Co decyduje o popularności marchwi
Marchew uznawana jest za bardzo zdrowe warzywo - głównie ze względu na dużą zawartość karotenoidów, witamin (C i grupa B) oraz soli mineralnych. Jako warzywo korzeniowe, kumulujące składniki w częściach podziemnych, jest szczegółowo badane pod względem zawartości metali ciężkich, azotynów oraz innych szkodliwych substancji.
Jej uprawa musi przebiegać w bezpiecznych warunkach - zwłaszcza gdy warzywo to ma się stać składnikiem produktów dziecięcych.
Polskie plantacje marchwi uznawane są w Europie za jedne z bardziej ekologicznych. W większości krajów europejskich (także w Polsce) wzrost produkcji tego warzywa stymulowany jest przez gwałtowny rozwój przemysłu soków (popularnych “karotek”), mrożonek i suszu. Pod względem wyników upraw, Polska znajduje się na drugim miejscu w Europie (po Rosji). Niestety rynek marchwi w naszym kraju - podobnie jak w przypadku większość produktów ogrodniczych - nie jest stabilny, co oznacza wahania się cen tego towaru.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Marchew