych składników w produktach spożywczych.
czytaj więcej
E. coli źródło foto foodpoisonjournal.com
2013-09-26 19:54
UV i ultradźwięki mogą odkażać żywność
Portal foodqualitynews.com opisuje wyniki badań nad usuwaniem bakterii z powierzchni produktów żywnościowych (w badaniu były to truskawki i sałata) za pomocą światła ultrafioletowego i fal ultradźwiękowych, a więc generalnie za pomocą fal elektromagnetycznych o wybranych długościach.
czytaj więcej
Jak pogoda wpływa na jakość warzyw Źródło:freshquality.pl
2013-09-20 08:03
Jakość i deszcze
W produkcji owoców i warzyw bardzo ważna jest pogoda. Jak jest za sucho – źle, jak jest za mokro też nie jest dobrze.
czytaj więcej
Jabłka Red Delicious
2013-09-17 19:54
Zmiany klimatu wpływają na smak jabłek?
W Japonii przeprowadzono badania nad wpływem zmian klimatycznych na świecie na smak jabłek. Ich wyniki są bardzo interesujące. Okazuje się, że klimat nie pozostaje bez wpływu na jakość owoców.
czytaj więcej
Golden Delicious
2013-09-05 20:56
Nowa metoda przedłużenia trwałości jabłek?
Zachowanie wysokiej jakości owoców po zbiorze i przedłużenie ich trwałości stanowi priorytet dla producentów, dlatego od lat prowadzone są różnego rodzaju badania mające na celu odkrycie optymalnej do tego celu metody.
czytaj więcej
Kontrolowane jabłko z szklistością miąższu
2013-08-20 09:13
Szklistość jabłek
Z powodu skrajnych warunków atmosferycznych, w niektórych odmianach jabłek wczesnych widoczna jest szklistość miąższu.
czytaj więcej
Owoce i warzywa
2013-08-13 21:22
Klimakteryczne i nieklimakteryczne - co to znaczy?
Klimakteryczność owoców i warzyw – cóż to takiego, o co w tym chodzi, jak to można wykorzystać w życiu codziennym?
czytaj więcej
Pasternak po prawej, a po lewej pietruszka. Źródło:freshquality.pl
2013-08-02 14:21
Pietruszka czy to pasternak?
Wysoka cena pietruszki korzeń zachęca nieuczciwych handlowców do sprzedaży pasternaku z etykietą pietruszki. Jak to rozpoznać ?
czytaj więcej
Nasionnica trześniówka Źródło: twojadzialka.com
2013-07-18 09:47
Pełzający problem nie tylko w czereśniach
Nasionnica trześniówka jest groźnym szkodnikiem, który atakuje nie tylko sady czereśniowe, ale także i wiśniowe. Co zrobić, żeby się jej pozbyć? Nie jest to proste zadanie.
czytaj więcej
Zmiany w przepisach
2013-07-16 18:32
Zmiany przepisów dotyczących norm jakości handlowej
Według Rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE) Nr 594/2013 z dnia 21 czerwca 2013 r., od 1 października 2013 r. nastąpią zmiany w treści norm handlowych i przepisach zawartych w Rozporządzeniu Komisji (UE) Nr 543/2011.
czytaj więcej
Znawcy pukają, klepią i już wiedzą, co jest w środku arbuza, czy dobry, czy dojrzały, czy nie
2013-07-01 15:55
Co jest w środku arbuza?
Na co zwrócić uwagę przy kontroli arbuzów? Skąd wiedzieć co jest w środku?
czytaj więcej
Zmiany w handlu brzoskwiniami
2013-06-27 14:31
Ważny komunikat. Od 1 lipca zabronione...
Od 1 lipca do 31 października na półkuli północnej i od dnia 1 stycznia do dnia 30 kwietnia - półkula południowa zabronione jest wprowadzenie do obrotu nektaryn i brzoskwiń kaliber D ( wielkość 51-56mm lub 65-85g).
czytaj więcej
Źródło: www.ho.haslo.pl
2013-06-18 20:44
Deszczowa pogoda sprzyja pękaniu czereśni
Czereśnie nie lubią deszczu. Pękają i trudno je potem sprzedać. Jak sobie radzić z tym niełatwym problemem?
czytaj więcej
Źródło: twojadzialka.com
2013-06-11 11:31
Grzyby atakują truskawki z każdej strony
Tegoroczny sezon jest wyjątkowo niekorzystny dla prawidłowego wzrostu i dojrzewania truskawek. Fatalna pogoda i padające praktycznie bez przerwy deszcze wpływają na rozwój wszelkich chorób pochodzenia grzybowego.
czytaj więcej
Wnętrze chłodni
2013-05-31 11:00
Przemrożenie latem
Przemrożenie świeżych owoców i warzyw może nastąpić zimą, gdy nie zadbamy o ochronę przed mrozem lub przy wysokich temperaturach na zewnątrz.
czytaj więcej
Komora KA
2013-05-27 20:29
Ograniczenie transpiracji ważne w sadownictwie
Transpiracja to proces bardzo ważny dla roślin, jednak dość kosztowny dla sadownika. Powoduje on bowiem spore straty wśród przechowywanych owoców.
czytaj więcej
Dojrzałość brzoskwiń
Dojrzałość brzoskwiń
Smaczne, miękkie, aromatyczne, soczyste – takie cechy brzoskwiń lub nektaryn są pożądane przez konsumenta. Twarde, zdrowe, bez wad skóry, całe – to cechy towaru w obrocie hurtowym. Czy twarda brzoskwinia stanie się miękką i dojrzałą ?
czytaj więcej
Jabłka odmiany Ligol
2013-05-15 20:42
Coraz więcej jabłek z 1-MCP na polskim rynku
1-metylocyklopropen to substancja, która wpływa na przedłużenie trwałości owoców i warzyw. W Polsce do tej pory 1-MCP dopuszczony został tylko do stosowania na jabłkach, jednak na całym świecie można go stosować do „konserwowania” wielu gatunków owoców i warzyw.
czytaj więcej
Uszkodzony por
2013-04-29 15:37
Pory do kontroli
Jakość handlową porów określa norma ogólna. Można też stosować normę EKG/ONZ. Zawsze jednak pory muszą być w całości, dopuszcza się przycięcie korzeni i liści.
czytaj więcej
1 2 3 4 5 6 7 8
Idź do strony: