Ceny warzyw
Na gruzińskim rynku pojawiły się pierwsze szparagi w tym sezonie
2023-03-15 00:00
Na gruzińskim rynku pojawiły się pierwsze w tym sezonie szparagi. Choć do rozpoczęcia produkcji polowej potrzeba jeszcze kilku tygodni, to szparagi produkowane w wysokich tunelach są już sprzedawane. W chwili obecnej cena detaliczna szparagów w specjalistycznych sklepach owocowo-warzywnych
czytaj dalej
czytaj dalej
Wiosenne warzywa sezonowe to agretti, strigoli i radicchio
2023-03-15 00:00
Włoskie Sipo rozpoczęło sprzedaż trzech produktów uprawianych przez firmę w prowincjach Rimini i Forlì-Cesena i sprzedawanych pod marką Verdure di Romagna. Są to agretti, strigoli i radicchio.
czytaj dalej
NL: Minister rolnictwa odwiedza holenderskiego hodowcę
2023-03-15 00:00
Minister rolnictwa, przyrody i jakości żywności (LNV) Piet Adema odwiedził na zaproszenie PlantNet International firmę zajmującą się hodowlą warzyw Enza Zaden. Celem wizyty było poinformowanie ministra o procesie hodowli warzyw i wiodącej roli holenderskich firm handlowych
czytaj dalej
czytaj dalej
Warzywa wreszcie będą tanieć. Kiedy ceny spadną?
2023-03-15 00:00
Wysokie ceny warzyw utrzymują się już od długiego czasu i cały czas są zmora dla kieszeni konsumentów. Eksperci są pewni, że za chwile za warzywa zapłacimy dużo mniej.
czytaj dalej
Więcej owoców i warzyw w posiłkach w kawiarni Asda
2023-03-14 15:00
Asda oferuje dzieciom darmowe owoce w swoich sklepowych kawiarniach, jako część działań mających na celu uczynienie posiłków zdrowszymi.
czytaj dalej
Średnia cena ziemniaków najwyższa od dziesięciolecia, ale…
2023-03-14 09:00
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Średnia cena ziemniaków odmian żółtych znalazła się na najwyższym od dziesięciu sezonów poziomie. Jednak rzut oka dalej w przeszłość pokazuje, że obecny pułap cen tych warzyw nie jest aż tak nadzwyczajny. Po ile są obecnie ziemniaki w polskim dużym hurcie?
czytaj dalej
#Repartofresh. Pewex (Selex): kierowcy, którzy wyróżniają dział
2023-03-14 00:00
Marka Pewex jest jedną z 12 marek należących do Cedi Gros (Selex), jednej z najsilniejszych w regionie pod względem liczby punktów sprzedaży, około trzydziestu zlokalizowanych w Lacjum, ze znaczącą obecnością w Rzymie. Giancarlo Amitrano, dyrektor biura zakupów Cedi Gros, wyjaśnia strategie
czytaj dalej
czytaj dalej
Topinambur to wartościowe warzywo. Bulwy mają oryginalny smak i szerokie zastosowanie w kuchni. Co można z nich zrobić?
czytaj dalej
Cytrusy i czosnek - kolejne grupy kontaktowe Wspólnego Komitetu ds. Owoców i Warzyw 2023
2023-03-14 00:00
Kontynuowane są spotkania grup kontaktowych dla Francji, Hiszpanii, Włoch i Portugalii, zaplanowane na 2023 r., przy czym spotkanie grupy ds. truskawek odbyło się już 14 lutego w Huelvie.
czytaj dalej
Ekologiczny producent wprowadza na rynek włoską słodką paprykę
2023-03-14 00:00
Wholesum, producent i dostawca warzyw ekologicznych z certyfikatem Fair Trade, wprowadza nową włoską słodką paprykę Dolci Belles. Ta nowa oferta jest częścią strategii firmy, aby skupić się na organicznych odmianach uprawianych w szklarni, które przynoszą konsumentom ulepszone, smakowe doświadczenia.
czytaj dalej
Fertile, film Donne dell'Ortofrutta, dokument o tym, co kryje się za produkcją owoców i warzyw we Włoszech, w reżyserii Alessandro Quadretti, przybywa na Amazon Prime Video. I robi to poprzez analizę samych kobiet, które zajmują się
czytaj dalej
czytaj dalej
Pierwsze szparagi na gruzińskich półkach sklepowych. Cena szokuje
2023-03-14 00:00
Na gruzińskim rynku pojawiły się pierwsze w tym sezonie szparagi. Choć na rozpoczęcie produkcji w otwartym polu potrzeba jeszcze kilku tygodni, szparagi produkowane w wysokich tunelach już są na półkach.
czytaj dalej
Począwszy od tego odcinka #freshtalks seria mamy zatytułowany "Odkrywanie łańcuchów dostaw z La Grande Bellezza Italiana", który zabierze nas do odkrywania wartości, a nawet niektóre ukryte aspekty w niektórych produkcjach, które są częścią marki sieci sześciu
czytaj dalej
czytaj dalej
Syracuse Lemon Consortium PGI, doskonałe wyniki kampanii cyfrowej
2023-03-14 00:00
Uświadomienie sobie doskonałości chronionej znakiem oznaczenia geograficznego jako klucz do zwiększenia konsumpcji. Konsorcjum Syracuse Igpha Lemon postawiło na kampanię cyfrową, która zakończy się w marcu.Według najnowszego raportu Ismea, z 384 mln euro opracowanych
czytaj dalej
czytaj dalej
Unowocześnienia w Carnarvon Research Station przynoszą efekty i są bodźcem dla lokalnego przemysłu owocowo-warzywnego
2023-03-14 00:00
Rząd Australii Zachodniej inwestuje w modernizację infrastruktury na obszarze nawadniania Gascoyne, aby pomóc producentom owoców i warzyw w optymalizacji produkcji oraz odbudować badania i rozwój rolnictwa nawadnianego.
czytaj dalej
W Palacio de Congresos de Aguadulce, w Roquetas de Mar w Almerii, do środy trwa GLOBALG.A.P. Tour España 2023, na którym udało się zgromadzić blisko 200 uczestników, agentów łańcucha żywnościowego, od produkcji do dystrybucji owoców i warzyw.
czytaj dalej
Pierwsze szparagi na półkach sklepowych. Cena szokuje
2023-03-14 00:00
Na gruzińskim rynku pojawiły się pierwsze w tym sezonie szparagi. Choć na rozpoczęcie produkcji w otwartym polu potrzeba jeszcze kilku tygodni, szparagi produkowane w wysokich tunelach już są na półkach.
czytaj dalej
Bio-plastiki oferują zrównoważoną ochronę produktów
2023-03-14 00:00
Biorąc pod uwagę presję, pod jaką znajduje się dzisiejszy łańcuch dostaw, producenci i nadawcy warzyw poszukują produktów, które pomogą chronić produkty. Produkty te muszą być trwałe i miejmy nadzieję, że nawet przedłużą żywotność danego produktu. Wszystko to mieliśmy na uwadze, gdy tworzyliśmy nowy produkt
czytaj dalej
czytaj dalej
"20-30% spadek wolumenu dla egzotyków"
2023-03-14 00:00
Wiadomo, że podwyższona inflacja wpływa na zachowania konsumentów. Obecne trudne warunki wpływają również na handel świeżymi owocami i warzywami, zwłaszcza w zakresie dystrybucji wymyślnych egzotyków. "Ludzie mają po prostu mniej pieniędzy w kieszeniach, co wpływa na popyt na m.in.
czytaj dalej
czytaj dalej
"Popyt na regionalne, przetworzone warzywa wciąż rośnie"
2023-03-14 00:00
W 2015 roku rodzina Heitsch odważyła się na dalsze przetwarzanie własnych produktów. Począwszy od ręcznie obieranych ziemniaków dla regionalnych restauratorów, inne formy przetwarzania rozwinęły się w kwitnący sektor biznesowy. Dziś przetwarzane jest do 100 ton świeżych warzyw z pola
czytaj dalej
czytaj dalej