Zmiany w unijnych normach dla jabłek i papryki
2011-07-20 05:56
Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw
czytaj dalej
czytaj dalej
Świadectwo fitosanitarne w eksporcie
2010-11-08 22:12
Warunek eksportu i tranzytu roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów z Polski do państw nienależących do Unii Europejskiej to właściwa zdrowotność eksportowanych towarów, czyli stan fitosanitarny.
czytaj dalej
Kontrola fitosanitarna w imporcie
2010-11-08 22:09
Granicznej kontroli fitosanitarnej poddawane są rośliny, produkty roślinne oraz przedmioty przywożone do Polski bezpośrednio z państw nienależących do Unii Europejskiej.
czytaj dalej
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych normami UE
2010-11-08 21:59
Opakowania ogólnie
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
2010-11-08 21:44
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej
Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Metoda kontroli świeżych owoców i warzyw wg UE
2010-11-08 21:35
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Ogólne zasadySprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru.
czytaj dalej
Jak kupić jakościowy bakłażan?
2010-11-08 21:23
Na co należy zwrócić uwagę kupując importowany bakłażan?
czytaj dalej
Jak prawidłowo wysortować jabłka pod względem wielkości?
2010-11-08 21:18
Zgodnie z rozporządzeniem Komisji nr 85/2004 jabłka podlegają zasadom jednorodności wielkości w zależności od klasy jakości i rodzaju opakowania.
czytaj dalej
Jakość handlowa kapusty białej
2010-11-08 21:03
Po okresie przechowywania kapusty białej, nawet w idealnych warunkach w chłodni, w temperaturze 0-1 stopni Celsjusza, przy wilgotności względnej 95-100 proc. należy zwrócić uwagę na jej kondycję.
czytaj dalej
czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując kapustę pekińską
2010-11-08 20:57
Dla kapusty pekińskiej nie określono normy handlowej UE. Istnieje norma EKG/ONZ, ale nie jest obowiązkowa.
Kapustę pekińską przewozimy w temperaturze 1 – 2 stopnie C, czytaj dalej
Kapustę pekińską przewozimy w temperaturze 1 – 2 stopnie C, czytaj dalej
Jakość handlowa kiwi – wymagania minimalne
2010-11-08 20:46
Zgodnie z rozporządzeniem komisji nr 1673 / 2004 normę stosuje się dla kiwi odmian uprawnych dostarczanych dla konsumentów w stanie świeżym, norma nie dotyczy
czytaj dalej
Jakość a przepisy
2010-01-08 21:53
Kiedy w 2004 roku weszliśmy do UE, zaczęły obowiązywać unijne normy dotyczące jakości świeżych owoców i warzyw. Nie były one czymś zupełnie nowym, bo wszyscy, którzy eksportowali wcześniej towary na rynek unijny, musieli się do nich dostosować.
czytaj dalej
Dlaczego GLOBALGAP (EUREPGAP)?
2009-11-08 22:16
W erze handlu globalnego, potrzebne są dowody na bezpieczeństwo żywności oferowanej do sprzedaży. Za jakość odpowiedzialne są wszystkie ogniwa w łańcuchu od producenta do konsumenta.
czytaj dalej
Obowiązki firm handlujących warzywami i owocami wobec WIJHAR-S
2009-11-08 22:07
Art. 17, ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz.U. Nr 223, poz. 2221), zobowiązuje handlowców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi warzywami i owocami do przekazywania Wojewódzkiemu Inspektorowi następujących informacji:
czytaj dalej
Znakowanie a jakość - specjalne oznakowanie opakowań
2009-11-08 21:58
Zgodnie z przepisami UE, firmy, które gwarantują jednorodny i wysoki poziom zgodności świeżych owoców i warzyw ze standardami jakości handlowej mogą korzystać ze specjalnego oznakowania.
czytaj dalej
Szara pleśń – stan zagrożenia
2007-06-12 00:00
Obfite opady, które w ostatnich dniach nawiedziły liczne obszary Polski (głównie rejon centralny i południe) mogą mieć zgubny wpływ na wegetację truskawek.
czytaj dalej
czytaj dalej
Jakość ma znaczenie
2007-06-06 00:00
Opady z początku czerwca wprawiły producentów w dobry nastrój. Deszcze uzupełniły wodę w glebie, więc ryzyko wystąpienia suszy fizjologicznej, która miała miejsce
czytaj dalej
Polska oczekuje regulacji
2006-00-00 00:00
Polscy producenci owoców jagodowych (porzeczek czarnych, czerwonych, agrestu) i wiśni mają powody do niepokoju. Kolejny sezon okazał się dla nich po prostu nieopłacalny.
Polska
czytaj dalej