Bób
Aktualne ceny bobu
2010-07-02 00:00
To dopiero początki bobu w tym sezonie. Póki co zbierany jest bób spod osłon, stąd jego podaż na rynku nie jest duża. Jednak już niedługo pojawią się na rynkach hurtowych pierwsze
czytaj dalej
Jakość a przepisy
2010-01-08 21:53
Kiedy w 2004 roku weszliśmy do UE, zaczęły obowiązywać unijne normy dotyczące jakości świeżych owoców i warzyw. Nie były one czymś zupełnie nowym, bo wszyscy, którzy eksportowali wcześniej towary na rynek unijny, musieli się do nich dostosować.
czytaj dalej
Obowiązki firm handlujących warzywami i owocami wobec WIJHAR-S
2009-11-08 22:07
Art. 17, ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz.U. Nr 223, poz. 2221), zobowiązuje handlowców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi warzywami i owocami do przekazywania Wojewódzkiemu Inspektorowi następujących informacji:
czytaj dalej
Znakowanie a jakość - specjalne oznakowanie opakowań
2009-11-08 21:58
Zgodnie z przepisami UE, firmy, które gwarantują jednorodny i wysoki poziom zgodności świeżych owoców i warzyw ze standardami jakości handlowej mogą korzystać ze specjalnego oznakowania.
czytaj dalej
Ceny skupu bobu
2009-08-03 00:00
Choć już od dawna bób jest sprzedawany w handlu hurtowym, dopiero niedawno ruszył skup bobu do przetwórstwa. Zakłady przetwórcze w woj. lubelskim w zeszłym tygodniu
czytaj dalej
Ceny bobu w handlu hurtowym
2009-07-27 00:00
Zakłady przetwórcze w woj. lubelskim płacą za bób około 3,20 zł/kg, czyli o 10 groszy więcej niż w roku ubiegłym.
Tymczasem w handlu hurtowym ceny bobu wahają się od
czytaj dalej
Ceny bobu wyższe niż w 2008 r.
2009-07-16 00:11
W zakładach przetwórczych w woj. podkarpackim rozpoczął się skup bobu. Oferowane ceny nie przekraczają poziomu 3,30 zł/kg loco zakład i są o ok. 0,20 zł/kg wyższe niż
czytaj dalej
W tym sezonie będzie mniej bobu
2008-07-09 00:08
Bieżący sezon jest niekorzystny dla producentów bobu. W wielu regionach kraju panuje susza, natomiast zmiany wilgotności i temperatury wpływają na rozwój wielu chorób
czytaj dalej
Zbiory warzyw w Unii Europejskiej w latach 1997 - 2005
2005-09-06 00:00
Produkcja warzyw w Unii Europejskiej wyniosła w 2005 r. 65,7 mln ton, tj. o 4% mniej niż rok wcześniej. Najliczniejszą grupę stanowią tzw. warzywa pozostałe – 45% oraz
czytaj dalej
Europa podzielona
2005-08-12 00:00
W byłych krajach socjalistycznych, w produkcji warzyw (szczególnie ukierunkowanej na zaopatrzenie krajowego rynku) dominują warzywa ciężkie.
Inaczej jest czytaj dalej
Inaczej jest czytaj dalej
Bób (Vicia faba)
0000-00-00 00:00
Bób jest warzywem jednorocznym, wytwarzającym sztywne, proste i niezbyt rozgałęzione łodygi. Jego nasiona nadają się do bezpośredniego spożycia lub do mrożenia. Popularność bobu
czytaj dalej