Rabarbar
Tesco informuje o silnym popycie na rabarbar, gdyż produkcja w Wielkiej Brytanii nadal rośnie.
2025-02-21 12:00
Tesco poinformowało o rekordowym popycie na rabarbar, zauważając wzrost sprzedaży o 200 procent podczas tzw. "przymusowego" sezonu od stycznia do marca.
czytaj dalej
Turecki Szczyt Świeżych Owoców i Warzyw w Polsce/Polonya’da Türk Taze Meyve ve Sebze Zirvesi
2025-01-30 09:56
Polska jest znaczącym rynkiem dla tureckich eksporterów świeżych owoców i warzyw oraz jednym z największych i najważniejszych rynków w Unii Europejskiej.
czytaj dalej
Produkcja mrożonek i soków w 2024 r.
2025-01-28 07:30
Jak kształtowała się produkcja soków owocowych i warzywnych oraz mrożonych warzyw i owoców w całym 2024 roku? Czy dane GUS pokazują, że trendy z poprzedniego kwartału zostały podtrzymane?
czytaj dalej
"Mam nadzieję zebrać w tym sezonie 40-45 ton, co oznacza wzrost w porównaniu z ubiegłym rokiem."
2025-01-09 00:00
Wycinanie rabarbaru już rozpoczęło się w słynnym trójkącie rabarbarowym Yorkshire. Robert Tomlinson z firmy B Tomlinson & Sons rozpoczął pracę kilka dni wcześniej na początku roku z powodu łagodnej pogody. "Pogoda była łagodna, ale też bardziej sucha, co sprawia, że jest łatwiej niż w zeszłym roku.
czytaj dalej
PL: "Popyt na rabarbar zawsze gwałtownie rośnie w okolicach Święta Dziękczynienia."
2024-11-27 00:00
Od początku października firma De Rond Agro wznowiła swoją sezonową uprawę rabarbaru w szklarniach. Firma, mająca swoją siedzibę w miejscowości Hoeven w Brabancji, dostarcza rabarbar praktycznie przez cały rok, płynnie przechodząc z sezonu letniego do produkcji w szklarniach. „Na razie wszystko idzie dobrze. Z okazji Dnia Dziękczynienia"
czytaj dalej
Od początku października firma De Rond Agro wznowiła sezon szklarniowego rabarbaru na zasadzie przymusowej. Firma z siedzibą w miejscowości Hoeven, w Brabancji, dostarcza rabarbaru praktycznie przez cały rok, płynnie przechodząc z sezonu letniego na produkcję w szklarniach. "Jak dotąd wszystko idzie dobrze. Z okazji Dnia Dziękczynienia..."
czytaj dalej
Produkcja mrożonek i soków po III kw. 2024 r.
2024-10-29 07:14
Jak kształtowała się produkcja soków owocowych i warzywnych oraz mrożonych warzyw i owoców w trzech kwartałach 2024 roku?
czytaj dalej
Fresh Market 2024: Największe Spotkanie B2B Branży Owoców, Warzyw i Kwiatów w Europie Środkowo-Wschodniej
2024-09-21 09:27
18 września 2024 roku w Centrum Konferencyjnym Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim odbył się Fresh Market 2024 – największe spotkanie B2B w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej, dedykowane branży świeżych owoców, warzyw i kwiatów. Wydarzenie zgromadziło kluczowych producentów, dostawców oraz kupców z najważniejszych sieci handlowych w Polsce i sąsiednich krajach.
czytaj dalej
czytaj dalej
Owoce i warzywa – modne medialnie, a potem?
2024-09-13 09:00
Wiosną było rabarbar, pod koniec sierpnia krążyły doniesienia o braku sałaty w Islandii, a teraz z Hiszpanii dochodzą informacje o trendzie randkowym, w którym występuje ananas. Wszystkie te zjawiska mają swoje źródło w mediach społecznościowych, niezależnie od
czytaj dalej
Koniec sezonu skupu rabarbaru
2024-09-04 07:30
Sezon skupu rabarbaru 2024 jest już na finiszu. Jakie były ceny tego warzywa w drugiej, sierpniowej fazie kampanii skupowej? Jak wstępnie można ocenić kończącą się kampanię rabarbarową?
czytaj dalej
Zainteresowanie rabarbarem jest ograniczone
2024-08-16 08:30
Zazwyczaj sezon skupu rabarbaru wchodzi w połowie sierpnia w swoją drugą aktywną fazę. Jednak w tym roku, jak na razie przynajmniej, nie widać tej zwiększonej aktywności. A jak kształtują się ceny rabarbaru skupowanego do przetwórstwa?
czytaj dalej
Ceny skupu rabarbaru nieco w dół, ale…
2024-06-25 08:40
Skup rabarbaru jest już po szczytowym okresie swojej pierwszej, wiosennej fazy. Drugi szczyt zainteresowania tym warzywem przypada zazwyczaj na sierpień, ale w tym roku może być przyśpieszony. Na razie, w okresie nieco spokojniejszym, należy odnotować niewielką redukcję cen skupu rabarbaru. Co nie oznacza wcale, że zrobiło się tanio.
czytaj dalej
Rabarbar tani nie będzie
2024-06-12 08:00
Trwa sezon skupu rabarbaru w swojej późnowiosennej odsłonie. Ceny tego warzywa pozostają na razie wysokie, ale czy takie pozostaną nadal? Ile płacą obecnie skupy z rabarbar do przetwórstwa?
czytaj dalej
Rabarbar – ceny się umocniły
2024-06-06 08:29
Ceny rabarbaru w polskim hurcie nie wykazują śladu tendencji spadkowej. Przeciwnie, raczej się umacniają. Dlaczego i po ile teraz jest skupowany rabarbar?
czytaj dalej
Ceny rabarbaru na różnych rynkach hurtowych w Polsce prezentują się zróżnicowanie. Wrocław (Targpiast) oferuje rabarbar w przedziale cenowym od 8.00 do 12.00 zł za pęczek, bez
czytaj dalej
Rekordowo wysokie ceny rabarbaru spowodowane warunkami rynkowymi.
2024-05-29 09:00
Częściowo rabarbar został już usunięty z programów sieci handlowych. W rezultacie ilość dostępnego rabarbaru na niemieckich hurtowniach minimalnie wzrosła. W połowie 21. tygodnia ceny na niemieckich hurtowniach ponownie znacząco wzrosły, osiągając średnio 3,18 euro za kilogram.
czytaj dalej
Wystartował sezon skupu rabarbaru, a tu kryzys podażowy
2024-05-28 09:38
Sezon skupu rabarbaru do przetwórstwa właśnie wystartował. Ale w tym roku będzie on się toczył w dramatycznie odmiennych od typowych realiach podażowych i cenowych. Jakie to realia?
czytaj dalej
Ceny rabarbaru na różnych rynkach hurtowych w Polsce prezentują się zróżnicowanie. W Wrocławiu (Targpiast) cena za pęczek rabarbaru wynosi od 6.00 do 8.00 zł, z niewielką
czytaj dalej
Czy rabarbar może być dobrym rośliną do zróżnicowania uprawy?
2024-05-22 00:00
Jako menedżer dywersyfikacji, Patrick Guivarch wprowadził rabarbar do SICA St Pol de Léon około 15 lat temu. "Moim celem było wprowadzenie nowych produktów, dlatego musiałem śledzić rynek. Wtedy zauważyłem, że rabarbar głównie pochodził z Niemiec, dlatego pomyślałem, że będzie to interesujące.
czytaj dalej
Czy rabarbar jest dobrym rośliną na różnicowanie uprawy?
2024-05-22 00:00
Jako menedżer ds. dywersyfikacji, Patrick Guivarch wprowadził rabarbar do SICA St Pol de Léon około 15 lat temu. "Moim celem było wprowadzenie nowych produktów, dlatego musiałem śledzić rynek. Wtedy zauważyłem, że rabarbar głównie pochodził z Niemiec, dlatego pomyślałem, że byłoby interesujące".
czytaj dalej