Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Cukinia

0000-00-00 00:00

Cucurbita pepo var. giromontina - odmiana botaniczna dyni zwyczajnej - jednorocznej rośliny uprawnej, która należy do rodziny dyniowatych.

Cukinia pochodzi z Meksyku, ale do naszego kraju warzywo to przybyło z Włoch. Pokrój cukinii jest krzaczasty lub płożący. Krótkie pędy 5-10 cm długości. Liście osadzone na długich ogonkach, sercowate lub okrągłe, głęboko wcinane, niekiedy ze srebrnymi plamkami. Duże, z kątów liści wyrastają wąsy czepne, jeśli pokrój jest krzaczasty to nie wytwarza wąsów czepnych. Kwiaty żółte, rozdzielnopłciowe, owadopylne, pojedyncze (najperw wyrastają kwiaty męskie, później żeńskie), bardzo duże o 5 płatkach i 3 lub 5 komorowej zalążni.

Owoce - jagody rzekome, silnie wydłużone (10 - 40 cm), maczugowate, lekko żeberkowate koloru ciemnozielonego, rzadziej żółtego i pomarańczowego z plamkami (istnieje przynajmniej sześć opisanych podstawowych kolorów skórki i w zależności od stadium rozwoju wyróżnia się dziesięć grup kolorystycznych). Masa owocu może się wahać od 0,15-3 kg.

Korzeń palowy do 2 m długości. Ma wysoką wartość dietetyczną: zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu, ponadto owoce nie kumulują metali ciężkich (w tym szczególnie kadmu) i dlatego polecana jest do uprawy w rejonach o duzym skażeniu środowiska.. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi ok. 15-16 kcal. Najsmaczniejsze owoce cukinii są najmniejsze, osiągające rozmiary od 15 do 20 cm. Cukinia łączy w sobie bardzo pożądane cechy uzytkowe: wysoką plenność, wczesność, wierność w powtarzaniu cech odmianowych (u odmian ustalonych), odporność na czynniki atmosferyczne oraz na choroby i szkodniki.

Warzywo to zdobyło bardzo uznanie we Włoszech, Francji i USA .Poza mniejszą wrażliwością na czynniki atmosferyczne i choroby przewyższa ogórek udziałem plonu handlowego w plonie ogólnym i wiernością w plonowaniu. Ciekawostką jest to, że jadalną częścią cukinii są także kwiaty, które powszechnie spożywane sa w Meksyku. Najwięcej spożywa się kwiatów męskich, pozbawionych działek kielicha. Zbiór kwiatów można połączyć ze zbiorem owoców.


Źródło: fresh-market.pl na podstawie informacji ze strony internetowej www.uprawy.pl oraz materiały własne


Zobacz więcej: Cukinia

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem