Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – ceny sałaty sięgnęły dna

2014-03-14 10:00

Warunki pogodowe jakie panowały w Europie jesienią faworyzowały hiszpańską produkcję sałaty. W rezultacie doprowadziło to do nadpodaży tego warzywa w Hiszpanii i szybkiego spadku cen. I stan ten trwa do dziś.

Do tego stanu rzeczy przyłożyła się także strategia dystrybucyjna i polityka permanentnych cenowych promocji prowadzona przez wiele hipermarketów. To jeszcze bardziej pchnęło ceny hiszpańskiej sałaty w dół i ceny te, można powiedzieć, z hukiem uderzyły już o dno.

Sytuację na rynku sałaty pogarszał jeszcze jeden czynnik. Chodzi mianowicie o wyjątkowo mało stabilny popyt. Większość konsumentów szukało taniego towaru. A to sprawiło, że producentom niezwykle trudno było dostosować się do wymagań cenowych swoich europejskich klientów.

Producenci sałaty w Hiszpanii są zdania, że ten sezon był, jak dotąd, bardzo trudny. Ponieważ cały czas był ciepło, rynek niemal bez przerwy borykał się z nadmiarem towaru. Zabrakło zimowych temperatur, które wyregulowałyby podaż i sytuację rynkową. To skutkowało niskimi cenami nawet za towar wysokiej jakości. Były tej zimy okresy, w których sałata była o 30 procent tańsza niż rok wcześniej. Dodatkowo w tym roku wzrósł w Hiszpanii areał uprawy sałaty, a okazało się, że konsumpcja pozostała na stabilnym poziomie.

Przypomnijmy, że eksport hiszpańskiej sałaty wyniósł w 2013 roku 679 826 ton, o 6 procent więcej niż w roku 2012. Wartość tego eksportu wyniosła zaś w minionym roku 567,9 mln euro i była niższa od tej w 2012 roku o prawie 4 procent. To też pośrednio pokazuje spadek cen hiszpańskiej sałaty. Warto też dodać, że eksport sałaty z Hiszpanii to druga, pod względem wartości, pozycja w hiszpańskiej ofercie warzyw świeżych, po pomidorach, a przed ogórkami.

Największym odbiorcą hiszpańskiej sałaty są Niemcy. W 2013 roku trafiło jej tam 181,5 tys. ton. Drugie miejsce przypadło Wielkiej Brytanii - 105,3 tys. ton, a trzecie Francji - 110,8 tys. ton. Do Polski w 2013 roku trafiło 21,9 tys. ton sałaty z Hiszpanii.

Zobacz więcej: Sałaty i endywie

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE