Ceny warzyw
Tanieje bób
2006-00-00 00:00
Mimo upałów i suszy w wielu obszarach kraju odnotowano spadek cen bobu. Po 20 lipca spółdzielnie ogrodnicze płacą za niego mniej o 20 proc., tj. do 3,00 zł/kg.
czytaj dalej
czytaj dalej
Od czego zależy efektywność produkcji?
2006-00-00 00:00
O efektywności produkcji szklarniowej decyduje wiele czynników.
Najważniejsze z nich to: zużycie energii cieplnej w szklarniach na jednostkę produkcji technologia czytaj dalej
Najważniejsze z nich to: zużycie energii cieplnej w szklarniach na jednostkę produkcji technologia czytaj dalej
Kontraktacja także w Polsce
2006-00-00 00:00
W Unii Europejskiej obowiązuje kontraktacja i produkcja warzyw pod zamówienie. W Holandii 35 - 40% areału upraw powierzchnia kontraktowana. Najwyższy udział warzyw,
czytaj dalej
Dokarmianie roślin dwutlenkiem węgla
2006-00-00 00:00
W polskich uprawach szklarniowych coraz częściej stosuje się dokarmianie roślin dwutlenkiem węgla.
Działanie takie jest zasadne wtedy, gdy do produkcji nie wykorzystuje się czytaj dalej
Działanie takie jest zasadne wtedy, gdy do produkcji nie wykorzystuje się czytaj dalej
Import świeżych warzyw pod lupą
2006-00-00 00:00
Pod względem ilościowym, Polska importuje blisko czterokrotnie mniej warzyw niż owoców. Stosunek sprowadzanych towarów do produkcji krajowej jest niewielki - ok. 4 - 5%.
W latach czytaj dalej
W latach czytaj dalej
Do czego subsydia eksportowe?
2006-00-00 00:00
Towary eksportowe, wspierane przez dopłaty z Unii Europejskiej to: pomarańcze, migdały, winogrona świeże, cytryny, jabłka, brzoskwinie, nektaryny, morele, pomidory, przetwory z wiśni
czytaj dalej
Ograniczenie strat cieplnych przede wszystkim
2006-00-00 00:00
Wykaz najwyższych temperatur powietrza w tunelach z kilkuwarstwowym przykryciem (od 25
marca do 5 maja). Przykrycie tunelu temperatura w ° C czytaj dalej
marca do 5 maja). Przykrycie tunelu temperatura w ° C czytaj dalej
Polska daleko w eksporcie świeżych warzyw
2006-00-00 00:00
W skali wymiany warzyw świeżych, między państwami Unii Europejskiej, Polska nie zajmuje znaczącej pozycji.Kraj nasz może poszczycić się jedynie wysokim eksportem cebuli. Pod tym względem
czytaj dalej
Wahania cenowe na zielonym rynku
2006-00-00 00:00
Badania kosztów produkcji warzyw wskazują, że w latach 2003 - 2005 najbardziej opłacalne były buraki i marchew.
Cebula przynosiła największe dochody w roku 2003, czytaj dalej
Cebula przynosiła największe dochody w roku 2003, czytaj dalej
Niepokojąco mniejszy eksport
2006-00-00 00:00
W pierwszej połowie roku 2006, Polska eksportowała mniej świeżych warzyw, niż to miało miejsce rok temu.
Zgodnie z informacją Centrum Analitycznego Administracji Celnej, czytaj dalej
Zgodnie z informacją Centrum Analitycznego Administracji Celnej, czytaj dalej
Ożywienie w skupie warzyw korzeniowych
2006-00-00 00:00
Wzrosła liczba skupowanych warzyw korzeniowych, m.in. marchwi i buraków. Za marchew na plastry płacono w punkcie skupu 0,29 zł/kg, a na kostkę – 0,23 zł/kg.
Ceny te czytaj dalej
Ceny te czytaj dalej
Produkcja pozostałych warzyw spod osłon w Polsce w latach 1997-2006
2006-00-00 00:00
Według informacji GUS, w ciągu lat 2002-2005 produkcja i areał upraw warzyw pod osłonami obniżyły się
Szacunek IERiGŻ wskazuje, ze w roku 2006 produkcja tych czytaj dalej
Szacunek IERiGŻ wskazuje, ze w roku 2006 produkcja tych czytaj dalej
Walka o rynki zbytu
2006-00-00 00:00
Hiszpania i Włochy to najbardziej znaczące kraje w eksporcie warzyw spod osłon. Konkuruja one z państwami północno-zachodniej Europy, tj. Holandią i Belgią o zamożne
czytaj dalej
Słabsze zbiory warzyw gruntowych
2006-00-00 00:00
Według danych GUS - szacunek z 25 lipca bieżącego roku - zbiory warzyw gruntowych obniżą się w stosunku do zeszłorocznych o 9%. Prognozowany poziom ma wynieść 4,4 mln ton.
Na pewno
czytaj dalej
Polacy nadrabiają w konsumpcji warzyw
2006-00-00 00:00
Ilość warzyw, spożywanych przez Polaków wzrasta. Coraz bliżej nam do średniego poziomu konsumpcji tych produktów w krajach Unii Europejskiej (Dwudziestki piątki).
Według
czytaj dalej
Ślimacze tempo procesu koncentracji w Polsce
2006-00-00 00:00
Proces koncentracji produkcji warzywniczej w Polsce przebiega bardzo powoli. Około 60% gospodarstw, uprawiających cebulę z siewu, produkowało to warzywo na powierzchniach większych
czytaj dalej
Załamanie ekonomiki szklarniowej zażegnane
2006-00-00 00:00
Do załamania się ekonomiki produkcji szklarniowej, w przedsiębiorstwach państwowych (lata 80. i początek lat 90.) przyczyniły się następujące czynniki:
zbyt duża
czytaj dalej
Polski rynek warzyw kurczy się
2006-00-00 00:00
Cykle koniunkturalne, występujące dość często w grupie warzyw oraz zmienne warunki pogodowe, uniemożliwiły przeprowadzenie prognoz, dotyczących zbiorów w bieżącym sezonie.
czytaj dalej
Spór o strategię
2006-00-00 00:00
W Europie obserwuje się dwie strategie rozwoju produkcji warzyw pod osłonami. Pierwsza polega na dynamicznym wzroście powierzchni uprawy, przy relatywnie niskich nakładach kapitałowych.
czytaj dalej
Ceny warzyw do bezpośredniej konsumpcji i do przetwórstwa
2006-00-00 00:00
W sezonie 2005/2006 ceny warzyw były dość wysokie.Najwyższy poziom osiągnęła cebula (wzrost o 60%), dalej fasola szparagowa, pietruszka i marchew.
Tendencja wzrostowa ma czytaj dalej
Tendencja wzrostowa ma czytaj dalej