Śliwki
W oczekiwaniu na śliwki
2006-07-12 00:00
Na rynku pojawiły się już wczesne odmiany śliwek, np. Herman. Zakłady przetwórcze rozpoczną ich skup później.
Najbardziej wartościowa do przerobu jest śliwka węgierka. Na czytaj dalej
Najbardziej wartościowa do przerobu jest śliwka węgierka. Na czytaj dalej
Co ze skupem śliwek?
2006-07-07 00:00
Obecnie, ceny skupu wczesnych odmian śliwek deserowych, w spółdzielniach ogrodniczych, kształtują się (w zależności od odmiany) na poziomie 2,00-3,50 zł/kg.
W stosunku do czytaj dalej
W stosunku do czytaj dalej
Najdroższe wielkoowocowe
2006-07-01 00:00
Produkcja śliwek w krajach europejskich jest bardzo zróżnicowana, zarówno pod względem specjalizacji odmianowej jak i pod kątem ich zagospodarowania.
Generalnie, kraje czytaj dalej
Generalnie, kraje czytaj dalej
Połowa produkcji śliwek przetwarzana
2006-06-28 00:00
Przemysł przerabia w ostatnim czasie ok. 40-50 tys. ton śliwek (tj. prawie 1/2 zbiorów).
Główne przetwory z tych owoców to: kompoty, owoce kandyzowane, owoce suszone, schładzane, czytaj dalej
Główne przetwory z tych owoców to: kompoty, owoce kandyzowane, owoce suszone, schładzane, czytaj dalej
Unia Europejska głównym dostawcą śliwek do Polski
2006-06-13 00:00
Dostawy śliwek do Polski z państw Unii Europejskie wynoszą ponad 80%. Po rozszerzeniu Unii podniesiono w Polsce cło na import tych owoców.
Wprowadzono także ceny wejścia, które UE
czytaj dalej
Rumunia – największy europejski producent śliwek
2006-03-18 00:00
Wśród krajów europejskich dominująca rolę w produkcji śliwek odgrywa Rumunia. Poziom produkcji w latach 1995-2005 wyniósł tam 500-560 tys. ton.
Kraje byłej czytaj dalej
Kraje byłej czytaj dalej
Wysoka produkcja śliwek w krajach Unii Europejskiej
2006-02-09 00:00
W latach 1995-2005 kraje Unii Europejskiej ukształtowały produkcję śliwek na poziomie 886 tys. ton (1997 r.) – 1135 tys. ton (2002 r.).
Dominującą rolę odgrywają Niemcy z czytaj dalej
Dominującą rolę odgrywają Niemcy z czytaj dalej
Korona osiowa dobra dla formowania śliw
2006-00-00 00:00
W formowaniu koron śliw stosuje się następujące modele: wrzecionowe, szpalerowe i osiowe.
Wyniki badań wykazują, że bardzo dobrym modelem formowania jest korona osiowa. czytaj dalej
Wyniki badań wykazują, że bardzo dobrym modelem formowania jest korona osiowa. czytaj dalej
Zagęszczenie śliw uwarunkowane od wielu czynników
2006-00-00 00:00
Ciągle w sadach dobierana jest gęstość nasadzeń śliw w zależności od gleby i siły wzrostu danej odmiany.
Gęstość nasadzeń dla śliwy z koronami czytaj dalej
Gęstość nasadzeń dla śliwy z koronami czytaj dalej
Bogatsze zbiory
2006-00-00 00:00
GUS szacuje, że w bieżącym roku zbiory owoców z drzew mogą osiągnąć poziom 2656-2756 tys. ton. W stosunku do ubiegłego roku, wzrost może wynieść od 10 do 14%.
czytaj dalej
Dostawy śliwek do Polski głównie z krajów Unii Europejskiej
2006-00-00 00:00
Dostawy śliwek do Polski z państw Unii Europejskiej wynoszą ponad 80%. Po rozszerzeniu Unii podniesiono w Polsce cło na import tych owoców. Wprowadzono także ceny wejścia, które UE
czytaj dalej
Szczyt polskiego eksportu śliwek przed wymarznięciem sadów w 1986 r.
2006-00-00 00:00
Największy eksport śliwek wystąpił przed wymarznięciem sadów w 1986 r. Dostarczono wówczas za granicę 8,1 tys. ton świeżych śliwek i 6,2 tys. ton mrożonych.
Załamanie się produkcji
czytaj dalej
Niemcy i Wielka Brytania przodują w imporcie śliwek
2006-00-00 00:00
Wiodącym importerem śliwek są Niemcy. W latach 2000-2004 sprowadzono do tego kraju ok. 38 tys. ton śliwek. Najwięcej owoców pochodziło z Włoch (30%), Hiszpanii (20%), Węgier (14%)
czytaj dalej
Rozciągnięcie podaży śliwek potrzebne na polskim rynku
2006-00-00 00:00
W Polsce następuje odbudowa podupadłej produkcji śliwek. Pożądany poziom wynosi przynajmniej 200 tys. ton.
Niezbędne są zmiany w strukturze odmianowej i technologii czytaj dalej
Niezbędne są zmiany w strukturze odmianowej i technologii czytaj dalej
Dobór odmian w danym regionie zależny od odporności na mróz
2006-00-00 00:00
Celowe jest zakładanie dwóch typów sadów śliwowych: a) z przeznaczeniem do konsumpcji w kraju i za granicą; b) z przeznaczeniem do przetwórstwa.
W sadach pierwszego czytaj dalej
W sadach pierwszego czytaj dalej
Mniejsze spożycie śliwek w Polsce
2006-00-00 00:00
Według badań gospodarstw domowych, prowadzonych przez GUS, spożycie śliwek świeżych i przetworzonych w Polsce, w latach 1995-2005 wahało się rocznie od 1,8 kg na osobę
czytaj dalej
USA największym światowym eksporterem śliwek
2006-00-00 00:00
Światowy eksport śliwek osiąga poziom 300,0 tys. ton rocznie. Największymi dostawcami są: Stany Zjednoczone (ok. 70,0 tys. ton) i Chile (ok. 50,0 tys. ton).
Produkcja śliwek
czytaj dalej
Węgierki królują w spożyciu w Niemczech
2006-00-00 00:00
Niemcy są krajem o największej w Europie konsumpcji śliwek. Szczególnie popularne są tam Węgierki. Spożywa się je zarówno w stanie świeżym, jak i w formie dodatków
czytaj dalej
Płytki rynek śliwek w Unii Europejskiej
2006-00-00 00:00
W krajach zachodnioeuropejskich rynek zbytu świeżych śliwek jest stosunkowo niski. Państwa członkowskie w ostatnich 10 latach zakupiły łącznie średnio 140 tys. ton.
Udział
czytaj dalej
Ścisła specjalizacja odmianowa
2006-00-00 00:00
Produkcja śliwek w krajach europejskich jest bardzo zróżnicowana, zarówno pod względem specjalizacji odmianowej jak i pod kątem ich zagospodarowania.
Generalnie, kraje czytaj dalej
Generalnie, kraje czytaj dalej