Ceny warzyw
Wysokie ceny hamują eksport
2010-11-10 00:00
Choć popyt rynku rosyjskiego na warzywa pozostaje wysoki, nie ma on przełożenia na wzrost eksportu polskich warzyw. Na przeszkodzie stoją wysokie ceny na naszym rynku. I na zmianę
czytaj dalej
Francja: produkcja mrożonych warzyw
2010-11-10 00:00
W 2009 roku wolumen produkcji warzyw mrożonych we Francji wyniosła 456,2 tys. ton w porównaniu z 504,5 tys. ton w roku 2008. Największe ilości w produkcji mrożonek warzywnych
czytaj dalej
Stabilne ceny czerwonej cebuli
2010-11-10 00:00
Ceny cebuli na krajowym rynku pozostają w miarę stabilne. Dotyczy to również cebuli czerwonej. Jej podaż w bieżącym sezonie jest niska, więc ceny pozostają wysokie jak na tę
czytaj dalej
Produkcja pomidorów przemysłowych
2010-11-10 00:00
Jak wynika z najnowszych danych, tegoroczna produkcja pomidorów przemysłowych na półkuli północnej będzie mniejsza o około 16 proc. wobec danych szacunkowych jeszcze z początku 2010
czytaj dalej
Wzrost cen cukini na moskiewskim rynku
2010-11-10 00:00
W pierwszej połowie ubiegłego tygodnia na moskiewskim rynku hurtowym spadła podaż cukini z Hiszpanii, co przyczyniło się do wzrostu jej cen.
Ceny, po spadku do poziomu 55-60 czytaj dalej
Ceny, po spadku do poziomu 55-60 czytaj dalej
Stabilne ceny ziemniaków
2010-11-09 00:00
Kłopoty z jakością, o czym informowaliśmy, póki co nie odbiły się na cenach ziemniaków w dużym hurcie. Ceny te od dłuższego czasu pozostają stabilne. Jedyną zmianą,
czytaj dalej
To najgorszy sezon od wielu lat
2010-11-09 00:00
Tak źle z warzywami nie było w Polsce od lat. Aura przez praktycznie cały sezon nie sprzyjała produkcji warzyw. Jedynie obecne warunki pogodowe są korzystniejsze dla zbiorów niż
czytaj dalej
Moskwa: spadek cen irańskich ogórków
2010-11-09 00:00
W minionym tygodniu na rynku moskiewskim odnotowano obniżkę cen ogórków sprowadzanych z Iranu. Ich ceny spadły z 55-60 rubli (1,27-1,39 euro) do 37-43 rubli (0,86-1,00 euro)/kg.
czytaj dalej
czytaj dalej
Więcej za „pekinkę”
2010-11-09 00:00
Zgodnie z przewidywaniami wzrastają ceny skupu kapusty pekińskiej. Przyczyną są niższe niż zazwyczaj zbiory i presja ze strony producentów. W mazowieckich skupach cena na
czytaj dalej
Kalafiory tanieją również w centrum kraju
2010-11-09 00:00
Informowaliśmy, iż ze względu na słabą jakość i spadek popytu na zbierane obecnie kalafiory, spadła ich cena skupu w województwie małopolskim i w okolicach Sandomierza.
czytaj dalej
Zbiory warzyw w obwodzie moskiewskim
2010-11-09 00:00
W bieżącym sezonie zbiory warzyw w obwodzie moskiewskim wyniosły 484 tys. ton, czyli o 21 proc. mniej w porównaniu z rokiem poprzednim. Było to spowodowane niespotykanymi upałami
czytaj dalej
Świadectwo fitosanitarne w eksporcie
2010-11-08 22:12
Warunek eksportu i tranzytu roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów z Polski do państw nienależących do Unii Europejskiej to właściwa zdrowotność eksportowanych towarów, czyli stan fitosanitarny.
czytaj dalej
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych normami UE
2010-11-08 21:59
Opakowania ogólnie
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
2010-11-08 21:44
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej
Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Metoda kontroli świeżych owoców i warzyw wg UE
2010-11-08 21:35
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Ogólne zasadySprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru.
czytaj dalej
Jak kupić jakościowy bakłażan?
2010-11-08 21:23
Na co należy zwrócić uwagę kupując importowany bakłażan?
czytaj dalej
Jakość handlowa kapusty białej
2010-11-08 21:03
Po okresie przechowywania kapusty białej, nawet w idealnych warunkach w chłodni, w temperaturze 0-1 stopni Celsjusza, przy wilgotności względnej 95-100 proc. należy zwrócić uwagę na jej kondycję.
czytaj dalej
czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując kapustę pekińską
2010-11-08 20:57
Dla kapusty pekińskiej nie określono normy handlowej UE. Istnieje norma EKG/ONZ, ale nie jest obowiązkowa.
Kapustę pekińską przewozimy w temperaturze 1 – 2 stopnie C, czytaj dalej
Kapustę pekińską przewozimy w temperaturze 1 – 2 stopnie C, czytaj dalej
WINNICKA SAŁATA
Gospodarstwo Rolne Winnicka SałataPrim specjalizuje się głównie w produkcji różnego rodzaju sałat oraz baby leaf. Każdego roku oferujemy do sprzedaży sałaty, które uprawiamy na niemalże 200 ha żyznej gleby, z czego uprawa sałaty zajmuje około 150 h, a baby leaf około 50 ha, zarówno dla przemysłu, jak i na świeży rynek.
Od początku działalności firmy konsekwentnie realizujemy strategię EURO GAP, a w następstwie GLOBAL GAP oraz McDonald’s Standard, by sprostać wymaganiom i oczekiwaniom naszych Klientów.
https://www.winnickasalata.com/pl/