Wiadomości
Pan Marek Marzec - inżynier technologii żywności. Posiada wszechstronną wiedzę i wieloletnie doświadczenie w zakresie produkcji i sprzedaży, w tym marek własnych.
czytaj dalej
Zaawansowane technologie na stoisku warzywnym
2011-01-24 00:00
Słaba jakość warzyw w polskich sklepach jest powszechnym problemem. Produkty są eksponowane na niechłodzonych ladach i stoiskach. Powoduje to wyraźny spadek ich jakości. Chociaż
czytaj dalej
Eksport jabłek do Rosji - realia i perspektywy
2010-11-10 00:00
Nadal najbardziej atrakcyjnym krajem dla polskich eksporterów jabłek jest i będzie zapewne Rosja. Wiedzą o tym także polskie firmy, które w tym roku uczestniczyły
czytaj dalej
Larwy ziemiórek – biologiczne zwalczanie w uprawach pieczarek
2010-10-12 00:00
dr inż. Adam Majewski
Koppert Polska
W uprawach pieczarek duże szkody wywoływane są przez larwy ziemiórek i zadrowatych. Do ich zwalczania używa się czytaj dalej
Koppert Polska
W uprawach pieczarek duże szkody wywoływane są przez larwy ziemiórek i zadrowatych. Do ich zwalczania używa się czytaj dalej
Boni Protect® przeciwko gniciu owoców w przechowalni
2010-08-04 00:00
dr inż. Adam Majewski
Koppert Polska Sp. z o. o.
Choroby przechowalnicze zawsze sprawiają wiele problemów sadownikom, gdyż do infekcji może dochodzić już w lecie (np. czytaj dalej
Koppert Polska Sp. z o. o.
Choroby przechowalnicze zawsze sprawiają wiele problemów sadownikom, gdyż do infekcji może dochodzić już w lecie (np. czytaj dalej
Maliny – Boni Protect® forte przeciwko szarej pleśni
2010-06-30 00:00
dr inż. Adam Majewski
Koppert Polska Sp. z o.o.
Podobnie jak w innych uprawach roślin jagodowych, szara pleśń (Botrytis cinerea) powoduje corocznie olbrzymie straty czytaj dalej
Koppert Polska Sp. z o.o.
Podobnie jak w innych uprawach roślin jagodowych, szara pleśń (Botrytis cinerea) powoduje corocznie olbrzymie straty czytaj dalej
Borówka wysoka - biologiczna walka z szarą pleśnią
2010-06-25 00:00
dr inż. Adam Majewski
Koppert Polska Sp. z o.o.
Nikogo nie trzeba przekonywać o tym, że szara pleśń (Botrytis cinerea) powoduje olbrzymie straty na plantacjach wielu czytaj dalej
Koppert Polska Sp. z o.o.
Nikogo nie trzeba przekonywać o tym, że szara pleśń (Botrytis cinerea) powoduje olbrzymie straty na plantacjach wielu czytaj dalej
Christof Floerchinger
BASF Niemcy
W nowoczesnym sadownictwie stosuje się obecnie różne metody regulowania intensywności wzrostu drzew. Głównym celem czytaj dalej
BASF Niemcy
W nowoczesnym sadownictwie stosuje się obecnie różne metody regulowania intensywności wzrostu drzew. Głównym celem czytaj dalej
Nowoczesny sad towarowy jest miejscem gdzie produkuje się owoce najwyższej jakości, mające zapewnić pożądany zysk dla producenta. Aby końcowy efekt spełniał najwyższe normy, potrzeba
czytaj dalej
dr inż. Adam Majewski
Koppert Polska Sp. z o. o.
Zwalczając parcha jabłoni w oparciu o zabiegi zapobiegawcze wykonuje się w sezonie 15-20 zabiegów (Jamar czytaj dalej
Koppert Polska Sp. z o. o.
Zwalczając parcha jabłoni w oparciu o zabiegi zapobiegawcze wykonuje się w sezonie 15-20 zabiegów (Jamar czytaj dalej
Trzmiele i pszczoły w sadach
2010-04-15 00:00
dr inż. Adam Majewski
Koppert Polska Sp. z o. o.
W ciągu ostatnich lat liczba rodzin pszczelich na całym świecie szybko maleje z powodu niskiej opłacalności produkcji miodu czytaj dalej
Koppert Polska Sp. z o. o.
W ciągu ostatnich lat liczba rodzin pszczelich na całym świecie szybko maleje z powodu niskiej opłacalności produkcji miodu czytaj dalej
dr inż. Adam Majewski
Koppert Polska Sp. z o. o.
Intensywna ochrona chemiczna przeciwko przędziorkom w sadach spowodowała, że przędziorki wytworzyły rasy odporne czytaj dalej
Koppert Polska Sp. z o. o.
Intensywna ochrona chemiczna przeciwko przędziorkom w sadach spowodowała, że przędziorki wytworzyły rasy odporne czytaj dalej
Gruszki są nie tylko zielone
2010-03-25 00:00
W Polsce od wielu lat pokutuje stereotyp, że gruszka powinna być zielona, z lekkim ordzawieniem na skórce, a najlepiej gdyby była to ‚Konferencja’. Jest to praktycznie jedyna odmiana
czytaj dalej
Kapusta pekińska – trudna w uprawie, opłacalna w handlu
2010-03-10 00:00
Uprawa kapusty pekińskiej wymaga wiedzy i wieloletniego doświadczenia. Dużym problemem w handlu jest znalezienie producenta mogącego zaoferować warzywa odpowiedniej jakości.
czytaj dalej
Warunki transportu i przechowywania owoców i warzyw
2010-02-22 00:00
Na utrzymanie jakości świeżych owoców i warzyw duży wpływ mają warunki transportu i magazynowania.
Optymalne warunki przechowywania dla poszczególnych towarów czytaj dalej
Optymalne warunki przechowywania dla poszczególnych towarów czytaj dalej
O handlu w Rosji
2010-02-21 00:00
W Rosji jak i w innych krajach bloku wschodniego społeczeństwo musiało funkcjonować w dwóch obiegach. Oficjalnym totalitarnym– narzuconym przez władzę i nieoficjalnym
czytaj dalej
Sprzedaż w TESCO
2009-11-10 00:00
Możliwości zwiększenia sprzedaży owoców i warzyw w supermarketach
Wzrost udziału hipermarketów, supermarketów i sklepów dyskontowych obserwujemy w Polsce czytaj dalej
Wzrost udziału hipermarketów, supermarketów i sklepów dyskontowych obserwujemy w Polsce czytaj dalej
Droga do supermarketów
2009-11-10 00:00
Podobno nie sztuką jest wyprodukować, ale sprzedać. Kontrakt z sieciami supermarketów zapewnia stały zbyt na produkty. Najpierw jednak należy się poznać, porozmawiać. Nawiązaniu takich
czytaj dalej
Jakość jabłek w sprzedaży
2008-11-13 00:00
W tym roku, jabłka oferowane do sprzedaży, mają bardzo słabą kondycję. Duża ilość jabłek na drzewach i brak ludzi do zbierania, spowodowały, że zbierano jabłka zbyt dojrzałe.
czytaj dalej
Jakość a zbiory jabłek
2008-09-05 00:00
W tym roku są prognozowane duże zbiory jabłek. Co zrobić, aby handlować jabłkiem dobrej jakości? Pierwsza sprawa, to zebrać jabłka w odpowiednim momencie, wtedy gdy mają
czytaj dalej