Freshplaza.com
"Nasze odmiany Intermediate Resistance spełniają swoją obietnicę"
2023-12-07 00:00
W badaniu przeprowadzonym w ramach projektu B2B belgijskich stacji badawczych, dwie nowe odmiany De Ruiter firmy Bayer z pośrednią odpornością na ToBRFV odegrały wiodącą rolę: pomidor wołowy Ferreira (oznaczenie eksperymentalne DRTH2911) i pomidor koktajlowy DRTC9518. Obie odmiany pomidorów, wraz z
czytaj dalej
czytaj dalej
Produkcja frytek przy użyciu mniejszej ilości oleju do smażenia
2023-12-07 00:00
"Musimy obniżyć koszty i wykorzystywać surowce w sposób zrównoważony", zaczyna Marinus de Bruijn, dyrektor sprzedaży w FoodeQ. Ta holenderska firma specjalizuje się w technologii wibracyjnej i przetwarzaniu dla sektora przetwórstwa spożywczego. Opracowała ona system odzyskiwania oleju Aura®, przeznaczony specjalnie do smażonych ziemniaków
czytaj dalej
czytaj dalej
Brazylijski eksport bananów odnotował w tym roku spadek
2023-12-07 00:00
Brazylijski eksport bananów odnotował w tym roku spadek, szczególnie do regionu Mercosur, który stanowi około 70% eksportowanych bananów z Brazylii. Pomimo poprawy dostaw do Unii Europejskiej, spadek eksportu do Mercosur przypisuje się kilku czynnikom, w tym wpływowi
czytaj dalej
czytaj dalej
Sezon importowy południowoafrykańskich liczi w N&K w Holandii trwa w najlepsze. "Pierwszy transport lotniczy dotarł do nas w 45. tygodniu. Dostępność była trudna, ale dzięki lotom do różnych miejsc docelowych nadal regularnie otrzymywaliśmy liczi. Ich cena była bardzo wysoka,
czytaj dalej
czytaj dalej
Badanie zimowej produkcji ogórków w High-Tech Trial Center
2023-12-06 00:00
Rozpoczynając ekscytującą podróż w kierunku innowacji, oficjalnie rozpoczęto zimową produkcję ogórków w nowym centrum testowym High Tech firmy Rijk Zwaan. Jest to świetne miejsce do testowania 45 różnych odmian i różnych rodzajów owoców w naszym ekspansywnym segmencie ogórków.
czytaj dalej
"Mniejsza liczba operacji pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu"
2023-12-06 00:00
"Automatyzacja jest pożądana wszędzie. Na obecnym rynku brakuje siły roboczej, a pozyskanie wysokiej jakości pracowników jest trudne. Trudno jest znaleźć odpowiednich ludzi na dane miejsce. Dlatego firmy naprawdę szukają innowacji, które pozwolą im zaoszczędzić "ręce"" - zaczyna Roel Borgman z LRE
czytaj dalej
czytaj dalej
Czy pomarańczowe melony są przyszłością kategorii melonów?
2023-12-06 00:00
Podczas gdy wiele towarów boryka się z ograniczonymi dostawami w tym sezonie, sytuacja jest odwrotna w przypadku melonów. "Tej jesieni na rynku było dużo spadzi i arbuzów w jednym czasie", mówi Mikee Suarez z MAS Melons & Grapes. Spowodowało to, że podaż została wstrzymana na dużą skalę.
czytaj dalej
czytaj dalej
"To może być dla nas wymarzony sezon winogron stołowych w Ica"
2023-12-06 00:00
Po bardzo trudnym i szybkim rozpoczęciu sezonu winogron stołowych w Peru, obszar produkcyjny Ica wkracza w szczyt sezonu. Według Benjamína Cilloniza, dyrektora generalnego Exportadora Safco Peru S.A., warunki pogodowe okazały się "wyjątkowo dobre":
czytaj dalej
czytaj dalej
Piąty zimowy tydzień melonów firmy Bayer był napędzany przez portfolio i strategiczne rozwiązania marketingowe.
2023-12-06 00:00
Firma Bayer Vegetable Seeds zakończyła niedawno piąty Zimowy Tydzień Melonów w Melon Experience Center w Bleiswijk w Holandii.
czytaj dalej
"Profesjonaliści z branży wiedzą, że jest to europejskie centrum szparagów i jagód".
2023-12-06 00:00
"Wystawcy są zadowoleni, na stoiskach zawsze coś się działo. Pierwszego dnia targów było jeszcze więcej odwiedzających niż w zeszłym roku. Nowe Forum Technologii Jagodowych również zostało bardzo dobrze przyjęte i przyczyniło się do dalszej internacjonalizacji. Dlatego możemy być zadowoleni
czytaj dalej
czytaj dalej
Rodzinna firma produkująca świeże produkty świętuje 130 lat w RPA
2023-12-06 00:00
Grupa Dutoit świętuje 130 lat jako południowoafrykańska firma rolnicza. Począwszy od osiedlenia się Gysbertusa du Toit na farmie Kromfontein w Western Cape i zasadzenia pierwszych drzew owocowych w 1883 r., aż do stania się jedną z największych rodzinnych firm zajmujących się świeżymi produktami, ta firma rolnicza jest jednym z największych na świecie.
czytaj dalej
czytaj dalej
"Prawie nie można znaleźć kalafiora"
2023-12-06 00:00
"Prawie nie ma kalafiora do znalezienia", mówi Bertus van Tricht z AGF-Direct w Holandii. "Wczoraj na aukcji we Francji sprzedano marne 5 000 skrzynek za 27 euro za skrzynkę. To niespotykane, ale po prostu prawie nic nie jest dostępne".
czytaj dalej
Producenci smoczych owoców w południowej Brazylii celują w ponad 4 000 ton w sezonie 2024
2023-12-06 00:00
Rozwój plantacji smoczych owoców, nowoczesne i ekologiczne zarządzanie sadami oraz tworzenie nowych rynków przyczyniły się do stałego wzrostu produkcji smoczych owoców z południowej Brazylii. "Oczekuje się, że trend ten utrzyma się w nadchodzącym sezonie 2024, który rozpocznie się w styczniu".
czytaj dalej
czytaj dalej
Niższe wolumeny kiwi Hayward we Włoszech, ale z naciskiem na jakość
2023-12-06 00:00
Jeśli chodzi o zielone kiwi Hayward, scenariusz w tym roku jest dość prosty. Brakuje produktów. "Podczas gdy jest to prawdą dla nas we Włoszech, to samo dotyczy naszego największego konkurenta, Grecji", wyjaśnia Giuseppe Ribotta, założyciel spółdzielni rolniczej Ribotta Group, z
czytaj dalej
czytaj dalej
Istotne dostawy owoców i orzechów w Kalifornii stoją w obliczu zwiększonego zagrożenia ze strony owadów niszczących uprawy, napędzanych zmianami klimatu, jak opisano w badaniu przeprowadzonym przez naukowców z UC Merced, centrum klimatycznego Uniwersytetu Kalifornijskiego i California Climate Hub Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Badanie
czytaj dalej
czytaj dalej
Jeśli porównamy dane dotyczące importu egipskich pomarańczy w Hiszpanii w latach 2022-2023, nie można zaprzeczyć, że zakupy gwałtownie wzrosły w ciągu zaledwie jednego roku.
czytaj dalej
Według "Interfax-Azerbejdżan", powołującego się na Centrum Analiz Reform Gospodarczych i Komunikacji, od stycznia do października 2023 r. Azerbejdżan wyeksportował orzechy laskowe o wartości 94,3 mln USD.
czytaj dalej
Szefowie kuchni rozpoczynają walkę z ziemniakami
2023-12-06 00:00
W hotelu Cantley House w Wokingham żartobliwa walka na ziemniaki między kucharzami przerodziła się w przemoc. Szef kuchni Rashim Salim, lat 35, zaatakował swojego kolegę, pana Barbu, dusząc go i uderzając. Konfrontacja rozpoczęła się od krokietów ziemniaczanych i doprowadziła do wzajemnego obrzucania się ziemniakami. Salim
czytaj dalej
czytaj dalej
Nowe opakowanie typu top seal dla zielonych warzyw liściastych
2023-12-06 00:00
UP Vertical Farms, wewnętrzna hodowla lokalnych warzyw liściastych w Pitt Meadows w Kolumbii Brytyjskiej, wprowadziła na rynek nowe opakowanie top seal we współpracy z partnerem handlowym i marketingowym Oppy.
czytaj dalej
Gruzińskie cytrusy wydają się mieć około 15 procent owoców, które normalnie wydają z powodu licznych zdarzeń pogodowych. W grudniu 2022 r. region został dotknięty arktycznym podmuchem, który obejmował cztery dni ujemnych temperatur. "Było między 15-17 stopni Fahrenheita i bez względu na to, co zrobisz, aby
czytaj dalej
czytaj dalej



