Ceny owoców
Wymagania jakościowe dla świeżych owoców
0000-00-00 00:00
W Unii Europejskiej wymagania jakościowe dla świeżych owoców i warzyw objętych wspólną organizacją rynku, zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2200/96, zawarte są
czytaj dalej
III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - WINOGRONA
0000-00-00 00:00
Wielkość winogron określa się masą kiści. Ustalono następujące minimalne wielkości dla winogron uprawianych w szklarniach i winogron gruntowych, a także odmian winogron
czytaj dalej
VI. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA - BRZOSKWINIE
0000-00-00 00:00
Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz:
A. Cechy czytaj dalej
A. Cechy czytaj dalej
Antonówka zwykła
0000-00-00 00:00
Opis: odmiana pochodzenia rosyjskiego. Drzewo rośnie silnie, tworzy dużą, kulistą, lekko spłaszczoną koronę, z nielicznymi konarami wyrastającymi pod ostrym kątem. Antonówka wchodzi
czytaj dalej
Discovery
0000-00-00 00:00
Opis: Drzewo o średnio-silnym wzroście. Owocuje corocznie i obficie.
Owoce: Owoce średnie lub duże o barwie zielonożółtej, pokrytej w większości czerwonym rumieńcem. czytaj dalej
Owoce: Owoce średnie lub duże o barwie zielonożółtej, pokrytej w większości czerwonym rumieńcem. czytaj dalej
Regina
0000-00-00 00:00
Opis: odmiana późna, tworząca duże drzewa, dość wcześnie rozpoczynające owocowanie
Owoce: duże (waga od 8 do 9g), kuliste, miąższ średnio soczysty, chrząstkowy
Dojrzałość czytaj dalej
Owoce: duże (waga od 8 do 9g), kuliste, miąższ średnio soczysty, chrząstkowy
Dojrzałość czytaj dalej
Koksa pomarańczowa
0000-00-00 00:00
Opis: Odmiana pochodzenia angielskiego. Drzewa charakteryzują się silnym wzrostem, z czasem słabnącym, o koronie w kształcie kulistym z konarami odchodzącymi od przewodnika
czytaj dalej
Orzechy
0000-00-00 00:00
Orzech – rodzaj Juglans, z rodziny orzechowatych, obejmujący kilkanaście gatunków drzew. Występuje w Europie i Azji oraz w obu Amerykach.
Jego kwiaty należą do czytaj dalej
Jego kwiaty należą do czytaj dalej
II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - AWOKADO
0000-00-00 00:00
Celem normy jest określenie wymagań jakościowych dla owoców awokado po ich przygotowaniu i zapakowaniu.
A. Wymagania minimalne
We wszystkich klasach jakości, czytaj dalej
A. Wymagania minimalne
We wszystkich klasach jakości, czytaj dalej
IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - MELONY
0000-00-00 00:00
Dla melonów nie spełniających wymagań ustalonych dla danej klasy dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje w zakresie jakości i wielkości. A. Tolerancje
czytaj dalej
VI. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA - WINOGRONA
0000-00-00 00:00
Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz: A. Cechy identyfikacyjne
czytaj dalej
I. OKREŚLENIE PRODUKTU - ORZECHY WŁOSKIE
0000-00-00 00:00
Przedmiotem standardu są orzechy włoskie w skorupach bez zewnętrznej łupiny odmian uprawnych Juglans regia L., dostarczane konsumentom w stanie świeżym. Standard nie obejmuje
czytaj dalej
II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - ŚLIWKI
0000-00-00 00:00
Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla śliwek po ich przygotowaniu i zapakowaniu. A. Wymagania minimalne We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe
czytaj dalej
Węgierka dąbrowicka
0000-00-00 00:00
Opis: odmiana wyhodowana w Skierniewicach, wzrost średnio-silny, owocuje wcześnie, obficie lecz niestety przemiennie
Owoce: duże lub średnie, kulistoowalne, wydłużone, skórka czytaj dalej
Owoce: duże lub średnie, kulistoowalne, wydłużone, skórka czytaj dalej
W stronę zdrowszej żywności
0000-00-00 00:00
W bogatych krajach Unii Europejskiej w coraz większym stopniu zwraca się uwagę na produkcję zdrowej żywności.
W odniesieniu do agrotechniki, specjaliści wymieniają ich czytaj dalej
W odniesieniu do agrotechniki, specjaliści wymieniają ich czytaj dalej
I. OKREŚLENIE PRODUKTU - ŚLIWKI
0000-00-00 00:00
Przedmiotem standardu jakości handlowej są śliwki odmian uprawnych (cultivar): Prunus domestica L. ssp. domestica, Prunus domestica L. ssp. insititia (L.) Schneid., Prunus domestica L. ssp.
czytaj dalej
Early Orange
0000-00-00 00:00
Opis: drzewo o silnym wzroście, owocuje obficie w obecności zapylaczy, duże i kształtne liście powodują, iż drzewo ma również charakter dekoracyjny
Owoce: średniej czytaj dalej
Owoce: średniej czytaj dalej
III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE WIELKOŚCI - AWOKADO
0000-00-00 00:00
Wielkość awokado określa się masą owoców zgodnie z następującą skalą wielkości:
576 do 780
461 do 575
366 do 460
306 do 365
266 do 305
236 do czytaj dalej
576 do 780
461 do 575
366 do 460
306 do 365
266 do 305
236 do czytaj dalej
Technologia produkcji jabłek
0000-00-00 00:00
Technologia produkcji jabłek według Makosza
Rodzaj czynności Termin wykonania Rodzaj i ilość zużytych nawozów, pestycydów, itp. Nakład rbg Nakład. czytaj dalej
Rodzaj czynności Termin wykonania Rodzaj i ilość zużytych nawozów, pestycydów, itp. Nakład rbg Nakład. czytaj dalej
Poziomki
0000-00-00 00:00
Poziomka pospolita (Fragaria vesca L.) - roślina, bylina z rodziny różowatych rosnąca w europejskich lasach i plantacjach. Jej pospolitszym krewnym jest truskawka, lecz
czytaj dalej