Fasolka
Umiarkowane ceny fasoli
2007-08-27 00:00
Ceny tegorocznej fasoli szparagowej zbliżone są do poziomu z poprzedniego sezonu. Spółdzielnie ogrodnicze proponują 2,08 zł/kg, a zakłady przetwórcze 0,68-0,72 zł/kg (loco zakład).
czytaj dalej
Producenci fasoli mogą być spokojni
2007-03-29 00:00
W bieżącym tygodniu, spółdzielnie ogrodnicze skupujące fasolę na suche ziarno płaciły za nią nawet o 40 proc. więcej niż w analogicznym czasie roku poprzedniego. Średni koszt
czytaj dalej
Polska fasola szparagowa na rynku niemieckim
2006-07-11 00:00
Według danych niemieckiej organizacji ZMP, polska fasolka szparagowa była sprzedawana na niemieckich rynkach hurtowych (Berlin, Hamburg i Koln) w cenie 1,50-2,40 eur/kg (w przeliczeniu
czytaj dalej
Przetwórcy oczekują fasoli szparagowej
2006-00-00 00:00
Notowania cen skupu fasoli szparagowej do przemysłu rozpoczęły się kilka dni wcześniej niż miało to miejsce w roku ubiegłym (ok. 25 lipca).
W przyszłym tygodniu zakłady czytaj dalej
W przyszłym tygodniu zakłady czytaj dalej
Francja europejskim liderem
2006-00-00 00:00
Areał upraw fasoli szparagowej (zielonej) w krajach Unii Europejskiej, kształtował się w ostatnich latach na poziomie 130 tys. ha. Jej zbiory równały się blisko 1 mln ton (w
czytaj dalej
Fasola szparagowa na świecie
2006-00-00 00:00
Światowa produkcja zielonej fasoli szparagowej wynosi ok. 3 mln ton (1992 r. - 3042 tys. ton). Jej wzrost jest bardzo powolny, tj. ok. 1% w skali roku.
Największymi producentami czytaj dalej
Największymi producentami czytaj dalej
Dlaczego warto jeść fasolę?
2006-00-00 00:00
Fasola jest dobrym, zdrowym i pełnowartościowym składnikiem odżywiania, konkurującym z mięsem i stanowiącym jego dobry substytut.
Wysokie wartości odżywcze fasoli uzyskuje się
czytaj dalej
Mniej za fasolę
2006-00-00 00:00
Od początku lipca ceny hurtowe fasoli szparagowej znacznie się obniżyły. Z notowań sześciu rynków hurtowych wynika, że na początku tego tygodnia płacono za nią od 1,00-2,00 zł/kg do
czytaj dalej
Mniej fasoli szparagowej do mrożenia
2006-00-00 00:00
Utrzymująca się w licu susza wpłynęła na zmniejszenie ilości i jakości fasoli szparagowej.
Wiele zakładów przetwórczych i chłodni ma problemy ze zdobyciem dobrego czytaj dalej
Wiele zakładów przetwórczych i chłodni ma problemy ze zdobyciem dobrego czytaj dalej
Fasolka od niedawna w skupie
2006-00-00 00:00
Fasolka szparagowa, której skup rozpoczął się tydzień temu uzyskuje na razie wyższą średnią cenę niż w roku ubiegłym. Wyniki jej sprzedaży są jednak nieco gorsze. Najczęściej
czytaj dalej
Stagnacja w unijnej produkcji fasoli
2006-00-00 00:00
W latach 1990-2005 produkcja fasoli szparagowej w krajach Unii Europejskiej niemal stanęła w miejscu (+0,6 proc.). Gdzieniegdzie bilans okazał się ujemny - Wielka Brytania (-4,8
czytaj dalej
Eksport mrożonej fasoli nieporównywalnie wyższy
2006-00-00 00:00
Polski eksport fasoli świeżej, w porównaniu do mrożonej jest znikomy. W najlepszych latach sprzedawaliśmy zaledwie kilka tysięcy ton, czasem niespełna tysiąc. Polską świeżą
czytaj dalej
Zbiór mechaniczny – jakie odmiany?
2006-00-00 00:00
Wybierając odmiany do produkcji z zastosowaniem mechanicznego zbioru, należy zwrócić uwagę na ich równomierne dojrzewanie i wysokie osadzenie strąków na łodydze (nie niżej niż 7-8
czytaj dalej
Sposoby na podniesienie produkcji
2006-00-00 00:00
Fasola szparagowa wymaga intensywnego nawożenia mineralnego. Rośliny te pobierają z gleby stosunkowo niewielkie ilości składników pokarmowych i słabo je przyswajają. Dlatego też
czytaj dalej
Koniec skupu fasoli szparagowej
2006-00-00 00:00
Zakłady przetwórcze kończą skup fasoli szparagowej. Ceny tego warzywa wzrosły o 12 proc., tj. do 0,83 zł/kg (loco zakład).
W bieżącym sezonie najwięcej płacono za fasolę czytaj dalej
W bieżącym sezonie najwięcej płacono za fasolę czytaj dalej
Mocna pozycja unijnego rynku fasoli
2006-00-00 00:00
Rynek fasoli szparagowej w krajach Unii Europejskiej pod względem wielkości popytu, podaży i cen jest raczej stabilny.
Zdarzające się wahania mają charakter incydentalny czytaj dalej
Zdarzające się wahania mają charakter incydentalny czytaj dalej
Europejczycy jedzą coraz więcej fasoli
2006-00-00 00:00
Najwyższe spożycie fasoli szparagowej występuje w krajach zachodnioeuropejskich. Liderami w tej dziedzinie są następujące państwa: Francja (5,2 kg na mieszkańca), Hiszpania (5,0
czytaj dalej
Kontraktacja także w Polsce
2006-00-00 00:00
W Unii Europejskiej obowiązuje kontraktacja i produkcja warzyw pod zamówienie. W Holandii 35 - 40% areału upraw powierzchnia kontraktowana. Najwyższy udział warzyw,
czytaj dalej
Fasola nie byle jaka
2006-00-00 00:00
Zakłady przetwórcze i chłodnie przywiązują dużą wagę do jakości skupowanego surowca. Tymczasem podniesienie wartości tego warzywa wymaga systematycznej współpracy z producentami
czytaj dalej
Francja europejskim liderem
2006-00-00 00:00
Areał upraw fasoli szparagowej (zielonej) w krajach Unii Europejskiej, kształtował się w ostatnich latach na poziomie 130 tys. ha. Jej zbiory równały się blisko 1 mln ton (w
czytaj dalej