Pieczarki
IVG: Podaż regionalnych grzybów jest zagrożona
2023-12-04 11:00
Wynika to z faktu, że produkcja najpopularniejszego grzyba jadalnego, pieczarki, wymaga użycia górnej warstwy podłoża, która obecnie składa się w 90% z czarnego torfu. Jak dotąd nie ma odpowiedniego surowca zastępczego dla tego zastosowania. Industrieverband Garten (IVG) e.V. zwraca zatem uwagę na następujące kwestie
czytaj dalej
czytaj dalej
Krajowa konsumpcja grzybów na Węgrzech stale rośnie
2023-11-23 00:00
Grzyby coraz częściej pojawiają się na węgierskich talerzach. W oparciu o wspólną mapę rynku Krajowej Izby Rolniczej i Węgierskiej Międzybranżowej Organizacji Owoców i Warzyw, FruitVeB, węgierską produkcję grzybów szacuje się na 22 000-23 000 ton rocznie. Chociaż
czytaj dalej
czytaj dalej
To szczyt sezonu dla północnoamerykańskiego przemysłu grzybowego. Konsumpcja i produkcja zaczyna rosnąć we wrześniu i trwa do pierwszych miesięcy nowego roku. "Popyt gwałtownie wzrasta w okresie świątecznym" - mówi Mark Kreiner z Mother Earth Organic Mushrooms.
czytaj dalej
czytaj dalej
"Popyt na grzyby organiczne będzie nadal rósł"
2023-11-07 00:00
Thomas Suter stanął przed wieloma wyzwaniami, gdy przejął pieczarkarnię we Frick w 2014 roku. Na szczęście jego ojciec Daniel Suter był u jego boku, dzięki czemu mógł skorzystać z wieloletniego doświadczenia i wiedzy swojego ojca. Dziś Fricktaler Bio-Pilze zatrudnia 26 osób w pełnym wymiarze godzin 20
czytaj dalej
czytaj dalej
Według prezesa IFA, Tima Cullinana, wykluczenie sektora pieczarek z funduszu Horticulture Crisis jest nie do uwierzenia. We wtorek Departament Rolnictwa ogłosił, że program jest teraz otwarty dla wniosków, a kwalifikujący się hodowcy otrzymają jednorazową płatność w styczniu
czytaj dalej
czytaj dalej
Powracają różowe opakowania Funghi di Treviso
2023-10-16 00:00
To już nie nowość, ale miłe potwierdzenie. Czwarty rok z rzędu, w miesiącu poświęconym zapobieganiu i wczesnemu diagnozowaniu raka u kobiet, O.P. Consorzio Funghi di Treviso koloruje ladę ze świeżymi owocami i warzywami na różowo. W rzeczywistości, od 13 października
czytaj dalej
czytaj dalej
The Real Green Food Co wprowadza na rynek pierwszą hiszpańską markę świeżych grzybów premium
2023-10-06 10:00
The Real Green Food Co wprowadziła pierwszą markę grzybów premium na rynek hiszpański. Firma twierdzi, że The Real ChampiON, który zadebiutował w tym tygodniu na targach Fruit Attraction, uosabia jej zaangażowanie w zrównoważony rozwój, maksymalny smak i lokalną produkcję.
czytaj dalej
The Real Green Food Co wprowadza na rynek pierwszą hiszpańską markę świeżych grzybów premium
2023-10-06 10:00
The Real Green Food Co wprowadziła pierwszą markę grzybów premium na rynek hiszpański. Firma twierdzi, że The Real ChampiON, który zadebiutował w tym tygodniu na targach Fruit Attraction, uosabia jej zaangażowanie w zrównoważony rozwój, maksymalny smak i lokalną produkcję.
czytaj dalej
Stadler cultures de champignons SA produkuje pieczarki w Aigle VD od 1943 roku. Firma została założona przez Armina Stadlera, który kupił dawną fabrykę parkietu i przekształcił ją w pieczarkarnię. Od tego czasu w Aigle produkowana jest energia elektryczna za pomocą elektrowni wodnej.
czytaj dalej
czytaj dalej
Popyt na egzotyczne grzyby przekształca amerykański rynek grzybów
2023-09-22 00:00
Amerykański rynek grzybów przechodzi transformację, a konsumenci coraz częściej wybierają różne egzotyczne grzyby obok tradycyjnych ulubionych, takich jak pieczarki i brązowe grzyby. Shandong Imperial Garden Biotechnology, duży producent świeżych shiitake i kłód podłoża shiitake
czytaj dalej
czytaj dalej
"Wydajność na poziomie 35-40 palet dziennie jest obecnie dla nas całkowicie wystarczająca".
2023-08-11 00:00
Firma Rheinische Pilz-Zentrale GmbH zaczęła niedawno korzystać z Reisopack 2905, najnowszego systemu wiązania firmy Steenks. Po dobrej dekadzie firma zajmująca się uprawą i handlem pieczarkami zdecydowała się zastąpić swój poprzedni model, Reisopack 2901, z kilku powodów. W wywiadzie Rainer Hoegen
czytaj dalej
czytaj dalej
W Irlandii uruchomiono dwa nowe programy dla sektora pieczarek o łącznym budżecie 6 mln euro. Budżet został w całości wykorzystany z funduszu Brexit Adjustment Reserve (BAR).
czytaj dalej
Europejscy producenci pieczarek utworzyli grupę
2023-06-08 00:00
Rozpoczyna się kampania promocyjna GEPC (europejskiej grupy producentów grzybów). Z budżetem w wysokości 5 milionów euro - z czego 675,000 ma zostać zainwestowane we Włoszech - celem jest zwiększenie konsumpcji w tych obszarach europejskich, w których wciąż istnieje taka możliwość ze względu na ich mieszkańców i potencjał.
czytaj dalej
"Jeśli ceny słomy utrzymają się na obecnym poziomie, produkcja pieczarek może stać się prawie nieopłacalna"
2023-06-08 00:00
Jedną z wielu konsekwencji dotkliwej suszy w Hiszpanii, która na szczęście została ostatnio złagodzona przez pewne opady deszczu, jest zmniejszenie zbiorów zbóż i zielonek, co ma bezpośredni wpływ na wszystkie sektory, które potrzebują słomy jako surowca, w tym
czytaj dalej
czytaj dalej
"Nowy system zbioru pozwala nam w przyszłości nadal oferować nasze ekologiczne pieczarki w atrakcyjnej cenie"
2023-05-08 00:00
Ekologiczna farma pieczarek Heereco ma pod swoją kontrolą prawie cały łańcuch pieczarek. Na przykład Heereco posiada własną kompostownię organiczną, firma ma trzy szkółki w Uden w Brabancji, które łącznie produkują około 45-50 ton tygodniowo, a także posiada własny certyfikowany
czytaj dalej
czytaj dalej
Tacki do pakowania szwajcarskich grzybów ekologicznych stale zastępowane są tackami z papieru w 100 % z trawy
2023-05-04 00:00
Szwajcarskie Stowarzyszenie Producentów Pieczarek (VSP) w ramach swojej strategii wartości dodanej opracowało we współpracy z Coop tacki z papieru trawiastego. Od tej pory tacki do pakowania szwajcarskich ekologicznych pieczarek brązowych 225g oraz szwajcarskich ekologicznych pieczarek białych 225g będą stale zastępowane przez 100
czytaj dalej
czytaj dalej
Pieczarki z Treviso na imprezie w Rimini z linią "Zero Residues
2023-05-03 00:00
O.P. Consorzio Funghi di Treviso powraca na Macfrut, wydarzenie referencyjne dla profesjonalistów z sektora owocowo-warzywnego we Włoszech i w Europie. Protagonistą stoiska jest linia "Zero Residues", która rok po swojej premierze, która miała miejsce właśnie na scenie międzynarodowej
czytaj dalej
czytaj dalej
W ramach strategii wartości dodanej Szwajcarskie Stowarzyszenie Producentów Grzybów (VSP) opracowało we współpracy z firmą Coop tacki z papieru trawiastego. Od teraz tacki z opakowaniami szwajcarskich pieczarek ekologicznych brązowych 225 g i szwajcarskich pieczarek ekologicznych białych 225 g, będą stale dostępne w punktach sprzedaży Coop.
czytaj dalej
czytaj dalej
Conad Nord Ovest nabył trzy sklepy od firmy Bennet
2023-04-12 00:00
WIELKA BRYTANIA: M&S potwierdza nowości w cenach ponad 100 podstawowych artykułów - a kupujący będą zadowoleni
czytaj dalej
"Hektyczne niedobory" grzybów z RPA
2023-04-03 00:00
Pogłoska, że Denny Mushrooms, największy producent grzybów w RPA, zamyka swoje drzwi, nie jest prawdziwa. Producent pieczarek, największy w RPA z gospodarstwami w różnych prowincjach, nadal zaopatruje handel detaliczny, ale podobno zdecydował się nie odbudowywać swojego zakładu w KwaZulu-Natal
czytaj dalej
czytaj dalej