Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Dlaczego warto jeść fasolę?

2006-00-00 00:00

Fasola jest dobrym, zdrowym i pełnowartościowym składnikiem odżywiania, konkurującym z mięsem i stanowiącym jego dobry substytut.

Wysokie wartości odżywcze fasoli uzyskuje się w prostszym i krótszym procesie technologicznym, niż w przypadku podwójnego cyklu produkcyjnego, obejmującego uprawę roślin i chów zwierząt. Co za tym idzie, koszty pozyskiwania składników pokarmowych, zawartych w fasoli są niższe od tych, znajdujących się w mięsie zwierzęcym. Spożywanie tego warzywa wpływa zatem korzystnie nie tylko stan naszego zdrowia ale również na zawartość portfela. Za najważniejsze atuty uważa się:

  • wysoką wartość kaloryczną, porównywalną do wartości kalorycznej mięsa
  • dużą zawartość białka (więcej niż w wołowinie)
  • największą dawkę witaminy B1 spośród wszystkich gatunków warzyw
  • zawartość cennych związków mineralnych, tj. fosforu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza

    Spożywanie tego warzywa zaleca się przede wszystkim osobom przy wytężonej pracy fizycznej i umysłowej.



    Źródło: fresh-market.pl

Zobacz więcej: Fasolka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem