Rosja – większe zbiory warzyw szklarniowych
Wzrost rosyjskiej produkcji szklarniowej widać i w bieżącym roku. Według danych z 15 czerwca tego roku zbiory brutto warzyw szklarniowych w Rosji wyniosły 382,8 tys. ton, czyli były Az o 42,1 procent wyższe niż tym samym okresie w 2016 roku, kiedy wynosiły one 269,4 tys. ton, wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa Federacji Rosyjskiej.
Łącznie zebrano 288,9 tys. ton ogórków, czyli o 30,9 procent więcej w porównaniu z rokiem 2016. Zbiory pomidorów wyniosły 89,8 tys. ton i było to o 98,8 procent więcej niż w 2016 roku (40,7 tys. ton). Zbiry innych warzyw szklarniowych wyniosły 6,1 tys. ton.
Liderami w produkcji warzyw szklarniowych wśród rosyjskich regionów są: Kraj Krasnodarski z produkcją 48,0 tysięcy ton, Kraj Stawropolski z produkcją. - 25,3 ton, Republika Tatarstanu z wolumenem 21,7 tys. ton, Republika Karaczajo - Czerkieska z produkcją 20,5 tysięcy ton oraz Obwód Wołgogradzki z wyprodukowanym wolumenem 18,2 tysięcy ton.
Zobacz więcej: Ogórki zielone