Rabarbar
Od początku kwietnia na farmie Bong w Bergheim nad Renem trwa intensywna żniwa. "Zaczęliśmy od rabarbaru, który uprawiamy na łącznej powierzchni 22 hektarów. Jakość i plony były do tej pory dobre, między innymi dzięki naszym systemom nawadniania. Nie możemy narzekać również na sprzedaż.
czytaj dalej
"Zmniejszenie uprawy pomidorów winogronowych na rzecz ogórków i mniejszych pomidorów"
2025-05-21 00:00
Od początku kwietnia, gospodarstwo Bonga w Bergheim nad Renem jest bardzo zajęte zbiorami. "Zaczęliśmy od rabarbaru, który uprawiamy na łącznej powierzchni 22 hektarów. Jakość i plony dotąd są dobre, między innymi dzięki naszym systemom nawadniającym. Nie możemy narzekać także na marketing,
czytaj dalej
"Ograniczenie uprawy pomidorów winogronowych na rzecz ogórków i mniejszych pomidorów"
2025-05-20 00:00
Od początku kwietnia, gospodarstwo Bong w Bergheim w Nadrenii jest zajęte żniwami. "Zaczęliśmy od rabarbaru, który uprawiamy na całkowitej powierzchni 22 hektarów. Dotychczas jakość i plony były dobre, między innymi dzięki naszym systemom nawadniania. Nie możemy narzekać również na marketing,
czytaj dalej
Zbiór rabarbaru rozpoczęty na fermie Tatomir
2025-05-06 00:00
Farma Tatomir w Leamington w prowincji Ontario aktywnie zbiera rabarbar w miarę postępowania sezonu 2025. Według właściciela, Denisa Tatomira, "Dostaliśmy ogromną ilość deszczu, co naprawdę przyspieszyło wzrost rabarbaru." Akcje zbioru trwają już od tygodnia, a prace są planowane na kolejne dni.
czytaj dalej
Wciąż mamy bardzo wczesną fazę sezonu rabarbarowego w Polsce, ale jeśli o ceny tego warzywa w lokalnym hurcie, to już zdążyło się sporo wydarzyć. Jakie są teraz ceny rabarbaru w Polsce?
czytaj dalej
Produkcja mrożonek i soków w I kw. 2025 r.
2025-04-30 08:50
Jak kształtowała się produkcja soków owocowych i warzywnych oraz mrożonych warzyw i owoców w pierwszym kwartale 2025 roku? Co mówią dane GUS na ten temat? Po raz pierwszy GUS podaje informacje o produkcji skoku jabłkowego skoncentrowanego.
czytaj dalej
Portugalski producent dołącza do spółdzielni jako członek.
2025-04-30 00:00
Aby uczcić oficjalny początek sezonu świeżych warzyw, Pfalzmarkt für Obst und Gemüse eG po raz kolejny prezentuje swoją kompletną wiosenną ofertę: oprócz truskawek, sałaty, sałat liściastych, kalarepy, szparagów, rabarbaru itp., od marca zbierane są również szczypiorki i rzodkiewki.
czytaj dalej
W Polsce w bieżącym tygodniu wystartował nowy sezon handlowy rabarbaru. Na razie z niewielką podażą i dość wysokimi cenami. Jakie to ceny?
czytaj dalej
WIOSNA: Wczesna wiosna przynosi ostrożność dla plantatora truskawek
2025-04-15 00:00
Deszcz, mżawka i mgła zostały wymienione na słońce i dodatnie temperatury w ubiegłym tygodniu w częściach Nowej Fundlandii, pozostawiając wielu mieszkańców obszaru St. John's zauważających znaki wiosny. Na targu rolnym Lester's Farm Market współwłaściciel Chris Lester powiedział, że jego czosnek i rabarbar wzeszły przed czasem.
czytaj dalej
"Zapasy szwajcarskich cebul się kończą"
2025-04-10 00:00
Dostawa pierwszego szwajcarskiego rabarbaru 5 kwietnia oficjalnie zapowiedziała początek nowego sezonu w kantonie Turgowia. "Ze względu na pogodę rozpoczynamy nowy sezon około dziesięć dni później niż w zeszłym roku. Na razie jednak spodziewamy się zbiorów prawie takiej samej ilości jak w ubiegłym roku.
czytaj dalej
"Ceny na poziomie wejścia wzrosły o jedną trzecią w porównaniu z poziomem zeszłego roku"
2025-04-03 00:00
20 marca na farmie Hof Nefzger zebrano pierwsze na sezon świeże rabarbarowe. Rodzinna firma z Sainbach w Bawarii rozpoczęła nową kampanię praktycznie tak samo jak w zeszłym roku. "Ilość i jakość rabarbaru na początek sezonu są dobre, dzięki optymalnym warunkom pogodowym.
czytaj dalej
Na gospodarstwie Bioland-Hof Frank, na wschód od Heilbronn, nowy sezon jest teraz również w fazie startowej. „Jabłka odmiany Jonagold i Fuji będą prawdopodobnie dostępne do końca maja. Od kwietnia oficjalnie rozpoczniemy nowy sezon truskawek i rabarbaru, a następnie liściaste.
czytaj dalej
W Wielkiej Brytanii panuje rabarbarowy szał.
2025-03-11 00:00
Anglicy szaleją na punkcie rabarbaru: wynika to z komunikatu prasowego Tesco UK. W rzeczywistości, ta warzywo, które dawniej było stosowane ograniczenie do wypieków, teraz zdobywa coraz większą popularność wśród brytyjskich konsumentów, którzy używają go jako składnik do.
czytaj dalej
Zakup maszyn uprawowych to jedna z kluczowych decyzji dla każdego rolnika. Dobra maszyna to nie tylko oszczędność czasu i paliwa, ale także lepsza jakość upraw i mniejsze koszty eksploatacyjne. Na rynku dostępnych jest wiele modeli bron, kultywatorów, agregatów uprawowych czy siewników, ale nie każda maszyna sprawdzi się w każdych warunkach.
czytaj dalej
Tesco informuje o silnym popycie na rabarbar, gdyż produkcja w Wielkiej Brytanii nadal rośnie.
2025-02-21 12:00
Tesco poinformowało o rekordowym popycie na rabarbar, zauważając wzrost sprzedaży o 200 procent podczas tzw. "przymusowego" sezonu od stycznia do marca.
czytaj dalej
Turecki Szczyt Świeżych Owoców i Warzyw w Polsce/Polonya’da Türk Taze Meyve ve Sebze Zirvesi
2025-01-30 09:56
Polska jest znaczącym rynkiem dla tureckich eksporterów świeżych owoców i warzyw oraz jednym z największych i najważniejszych rynków w Unii Europejskiej.
czytaj dalej
Produkcja mrożonek i soków w 2024 r.
2025-01-28 07:30
Jak kształtowała się produkcja soków owocowych i warzywnych oraz mrożonych warzyw i owoców w całym 2024 roku? Czy dane GUS pokazują, że trendy z poprzedniego kwartału zostały podtrzymane?
czytaj dalej
"Mam nadzieję zebrać w tym sezonie 40-45 ton, co oznacza wzrost w porównaniu z ubiegłym rokiem."
2025-01-09 00:00
Wycinanie rabarbaru już rozpoczęło się w słynnym trójkącie rabarbarowym Yorkshire. Robert Tomlinson z firmy B Tomlinson & Sons rozpoczął pracę kilka dni wcześniej na początku roku z powodu łagodnej pogody. "Pogoda była łagodna, ale też bardziej sucha, co sprawia, że jest łatwiej niż w zeszłym roku.
czytaj dalej
PL: "Popyt na rabarbar zawsze gwałtownie rośnie w okolicach Święta Dziękczynienia."
2024-11-27 00:00
Od początku października firma De Rond Agro wznowiła swoją sezonową uprawę rabarbaru w szklarniach. Firma, mająca swoją siedzibę w miejscowości Hoeven w Brabancji, dostarcza rabarbar praktycznie przez cały rok, płynnie przechodząc z sezonu letniego do produkcji w szklarniach. „Na razie wszystko idzie dobrze. Z okazji Dnia Dziękczynienia"
czytaj dalej
Od początku października firma De Rond Agro wznowiła sezon szklarniowego rabarbaru na zasadzie przymusowej. Firma z siedzibą w miejscowości Hoeven, w Brabancji, dostarcza rabarbaru praktycznie przez cały rok, płynnie przechodząc z sezonu letniego na produkcję w szklarniach. "Jak dotąd wszystko idzie dobrze. Z okazji Dnia Dziękczynienia..."
czytaj dalej