Ceny warzyw
Szparagi: zmiany w angielskiej produkcji
0000-00-00 00:00
Akcje promujące produkcję i spożywanie zielonych szparagów spowodowały, że od 2002 r. (pierwsze rynkowe promocje) nastąpił czterokrotny wzrost spożycia tych warzyw w Wielkiej
czytaj dalej
POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - FASOLA
0000-00-00 00:00
Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla fasoli po jej przygotowaniu i zapakowaniu. A. Wymagania minimalne We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe
czytaj dalej
Fasola
0000-00-00 00:00
Phaseolus coccineus L. (na suche ziarno). Rośliny jednoroczne lub wieloletnie należące do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i do Europy dotarła po odkryciu Ameryki
czytaj dalej
II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - KARCZOCHY
0000-00-00 00:00
Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla karczochów, po ich przygotowaniu i zapakowaniu. A. Wymagania minimalne We wszystkich klasach jakości, uwzględniając
czytaj dalej
I. OKREŚLENIE PRODUKTU - SAŁATA
0000-00-00 00:00
Przedmiotem standardu jakości handlowej są: Sałaty odmian uprawnych: Lactuca sativa L. var. capitata L. (sałata głowiasta wliczając sałatę kruchą oraz lodową (Iceberg)), Lactuca sativa
czytaj dalej
VI. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA - KARCZOCHY
0000-00-00 00:00
Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz. A. Cechy identyfikacyjne
czytaj dalej
I. OKREŚLENIE PRODUKTU - KAPUSTA
0000-00-00 00:00
Przedmiotem normy jest kapusta odmian uprawnych brassica oleracea L. var. capitata L. (wliczając kapustę czerwoną oraz kapustę o kształcie wydłużonym) oraz brassica oleracea L. var.
czytaj dalej
IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - MARCHEW
0000-00-00 00:00
Dla marchwi, która w zakresie jakości i wielkości nie spełnia wymagań ustalonych dla danej klasy, dopuszcza się w każdym opakowaniu lub w partii marchwi luzem
czytaj dalej
I.OKREŚLENIE PRODUKTU - SZPARAGI
0000-00-00 00:00
Przedmiotem standardu są szparagi odmian uprawnych Asparagus officinalis L., dostarczane konsumentom w stanie świeżym. Standard nie obejmuje szparagów przeznaczonych do
czytaj dalej
Ogórek
0000-00-00 00:00
Ogórek (Cucumis sativus L.) rodzina Cucurbitaceae - pochodzi z Indii. Do Europy dotarł 500-300 lat p.n.e. W Polsce jego uprawy sięgają X w. Zalicza się do roślin rocznych. Jego
czytaj dalej
III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - MARCHEW
0000-00-00 00:00
Wielkość marchwi określana jest maksymalną średnicą lub masą marchwi bez naci. a) Marchew wczesna (*) oraz odmian o małych korzeniach (*) Marchew, której wzrost nie został
czytaj dalej
Chrzan pospolity
0000-00-00 00:00
Armoracia rusticana Gaertn. et al. okazała bylina z rodziny kapustowatych. Łacińska nazwa Armoracia wywodzi się z celtyckiego ar-blisko oraz more-morze, czyli roślina rosnąca blisko morza.
czytaj dalej
Burak ćwikłowy
0000-00-00 00:00
(Beta vulgaris L.) rodzina Chenopodiaceae
Burak ćwikłowy pochodzi od buraka nadmorskiego, rosnącego dziko na wybrzeżu Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie.
czytaj dalej
Burak ćwikłowy pochodzi od buraka nadmorskiego, rosnącego dziko na wybrzeżu Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie.
czytaj dalej
POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE WIELKOŚCI - PORY
0000-00-00 00:00
Wielkość porów określa się średnicą mierzoną prostopadle do osi w miejscu nad zgrubieniem cebuli. Średnica minimalna powinna wynosić 8 mm dla porów wczesnych i 10 mm dla
czytaj dalej
POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - CYKORIA
0000-00-00 00:00
Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla cykorii, po jego przygotowaniu i zapakowaniu. A. Wymagania minimalne We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe
czytaj dalej
III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - KALAFIOR
0000-00-00 00:00
Wielkość kalafiorów określana jest maksymalną średnicą poprzeczną. Minimalna średnica powinna wynosić 11 cm. Różnica średnic między najmniejszą i największą różą
czytaj dalej
POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - CYKORIA
0000-00-00 00:00
Wielkość cykorii określana jest poprzez maksymalną średnicę poprzeczną oraz długość. Dla poszczególnych klas ustalono następujące wielkości: Klasa Ekstra Klasa I Klasa II
czytaj dalej
I. OKREŚLENIE PRODUKTU - POMIDORY
0000-00-00 00:00
Przedmiotem standardu są pomidory odmian uprawnych Lycopersicon lycopersicum esculentum L. Karsten ex Farw./ Lycopersicum esculentum Mill., dostarczane konsumentom w stanie świeżym.
czytaj dalej
Brokuły
0000-00-00 00:00
Brokuły (Brassica oleracea L. var botrytis L. subvar. asparagoides Lam) rodzina Cruciferae.
Brokuł był znany wcześniej niż kalafior. Różni się od niego m.in. wyższym głąbem czytaj dalej
Brokuł był znany wcześniej niż kalafior. Różni się od niego m.in. wyższym głąbem czytaj dalej
Tanieje kapusta wczesna
0000-00-00 00:00
Ceny wczesnej kapusty na rynku podlaskim ciągle spadają. Obecnie jest ona sprzedawana po 1,50-1,70 zł/szt. Już teraz ceny są o około 0,30-0,50 zł/szt. niższe, niż w ubiegłym
czytaj dalej
WINNICKA SAŁATA
Gospodarstwo Rolne Winnicka SałataPrim specjalizuje się głównie w produkcji różnego rodzaju sałat oraz baby leaf. Każdego roku oferujemy do sprzedaży sałaty, które uprawiamy na niemalże 200 ha żyznej gleby, z czego uprawa sałaty zajmuje około 150 h, a baby leaf około 50 ha, zarówno dla przemysłu, jak i na świeży rynek.
Od początku działalności firmy konsekwentnie realizujemy strategię EURO GAP, a w następstwie GLOBAL GAP oraz McDonald’s Standard, by sprostać wymaganiom i oczekiwaniom naszych Klientów.
https://www.winnickasalata.com/pl/