Ceny warzyw
Wzrost produkcji przetworów warzywnych
2008-10-31 00:04
Jak informuje Bank Gospodarki Żywnościowej, pomimo, że szacunkowe dane mówią o niższych tegorocznych zbiorach warzyw, to wzrosła produkcja prawie wszystkich rodzajów przetworów
czytaj dalej
Ceny warzyw na hiszpańskim rynku
2008-10-29 00:00
W firmach handlowych na rynku hiszpańskim od ubiegłego tygodnia wzrosły nieco hurtowe ceny papryki czerwonej i zielonej, natomiast spasły ceny papryki żółtej.
Papryka czerwona
czytaj dalej
Ukraina: ceny marchwi i kapusty mocno w dół
2008-10-27 00:00
W ciągu poprzedniego tygodnia ceny kapusty na Ukrainie spadły o 20 proc., a marchwi nawet o 40 proc. W obu przypadkach powodem jest bardzo duża podaż tych warzyw na rynku, gdyż trwają
czytaj dalej
Hiszpania: ceny papryki, bakłażanów i cukinii
2008-10-22 00:00
W firmach handlowych na rynku hiszpańskim hurtowa cena papryki czerwonej wielkości GG wynosi 6,15 euro, a wielkości G 5,60 euro za karton 5 kg.
Ceny papryki zielonej wynoszą odpowiednio 5,30
czytaj dalej
Ceny warzyw na rynku hiszpańskim
2008-10-15 00:00
Hurtowe ceny papryki w firmach handlowych na rynku hiszpańskim kształtują się następująco (ceny za karton 5 kg, wielkość G): od zeszłego tygodnia nie zmieniła się cena papryki
czytaj dalej
Mrożone warzywa: lepsze wyniki produkcji, ale mniejszy eksport
2008-10-13 00:00
Wśród przetworów warzywnych najwięcej produkujemy mrożonek. Produkcja mrożonych warzyw w lipcu br. wyniosła 30 tys. ton i była o 22 proc. wyższa niż w lipcu roku 2007.
czytaj dalej
Maleje eksport przetworów warzywnych
2008-10-08 00:00
W lipcu br. sprzedaż przetworów warzywnych wyniosła 21,5 tys. ton, a jej wartość 14,9 mln euro. W stosunku do lipca 2007 r. eksport przetworów obniżył się o 10 proc., a jego
czytaj dalej
Hiszpania: ceny papryki, bakłażanów i cukinii
2008-10-08 00:00
Hurtowe ceny papryki w firmach handlowych na rynku hiszpańskim kształtują się następująco (ceny za karton 5 kg): od zeszłego tygodnia podrożała papryka czerwona wielkość G do 6,40
czytaj dalej
Aktualne ceny papryki, bakłażanów i cukinii w Hiszpanii
2008-10-02 00:00
Hurtowe ceny papryki w firmach handlowych na rynku hiszpańskim kształtują się następująco (ceny za karton 5 kg): papryka czerwona wielkość G - 5,40 euro, wielkość GG – 5,90
czytaj dalej
Produkcja warzyw w Niemczech
2008-10-02 00:00
W Niemczech w ciągu ostatnich 15 lat spożycie warzyw wzrosło z 80 do 96 kg/osobę. W tym samym czasie produkcja oraz powierzchnia przeznaczona pod uprawę warzyw również wzrosła. W
czytaj dalej
Na Ukrainie rosną ceny marchwi i buraków
2008-09-30 00:00
Ceny warzyw korzeniowych w większości regionów Ukrainy zaczynają wzrastać. Zdaniem producentów główną przyczyną wzrostu cen jest deszczowa pogoda, która wstrzymała zbiory
czytaj dalej
Zbiory warzyw w 2008 r. według GUS
2008-09-29 00:11
GUS opublikował na stronie internetowej "Przedwynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych". Dokument ten zawiera dane między innymi o ziemniakach, warzywach
czytaj dalej
Francuzi jedzą mrożone warzywa
2008-09-26 00:00
Hiszpańska firma ICEX przeprowadziła badania wśród konsumentów we Francji. Z badań wynika, że około 80 proc. francuskich rodzin konsumuje mrożone warzywa.
Mrożone warzywa stanowią 25
czytaj dalej
Białoruś: sezonowe cła importowe dla warzyw
2008-09-26 00:00
Dekretem Prezydenta z dnia 18 września br. Białoruś wprowadziła sezonowe cła importowe dla pomidorów i ogórków. Zgodnie z dokumentem cło na importowane pomidory i ogórki,
czytaj dalej
Więcej mrożonych owoców do Rosji
2008-09-19 00:00
Zwiększa się znaczenie Rosji jako odbiorcy polskich owoców mrożonych. W 2007 r. Rosja zakupiła 8 proc. mrożonych truskawek. Zaimportowała też w tym okresie 12 proc. mrożonych
czytaj dalej
Warzywa korzeniowe na rynku hiszpańskim
2008-09-18 00:00
Spośród warzyw korzeniowych notowanych na rynku hurtowym w Barcelonie znacznie potaniała pietruszka, a inne warzywa jak marchew, buraki i selery utrzymały ceny sprzed 2
czytaj dalej
Rosną koszty produkcji warzyw
2008-09-09 00:09
Według badań IERiGŻ-PIB w naszym kraju bardzo dynamicznie rosną koszty produkcji warzyw. Przeciętny wzrost kosztów produkcji warzyw w ostatnich pięciu latach wzrósł
czytaj dalej
Dodatnie saldo w handlu warzywami
2008-09-08 00:08
Jak podaje Centrum Analityczne Administracji Celnej – w czerwcu br. wyeksportowano 31,2 tys. ton świeżych warzyw polskich o wartości 17,6 mln euro. Zakupiono w tym okresie 21
czytaj dalej
Polska to potęga warzywnicza
2008-09-05 00:04
Polska, według najnowszych rankingów, należy do największych europejskich producentów warzyw.
Średnia roczna produkcja warzyw w ostatnich pięciu latach wyniosła 6,5 mln ton
czytaj dalej
Co z produkcją warzyw w krajach UE?
2008-09-03 00:00
W bieżącym sezonie areał produkcji warzyw gruntowych w krajach UE-27 prawdopodobnie nie będzie odbiegać od roku poprzedniego. Wielkość produkcji nie przekroczy prawdopodobnie 68 mln
czytaj dalej