Ceny owoców
Turcja ojczyzną orzecha
2006-00-00 00:00
Pionierem w uprawie orzechów w skali światowej jest Turcja. Roczna produkcja wynosi tu ok. 500 tys. ton, co stanowi 70% orzechowego rynku na całym świecie.
Inni, liczący czytaj dalej
Inni, liczący czytaj dalej
Produkcja oraz powierzchnia areału aronii i borówki wysokiej dynamicznie wzrastają. Owoce te zaliczane są do grupy tzw. pozostałych owoców jagodowych.
W 2006 r. GUS szacuje, czytaj dalej
W 2006 r. GUS szacuje, czytaj dalej
Gazda – najbardziej pożądaną odmianą wśród jeżyn
2006-00-00 00:00
Według Agnieszki Orzeł z SZD IsiK, w produkcji polskich jeżyn uprawnych dominuje odmiana Gazda.
Pochodzi ona ze swobodnego zapylenia odmiany dzikiej. Jej niekwestionowanym czytaj dalej
Pochodzi ona ze swobodnego zapylenia odmiany dzikiej. Jej niekwestionowanym czytaj dalej
Serbia przoduje w produkcji jeżyn
2006-00-00 00:00
Oficjalna statystyka, dotycząca produkcji jeżyn i handlu nimi na rynku europejskim nie jest znana. Źródła “Foodnews” i “Fruit & Vegetable Markets” dysponują jedynie
czytaj dalej
Konkurencja dla polskiego koncentratu jabłkowego
2006-00-00 00:00
W 2005 r. – według CAAC – kraj nasz wyeksportował około 235 tys. ton koncentratu jabłkowego. To zarobek rzędu 198 mln eur. Kraje Unii Europejskiej odebrały łącznie 227,1 tys. ton -
czytaj dalej
Dostawy śliwek do Polski głównie z krajów Unii Europejskiej
2006-00-00 00:00
Dostawy śliwek do Polski z państw Unii Europejskiej wynoszą ponad 80%. Po rozszerzeniu Unii podniesiono w Polsce cło na import tych owoców. Wprowadzono także ceny wejścia, które UE
czytaj dalej
Wiśnie głównie do przetwórstwa
2006-00-00 00:00
Średnia wielkość sadów wiśniowych w Polsce to 0,28 ha. Działalność produkcyjną na areale poniżej 1 ha prowadzi aż 93% gospodarstw.
Udział owoców, przeznaczanych do czytaj dalej
Udział owoców, przeznaczanych do czytaj dalej
Interesująca Junifer
2006-00-00 00:00
Według dr Stanisława Pluty z IsiK, francuska odmiana porzeczki czerwonej, o nazwie Junifer, wzbudza coraz większe zainteresowanie.
Dobrze rokują odmiany takie, jak: Rolan (holenderska)
czytaj dalej
Więcej malin na świecie
2006-00-00 00:00
Światowa produkcja malin zwiększyła się w ciągu ostatnich dziesięciu lat o 50%. Polska plasuje się na drugim miejscu wśród światowych producentów tych owoców.
Uboższe czytaj dalej
Uboższe czytaj dalej
Grusze - perspektywy wyjścia z impasu
2006-00-00 00:00
Produkcja gruszek w Polsce źle rokuje. Aby w przyszłości zapobiec podobnemu kryzysowi, rozważone muszą zostać następujące propozycje:
wprowadzenie nowych odmian, lepiej czytaj dalej
wprowadzenie nowych odmian, lepiej czytaj dalej
Eksport ukraińskiego koncentratu jabłkowego zagrożony
2006-00-00 00:00
U głównych europejskich producentów jabłek (Włochy, Francja, Hiszpania, Niemcy) odnotowano niższe zbiory. Rośnie w związku z tym popyt na koncentrat soku jabłkowego.
Do czytaj dalej
Do czytaj dalej
Szczyt polskiego eksportu śliwek przed wymarznięciem sadów w 1986 r.
2006-00-00 00:00
Największy eksport śliwek wystąpił przed wymarznięciem sadów w 1986 r. Dostarczono wówczas za granicę 8,1 tys. ton świeżych śliwek i 6,2 tys. ton mrożonych.
Załamanie się produkcji
czytaj dalej
Kryteria przechowalnicze jabłek w chlodniach zwyklych
2006-00-00 00:00
Wymagana temperatura, okresy przechowywania i wrażliwość na choroby przechowalnicze jabłek magazynowanych w chłodniach zwykłych.
Odmiana Zalecana czytaj dalej
Odmiana Zalecana czytaj dalej
Porzeczki czarne pilnie strzeżone
2006-00-00 00:00
Odmiany porzeczek czarnych, uprawiane w naszym kraju wymagają intensywnej ochrony przed szkodnikami i patogenami. Liczba zabiegów ochronnych wynosi w sezonie od 8 do 10, ale
czytaj dalej
Produkcja czereśni w Polsce w latach 1997-2006
2006-00-00 00:00
W okresie 1997–2006 najwyższa produkcja czereśni miała miejsce w roku 2004 i wynosiła 48 tys. ton. Na uwagę zasługuje fakt, że powierzchnia sadów była wówczas niższa niż w
czytaj dalej
Odbudujemy polskie winnice
2006-00-00 00:00
Po zakończeniu wojny istniało w Polsce jeszcze około 300 ha winnic, zlokalizowanych głównie na Dolnym Śląsku, w okolicach Zielonej Góry i Trzebnicy oraz w Warce nad
czytaj dalej
Porzeczki czerwone głównie w formie szpalerowej
2006-00-00 00:00
Do produkcji porzeczki czerwonej, ukierunkowanej na rynek deserowy, zaleca się prowadzenie krzewów w formie szpalerowej. Krzewy te charakteryzują się wówczas wysokim plonowaniem
czytaj dalej
Orzechy - margines produkcji sadowniczej w Polsce
2006-00-00 00:00
Orzechy zarówno włoskie jak i laskowe są cennym surowcem dla przemysłu cukierniczego i piekarniczego.
Orzechy włoskie wykorzystywane są w przemyśle czytaj dalej
Orzechy włoskie wykorzystywane są w przemyśle czytaj dalej
Koniec sezonu truskawkowego
2006-00-00 00:00
Tegoroczny sezon skupu truskawek trwał krótko. Wysokie temperatury i brak opadów spowodowały szybsze dojrzewanie i zdrabnianie owoców.
Według wstępnych obliczeń czytaj dalej
Według wstępnych obliczeń czytaj dalej
Owoce dzikie w skupie
2006-00-00 00:00
Zakłady przetwórcze od niedawna prowadzą skup owoców dziko rosnących. W stosunku do ubiegłego roku, ich ceny są wyższe.
Według informacji IERiGŻ, w województwie czytaj dalej
Według informacji IERiGŻ, w województwie czytaj dalej