Ceny warzyw
Odmiany ostre
0000-00-00 00:00
Tajfunopis: odmiana średniopóźna, zaliczana do grupy papryk średnioostrych, owoce: duże o kształcie walcowatym, podłużnie żebrowane, przebarwiają się z ciemnozielonych
czytaj dalej
IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - SELERY
0000-00-00 00:00
Dla selerów naciowych nie spełniających wymagań ustalonych dla danej klasy dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje w zakresie jakości i wielkości. A.
czytaj dalej
Polacy prawdziwymi amatorami ziemniaków?
0000-00-00 00:00
Ziemniaki czy kartofle? Zdecydowanej większości Polaków bliższe jest pojęcie ziemniaka. Niezależnie jednak od stosowanej nomenklatury, sympatię do tych warzyw deklaruje ponad 80% ankietowanych, którzy doceniają ich walory smakowe i kulinarne. Co ciekawe, okazuje się,
że jesteśmy prawdziwymi amatorami ziemniaków – aż 82% respondentów twierdzi, że nie byłoby
w stanie całkowicie z nich zrezygnować. czytaj dalej
że jesteśmy prawdziwymi amatorami ziemniaków – aż 82% respondentów twierdzi, że nie byłoby
w stanie całkowicie z nich zrezygnować. czytaj dalej
Kalafior
0000-00-00 00:00
Brassica oleracea L. var. botrytis L.) rodzina Cruciferae.
Kalafior - pochodzi z Syrii. Uprawiano go już w XVI i XVII w. (Francja, Anglia). Jest rośliną roczną. Jego
czytaj dalej
POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE PREZENTACJI - FASOLA
0000-00-00 00:00
A. Jednolitość W każdym opakowaniu fasola powinna być jednolita, tj. tego samego pochodzenia, tej samej odmiany lub typu handlowego, jakości oraz wielkości (jeśli sortowano według
czytaj dalej
Groch
0000-00-00 00:00
Pisum sativum, rodzina Papilionaceae
Prawdopodobnie jego ojczyzną są tereny Azji Środkowej, Zakaukazia i Iranu. Jest rośliną jednoroczną o silnym korzeniu palowym. Łodygi czytaj dalej
Prawdopodobnie jego ojczyzną są tereny Azji Środkowej, Zakaukazia i Iranu. Jest rośliną jednoroczną o silnym korzeniu palowym. Łodygi czytaj dalej
III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - PIECZARKI
0000-00-00 00:00
Wielkość określa się maksymalną średnicą kapelusza i długością trzonu, w następujący sposób:
A. Wielkość minimalna
Minimalna czytaj dalej
A. Wielkość minimalna
Minimalna czytaj dalej
Fasola
0000-00-00 00:00
Standard jakości handlowej dla fasoli szparagowej zawarty w załączniku do rozporządzenia Komisji (WE) Nr 912/2001 z dnia 10 maja 2001 r.
Uwzględniono zmiany do standardu wprowadzone
czytaj dalej
III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - POMIDORY
0000-00-00 00:00
Wielkość określa się według największej poprzecznej średnicy owocu. Wymienione poniżej postanowienia nie dotyczą pomidorów typu "wiśnia". A. Minimalna średnica pomidorów Dla
czytaj dalej
Szparag
0000-00-00 00:00
(Asparagus officinalis, rodzina: Liliaceae)
Był uprawiany przez Egipcjan około 5 tysięcy lat temu. Dziko rosnące szparagi można spotkać w całej Europie, Azji czytaj dalej
Był uprawiany przez Egipcjan około 5 tysięcy lat temu. Dziko rosnące szparagi można spotkać w całej Europie, Azji czytaj dalej
Kapusta brukselska
0000-00-00 00:00
(Brassica oleracea L. var. gemmifera DC.) rodzina Cruciferae.
Kapusta brukselska powstała ze skrzyżowania kapusty głowiastej z jarmużem. We Francji pojawiła się pod koniec XVIII w., a
czytaj dalej
Marchew
0000-00-00 00:00
W Unii Europejskiej wymagania jakościowe dla świeżych owoców i warzyw objętych wspólną organizacją rynku, zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2200/96, zawarte są
czytaj dalej
Ceny warzyw w okolicach Krakowa
0000-00-00 00:00
Okolice Krakowa - mocno w górę popyt na łądną pekinkę.
czytaj dalej
Cukinia
0000-00-00 00:00
Cucurbita pepo var. giromontina - odmiana botaniczna dyni zwyczajnej - jednorocznej rośliny uprawnej, która należy do rodziny dyniowatych.
Cukinia pochodzi z Meksyku, ale do naszego kraju
czytaj dalej
Szparagi: zmiany w angielskiej produkcji
0000-00-00 00:00
Akcje promujące produkcję i spożywanie zielonych szparagów spowodowały, że od 2002 r. (pierwsze rynkowe promocje) nastąpił czterokrotny wzrost spożycia tych warzyw w Wielkiej
czytaj dalej
POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - FASOLA
0000-00-00 00:00
Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla fasoli po jej przygotowaniu i zapakowaniu. A. Wymagania minimalne We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe
czytaj dalej
Fasola
0000-00-00 00:00
Phaseolus coccineus L. (na suche ziarno). Rośliny jednoroczne lub wieloletnie należące do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i do Europy dotarła po odkryciu Ameryki
czytaj dalej
II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - KARCZOCHY
0000-00-00 00:00
Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla karczochów, po ich przygotowaniu i zapakowaniu. A. Wymagania minimalne We wszystkich klasach jakości, uwzględniając
czytaj dalej
I. OKREŚLENIE PRODUKTU - SAŁATA
0000-00-00 00:00
Przedmiotem standardu jakości handlowej są: Sałaty odmian uprawnych: Lactuca sativa L. var. capitata L. (sałata głowiasta wliczając sałatę kruchą oraz lodową (Iceberg)), Lactuca sativa
czytaj dalej
VI. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA - KARCZOCHY
0000-00-00 00:00
Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz. A. Cechy identyfikacyjne
czytaj dalej
WINNICKA SAŁATA
Gospodarstwo Rolne Winnicka SałataPrim specjalizuje się głównie w produkcji różnego rodzaju sałat oraz baby leaf. Każdego roku oferujemy do sprzedaży sałaty, które uprawiamy na niemalże 200 ha żyznej gleby, z czego uprawa sałaty zajmuje około 150 h, a baby leaf około 50 ha, zarówno dla przemysłu, jak i na świeży rynek.
Od początku działalności firmy konsekwentnie realizujemy strategię EURO GAP, a w następstwie GLOBAL GAP oraz McDonald’s Standard, by sprostać wymaganiom i oczekiwaniom naszych Klientów.
https://www.winnickasalata.com/pl/