Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Eksportowy potencjał brokułów

2008-09-26 00:10

Polska jest już jednym ze znaczących producentów brokułów w Europie. Areał na jakim uprawia się te warzywa w naszym kraju wynosi około 5000 ha - głównie na Kujawach (ponad 20 tys. ton), w okolicach Krakowa (ponad 5 tys ton) i Warszawy (ponad 3 tys. ton).

I choć w ostatnim roku tempo wzrostu areału upraw brokułów uległo zatrzymaniu, czego powodem były m. in. kłopoty z pozyskaniem pracowników, nasz kraj ma szansę na zwiększenie wolumenu eksportu brokułów na zachód Europy.

Przede wszystkim istnieje duże zapotrzebowanie na brokuły u dwóch największych europejskich importerów tych warzyw, chodzi tu o Niemcy, a zwłaszcza Wielką Brytanię, gdzie lokalna produkcja brokułów maleje.

Ponadto, z kraju, który jest największym producentem brokułów w Europie - Hiszpanii, dochodzą informacje o chorobach jakie w tym sezonie poraziły tamtejsze uprawy, co spowodowało niższe plony.

Dodać można, iż oprócz potencjału eksportowego, brokuły mają jeszcze jeden walor. Jest nim rosnąca popularność u polskich konsumentów i coraz więcej tych warzyw trafia na polskie stoły w postaci świeżej oraz jako mrożonki.

Źródło: fresh-market (ms) na podstawie informacji własnych i materiałów z konferencji Fresh Market 2008: Karol Pytkowski "Produkcja kalafiorów i brokułów w Europie".

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Zobacz więcej: Brokuły

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem