Ceny warzyw
Francuski rynek owoców i warzyw organicznych znów rośnie po trudnych kilku latach, kiedy supermarkety zmniejszyły swoje oferty, a konsumenci zacisnęli pasa z powodu wysokiej inflacji.
czytaj dalej
Zabezpiecz dziś swoje egzemplarze poradnika i zamów tom 2 za 24,90 euro za sztukę. Chętnie przyjmujemy również większe zamówienia - co może być dla Ciebie korzystne: udzielamy 60% rabatu na zamówienia hurtowe.
czytaj dalej
Enrique de los Ríos został mianowany prezesem komitetu ds. owoców i warzyw w AECOC.
2025-04-24 14:00
AECOC, hiszpańskie Stowarzyszenie Producentów Towarów Konsumpcyjnych, mianowało Enrique de los Ríosa, dyrektora generalnego Unica Group, na stanowisko przewodniczącego Komitetu Owocowo-Warzywnego. Zastąpił on Joaquína Reya, który przez ostatnie lata pełnił funkcję przewodniczącego, reprezentując jakość uprawy owoców.
czytaj dalej
Enrique de los Ríos został mianowany przewodniczącym komitetu AECOC ds. owoców i warzyw.
2025-04-24 14:00
AECOC, hiszpańskie Stowarzyszenie Firm Produkujących Dobra Konsumpcyjne, mianowało Enrique de los Ríos, dyrektora generalnego Unica Group, na stanowisko przewodniczącego Komitetu Owocowo-Warzywnego. Zastępuje on Joaquína Reya, który pełnił funkcję przewodniczącego reprezentując jakość uprawy owoców w ostatnich latach.
czytaj dalej
Masz jeszcze czas do 31 lipca 2025 roku, aby skorzystać z tej możliwości.
czytaj dalej
Kongres Owocowo-Warzywny Niemiecki 2025: Skorzystaj z rabatu dla wcześniej rezerwujących
2025-04-24 13:00
Masz czas na to do 31 lipca 2025 roku.
czytaj dalej
Kongres Owoców i Warzyw 2025: Skorzystaj z przedłużonej zniżki dla wcześnie rezerwujących
2025-04-24 13:00
Masz na to czas do 15 sierpnia 2025 roku.
czytaj dalej
Source.ag zawarło partnerstwo z firmą Axia Vegetable Seeds.
2025-04-24 11:00
Holenderski dostawca rozwiązań AI Source.ag ogłosił partnerstwo z hodowcą Axia Vegetable Seeds, specjalizującym się w wysokowydajnych hybrydach warzyw, przy czym Axia integruje rozwiązania Source.ag do swojej szklarni demonstracyjnej, aby zwiększyć efektywność operacyjną.
czytaj dalej
Polska młoda kapusta pekińska zaczęła sezon 2025
2025-04-24 10:13
Ceny kapusty pekińskiej ze zbioru zeszłorocznego wybiły się na rekordowy poziom, choć już doszło do ich korekty. Czy powodem tej korekty był start sezon młodej kapusty pekińskiej z upraw pod osłonami? Jak obecnie kształtują się ceny „pekinki” i co nas jeszcze może czekać w tym względzie?
czytaj dalej
Czy marchew może jeszcze zdrożeć?
2025-04-24 09:54
Wzrost hurtowych cen polskiej marchwi to dość częste zjawisko końcówce kwietnia i w maju. W bieżącej kampanii handlowej polska marchew była jednak pod dużą presją, zwłaszcza wczesną wiosną. Czy w takich warunkach jest realna szansa na trend zwyżkowy cen tego warzywa w kolejnych tygodniach?
czytaj dalej
Przed nami przymrozki
2025-04-24 08:21
Jeszcze dobę temu prognozy synoptyczne były bardziej zróżnicowane i wiele z nich nie przewidywało przymrozków. Teraz są one już zgodne – przed nami kolejne noce z ujemnymi temperaturami. Do tego są zapowiedzi burz i gradu. Tym razem to duże zagrożenie dla upraw owocowych i warzywnych.
czytaj dalej
Macfrut 2025, specjalna etap z okazji 65. rocznicy Apofruit
2025-04-24 00:00
Edycja Macfrut w 2025 roku będzie wyjątkowa dla Apofruit. Międzynarodowe targi owocowo-warzywne, które odbędą się od 6 do 8 maja w Rimini Fiera, będą jednym z głównych punktów obchodów 65. rocznicy istnienia Apofruit. Uroczystości tej spółdzielni.
czytaj dalej
"Mimo wczesnego rozpoczęcia, nie jesteśmy o wiele dalej niż w ubiegłym roku z powodu suchych warunków i zimnych nocy."
2025-04-24 00:00
Warunki glebowe w Irlandii w marcu były bardzo dobre, gleba była idealna do przygotowań przed siewem. W rzeczywistości były one niemal zbyt dobre, według Stephena McCormacka z McCormack Family Farms, którzy uprawiają zioła i liściaste warzywa. "Istnieje irlandzkie przysłowie, że nie powinno się zaczynać siewu, dopóki nie...
czytaj dalej
Firma transportowa przyjmuje cyfrową transformację.
2025-04-24 00:00
Z holenderskim sezonem warzywnym już w toku, wzrosła również aktywność transportowa. "Zauważyliśmy wzrost ruchu od początku miesiąca" - mówi Jeroen van Leijsen z firmy Hermus International. "Na szczęście mamy również klientów z programami zimowymi i kontynuujemy"
czytaj dalej
Patrząc na historię Hazery oczami plantatora
2025-04-24 00:00
Wychowana wokół sklepu spożywczego swoich dziadków w Atenach, Maria Adamopoulou dorastała, obserwując ich codzienne zaopatrywanie się w świeże warzywa na centralnym rynku o świcie. Te wczesne doświadczenia zainicjowały w niej trwałe przywiązanie do świeżych produktów. Po uzyskaniu dyplomów z agronomii Maria początkowo rozważała
czytaj dalej
Zbliżający się weekend wielkanocny, Pieter de Ruiter z firmy 4Fruit zauważa, że sprzedaż nie spełnia jeszcze oczekiwań. "Dziś nie ma oznak świątecznego szaleństwa. Obecnie głównie sprzedajemy dobrej jakości hiszpańskie pigwy, głównie klientom tureckim i marokańskim. Arcychokeści
czytaj dalej
Wielkie piękno włoskie gotowe zaskoczyć na targach Macfrut 2025.
2025-04-24 00:00
Wielkie Piękno Włoch rozgrzewa silniki przed nadchodzącą edycją targów Macfrut, gdzie będzie główną atrakcją ze stoiskiem pełnym inicjatyw i momentów wymiany poglądów między uczestnikami sektora warzywno-owocowego. Opowiada o tym Leonardo Odorizzi, jeden z założycieli sieci.
czytaj dalej
Z otwarciem targów Medfel 2025, wiodących targów B2B w branży owoców i warzyw we Francji, które dzisiaj kończą się w Perpignan, opublikowane zostały pierwsze szacunki dotyczące kampanii brzoskwiń 2025 w Europie. Tomas Bosi z działu Statystyki dokładnie omówił sytuację we Włoszech.
czytaj dalej
Operacje Meadowbrook Farms (MBF) Savannah będą prowadzone z lokalizacji De Mooij Amsterdam na Food Center począwszy od 5 maja. MBF Savannah specjalizuje się w imporcie egzotycznych owoców i warzyw, w tym haricot verts, cukinii cukrowej, groszku cukrowego oraz różnych specjałów z Afryki...
czytaj dalej
Vegetables NZ wspiera EATucation w jego misji zapewnienia, że każde dziecko z Nowej Zelandii opuszcza szkołę będącym biegłym w zakresie warzyw. EATucation zapewnia uczącym się ścieżkę umiejętności kulinarnych od wczesnego dzieciństwa do szkoły średniej. Dostarcza nauczycielom gotowe materiały dydaktyczne, które dają im dar czasu.
czytaj dalej



