Wiadomości
Zmiany na rynku pestycydów
2008-01-07 00:00
W ostatnim czasie nastąpiło wiele zmian na rynku środków ochrony roślin. Dostosowanie polskiego prawa do dyrektyw UE pociągnęło za sobą konieczność aktualizacji listy substancji
czytaj dalej
Jak kupić jakościowy bakłażan?
2008-01-05 00:00
Na co należy zwrócić uwagę kupując importowany bakłażan. Przede wszystkim na jego jędrność i połysk, kolor powinien być fioletowy, jedwabisty, bez odcienia tabaczkowego.
czytaj dalej
czytaj dalej
Zioła uprawne
2008-01-05 00:00
Uprawa ziół stwarza szanse podniesienia opłacalności produkcji rolnej w niewielkich gospodarstwach. Region Lubelszczyzny stał się obszarem dominującym w tej dziedzinie. Na tym
czytaj dalej
Rolnicze skarby z Małopolski
2008-01-04 00:00
Szalotka z miejscowości Raba Wyżna uprawiana jest na potrzeby własne w ogródku przydomowym. Rozmnażana jest wegetatywnie przez cebulki.
Liście wąskie, krótkie czytaj dalej
Liście wąskie, krótkie czytaj dalej
Świadectwo fitosanitarne w eksporcie
2008-01-04 00:00
Warunek eksportu i tranzytu roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów z Polski do państw nienależących do Unii Europejskiej to właściwa zdrowotność eksportowanych towarów,
czytaj dalej
Petu-brachoa – nowość na balkony i tarasy
2008-01-04 00:00
Uzyskana z krzyżówki petunii i Calibrachoa nowa roślina o nazwie Petu-brachoa w sezonie 2008 będzie dostępna w ofercie firmy Plantpol. Trzy odmiany Petu-brachoa oferowane
czytaj dalej
Świadectwo fitosanitarne w eksporcie
2008-01-04 00:00
Warunek eksportu i tranzytu roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów z Polski do państw nienależących do Unii Europejskiej to właściwa zdrowotność eksportowanych towarów,
czytaj dalej
Europejska Komisja Gospodarcza
2008-01-03 00:00
Europejska Komisja Gospodarcza (EKG) powstała 28 marca 1947 roku na mocy rezolucji 36 (IV) przyjętej na 4 sesji Rady Społeczno – Gospodarczej ONZ (Economic and Social Council – ECOSOC)
czytaj dalej
Król przypraw
2008-01-02 00:00
Świeży imbir powinien być kłączem o napiętej, gładkiej jasnobeżowej skórce. Po odłamaniu kawałka, jest kruchy, pełen soku. Kremowożółty miąższ jest wilgotny, bez sparciałych
czytaj dalej
Flamingo - doradca komputerowy w ochronie roślin
2007-12-28 00:00
Ochrona roślin przed agrofagami jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na plon. Ma szczególne znaczenie przy uprawach intensywnych jakimi są uprawy ogrodnicze. Podstawowymi
czytaj dalej
Wymagania surowcowe na produkty z ziemniaka
2007-12-20 00:00
Obserwując dynamikę wzrostu spożycia w krajach Unii Europejskiej przetworów mrożonych i chłodzonych z ziemniaka można przypuszczać, że i u nas nastąpi zwiększenie
czytaj dalej
Jakość handlowa kiwi – wymagania minimalne cz. 1
2007-12-17 00:00
Zgodnie z rozporządzeniem komisji nr 1673 / 2004 normę stosuje się dla kiwi odmian uprawnych dostarczanych dla konsumentów w stanie świeżym, norma nie dotyczy owoców przeznaczonych dla
czytaj dalej
Uprawa poinsecji
2007-12-17 00:00
W Polsce uprawę poinsecji zaczyna się od połowy lipca i prowadzi około pół roku. Najbardziej rozpowszechniona jest sterowana uprawa pod osłonami.
Przez hodowców poinsecja nazywana
czytaj dalej
Jakość handlowa kiwi – wymagania minimalne cz. 2
2007-12-17 00:00
Owoce muszą spełniać następujące wymagania minimalne:
praktycznie wolne od pasożytów i szkód wyrządzonych przez nie
wystarczająco jędrne
dobrze wykształcone,
czytaj dalej
Gwiazda Bożego Narodzenia - Poinsecja i jej odmiany
2007-12-16 00:00
Poinsecja (Euphorbia pulcherrima) znana także pod nazwą gwiazdy betlejemskiej, stała się najbardziej popularnym kwiatem doniczkowym w okresie świąt Bożego Narodzenia.
czytaj dalej
czytaj dalej
Produkty regionalne i tradycyjne
2007-12-05 00:00
W Polsce jednostką odpowiedzialną za prowadzenie systemu rejestracji produktów o określonym pochodzeniu geograficznym i specyficznej, tradycyjnej jakości jest Ministerstwo Rolnictwa
czytaj dalej
Jakość handlowa cytryn
2007-11-19 00:00
Wymagania standardu jakości handlowej cytryn opisane są w rozp. Komisji (WE) nr 1799/2001.
W standardzie znajdują się: wymagania minimalne, wymagania jakościowe dla poszczególnych czytaj dalej
W standardzie znajdują się: wymagania minimalne, wymagania jakościowe dla poszczególnych czytaj dalej
Jakość handlowa cebuli – standard i praktyka
2007-11-15 00:00
Cebula jest jednym z podstawowych warzyw w handlu. Często spotykam się z wypowiedziami handlowców, że takiej cebuli jak wymaga standard to nie ma, wystarczy, że jest zdrowa, szeleści
czytaj dalej
Problemy z jakością jabłek
2007-11-12 00:00
W tym roku niektóre gospodarstwa straciły nawet do 90% owoców w sadzie. Powód to przymrozki. Sadownicy to co mieli, przeznaczyli na przemysł. Producenci, którzy stracili mniej,
czytaj dalej
Jakość handlowa cebuli, a zbiór i przechowywanie
2007-11-12 00:00
Aby otrzymać cebulę dobrej jakości handlowej, należy przestrzegać warunków uprawy, zbioru, przechowywania, sortowania i pakowania. Każdy producent nasion podaje cechy charakterystyczne
czytaj dalej