Ogórki gruntowe „hitem cenowym” 2009 roku
Podsumowując mijający rok na rynku świeżych owoców i warzyw, warto odnotować spory wzrost cen ogórków gruntowych, dzięki czemu wyraźnie poprawiła się dochodowość produkcji tych warzyw (szczególnie w odniesieniu do tych kierowanych na rynek detaliczny). Dotyczy to przede wszystkim ogórków gruntowych do konserwowania i kwaszenia.
Na rynku warzyw świeżych (przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji) ceny skupu ogórków do konserwowania (6-9 cm) wzrosły aż o 70 proc. (średnio do 2,15 zł/kg) w porównaniu z sezonem poprzednim.
Ogórki do kwaszenia (9-12 cm) podrożały o ok. 50 proc. (średnio do 1,76 zł/kg).
Ceny ogórków do przetwórstwa również znacznie wzrosły. Ceny skupu ogórków do kwaszenia wzrosły o blisko 50 proc. (do 1,10 zł/kg.), a do konserwowania o ponad 20 proc. (do 1,96 zł/kg).
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie informacji własnych i ZEO IERiGŻ-PIB (ts)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Ogórki zielone