Jagodnik.pl
W dniu 25 lutego w Starym Radzikowie pod Płońskiem odbyła się Akademia Uprawy Truskawek 2023 (AUT). Wydarzenie obfitowało w interesujące wystąpienia – było ich ogółem 11. Stoiska wystawowe zorganizowało także kilkanaście firm. AUT stworzyła więc płaszczyznę do
czytaj dalej
czytaj dalej
Borówkowi plantatorzy działają teraz pod szyldem Stowarzyszenia Polskich Plantatorów Borówki
2023-03-07 00:00
Coroczne spotkanie było okazją do omówienia najbardziej istotnych dla plantatorów tematów związanych ze zmieniającym się otoczeniem rynkowym. Prawo podaży i popytu nie omija borówek na rynku międzynarodowym i krajowym. Podaż rośnie szybciej niż popyt, rosną także koszty
czytaj dalej
czytaj dalej
W gruncie czy pod osłonami? (cz. 1) – wątki ekonomiczne
2023-03-06 00:00
W Jasieńcu koło Grójca, w dniu 3 marca, firma Agrosimex zorganizowała Konferencję truskawkową. W jej trakcie rozmawiano o rożnych zagadnieniach związanych z produkcja owoców pod osłonami jak i w gruncie. W wydarzeniu udział wzięło ponad 70 plantatorów,
czytaj dalej
czytaj dalej
Zapowiada się naprawdę Borówkowe SHOW!
2023-03-06 00:00
Odbędzie się na plantacji BOKO koło Białobrzegów. Historia tego gospodarstwo ma już przeszło 30 lat. Nasza plantacja położona jest we wsi Brzeska Wola w powiecie białobrzeskim. Plantacja została założona w 1991 roku przez ś.p. Michała Kostrzewę, jego brata Jacka oraz szwagra
czytaj dalej
czytaj dalej
Metody regulowania zachwaszczenia
2023-03-05 00:00
W sadach i plantacjach prowadzonych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji (IP) dopuszczono do stosowania wybrane herbicydy o relatywnie dużym bezpieczeństwie środowiskowym, przyjmując dodatkowe ograniczenia dotyczące maksymalnej liczby zabiegów w sezonie. Syntetyczne
czytaj dalej
czytaj dalej
Gospodarstwo rolne o powierzchni 50 ha – sprzedam. 7 ha plantacja borówki amerykańskiej. Województwo zachodniopomorskie
2023-03-03 00:00
Gospodarstwo planowało założenie plantacji borówki amerykańskiej na powierzchni 50 hektarów.
czytaj dalej
Jakie są zalety produkcji integrowanej, zero i eko?
2023-03-03 00:00
Producenci owoców korzystają z systemów określanych jako produkcja integrowana, ekologiczna i zero pozostałości. Co to oznacza w praktyce? Każdy z tych systemów ma określone zalety i zasady, którymi sadownicy muszą się posługiwać, aby osiągnąć cel, jakim jest
czytaj dalej
czytaj dalej
Cięcie krzewów borówki (cz. III). Wybrane odmiany – Draper
2023-03-03 00:00
Cięcie odmiany Draper w ramach pokazów cięcia przeprowadzonego na plantacji Borówkowego Factory, rozpoczęto od roślin, które już dwa sezony rosną w zblokowanych tunelach foliowych. Czy odmiana ta należy do trudnych w cięciu dowiecie się z materiału.
czytaj dalej
Ceny owoców jagodowych w drugiej połowie lutego – borówka, malina, truskawka – mała podaż, wysokie ceny
2023-03-02 00:00
Niskie temperatury panujące w wielu regionach Basenu Morza Śródziemnego, wywołały duże opóźnienia w dostawach nie tylko słynnych już na Wyspach Brytyjskich pomidorów, ale również owoców jagodowych na rynki europejskie. Mniejsza podaż, przy wysokim popycie
czytaj dalej
czytaj dalej
Ceny owoców jagodowych w drugiej połowie lutego – borówka, malina, truskawka – mała podaż, wysokie ceny
2023-03-02 00:00
Niskie temperatury panujące w wielu regionach Basenu Morza Śródziemnego, wywołały duże opóźnienia w dostawach nie tylko słynnych już na Wyspach Brytyjskich pomidorów, ale również owoców jagodowych na rynki europejskie. Mniejsza podaż, przy wysokim popycie natychmiast
czytaj dalej
czytaj dalej
Dlaczego taka ważna? XI Międzynarodowa Konferencja Borówkowa 2023
2023-02-28 00:00
Być albo nie być. Czy Niebieska Rewolucja jest potrzebna? Ona już się odbywa w wielu gospodarstwach i może być kluczowa dla ich przyszłości. Zmiany są konieczne w wielu aspektach związanych z agrotechniką, cięciem krzewów, nawożeniem, ochroną, organizacją
czytaj dalej
czytaj dalej
Porzeczkowa przyszłość – webinarium już 2 marca
2023-02-28 00:00
Co skrywa porzeczkowa przyszłość? Każdy chciałby znać odpowiedź na to pytanie. A przynajmniej każdy, kto zajmuje się uprawą porzeczek. Rynek zarówno porzeczki czarnej jak i czerwonej układał się bardzo nieregularnie w ostatnich sezonach. Czy po kilku tłustych latach
czytaj dalej
czytaj dalej
Ważną częścią Szkolenia Jagodowego zorganizowanego w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą było omówienie zagadnień związanych z zastosowaniem mikroorganizmów aplikowanych do substratu, które pozytywnie wpływają na zdrowotność roślin. Uprawa w substratach to również
czytaj dalej
czytaj dalej
W dniu 20 lutego w Warce w siedzibie Fresh Mazovii odbyło się szkolenie w zakresie Integrowanej Produkcji Roślin dla Krajowego Zrzeszenia Plantatorów Aronii „Aronia Polska”.Dla producentów owoców aronii był to pierwszy krok do ubiegania się o odnowienie
czytaj dalej
czytaj dalej
Zmiany na rynku borówki w Europie. 7 kroków do lepszej produkcji!
2023-02-23 00:00
Rosną koszty produkcji
czytaj dalej
Cięcie krzewów borówki (cz. II). Wybrane odmiany – Duke
2023-02-22 00:00
Duke to jedna z najpopularniejszych odmian borówki. W jej przypadku cięcie powinno być tak realizowane, aby jak najwięcej owoców zbierać z młodych pędów. Gwarantują one najlepszą jakość, a co z tym wielkość owoców. To przekłada się również na ekonomię zbioru. Dobrze
czytaj dalej
czytaj dalej
Zadbaj o swoje maliny!
2023-02-21 00:00
Już w najbliższy czwartek, tj. 23 lutego, o godzinie 18.00 rozpocznie się webinar pt. „Zadbaj o swoje maliny”. Co przyniesie nadchodzący sezon? Jak poprawić warunki w jakich rosną maliny oraz jak sprawić, by ich kondycja i zdrowotność nie pozostawiały wiele
czytaj dalej
czytaj dalej
Regeneracja malin po zimie i wiosennych stresach
2023-02-21 00:00
Doświadczenia minionych lat wskazują na nieprzewidywalny przebieg pogody w lutym, marcu czy kwietniu. Także czerwiec bywa miesiącem o niesprzyjającej aurze. Wiosną dni ciepłe mieszają się z przymrozkami, które dewastują kondycję pędów i ograniczają plonowanie,
czytaj dalej
czytaj dalej
Cięcie krzewów borówki (cz. I). Wybrane odmiany – Last Call
2023-02-21 00:00
Poprzez cięcie borówki nie tylko wpływamy na pokrój krzewów, ich wygląd ale przede wszystkim na jakość owoców. Będzie o tym decydowała nie tylko ilość pozostawionych pędów, ale też ich jakość. Warto pamiętać, że najlepszej jakości owoce uzyskuje się z 2-3-letnich
czytaj dalej
czytaj dalej
VIP Room Truskawkowy – 7 edycja
2023-02-20 00:00
W Starym Radzikowie 15 lutego odbyła się siódma edycja szkolenia nazwanego jako VIP ROOM Truskawkowy. Jej organizatorem jest firma Timac Agro Polska (TAP). Spotkanie sprzyjało przekazaniu wiedzy o produkcji truskawek, a także wielu nieformalnym rozmowom. Poza przedstawicielami TAP
czytaj dalej
czytaj dalej