Fasolka
Rosja: wpływ embarga na ceny warzyw
2011-06-15 00:00
Z wypowiedzi Minister Rolnictwa Rosji Eleny Skrynnik aktualnie na rynku rosyjskim obserwuje się tendencję spadkową w cenach warzyw.
czytaj dalej
9:40 Ceny skupu warzyw w Małopolsce - ceny niskie, wahania w popycie
2011-06-14 00:00
W Małopolsce skup warzyw trwa w najlepsze. Podaż jest duża, popyt na kapustę, kalafiory i inne warzywa jest niestabilny, ceny warzyw niskie.
kalafior - 0,80 - 1,00 czytaj dalej
kalafior - 0,80 - 1,00 czytaj dalej
9:20 Ceny warzyw w okolicach Przytyka - utrzymuje się wysoki popyt na cukinię, słabo z ogórkami, jest pierwsza papryka
2011-06-13 00:00
Ceny warzyw w okolicach przytyka - z popytem na ogórki szklarniowe wciąż bardzo źle, utrzymuje się duży popyt na cukinię. Na rynek trafiają pierwsze partie krajowej papryki
czytaj dalej
Rumuńscy rolnicy też dostaną rekompensaty
2011-06-12 00:00
Rumuńscy producenci warzyw, jak inni producenci z Europy, cierpią na spadek sprzedaży w wyniku pojawienia się bakterii EHEC, mimo, że w całej Rumunii nie odnotowano dotychczas zachorowań.
czytaj dalej
czytaj dalej
Nowe wymagania przy eksporcie warzyw z UE na Ukrainę
2011-06-10 00:00
Ministerstwo Polityki Rolnej Ukrainy - Główna Państwowa Inspekcja Ds. Kwarantanny Roślin Ukrainy wprowadzają tymczasowo, od 10 czerwca 2011 nowe wymagania przy wwozie na terytorium Ukrainy produktów pochodzenia roślinnego (warzyw).
czytaj dalej
Wznowienie eksportu warzyw? Tak… ale jak i od kiedy?
2011-06-10 00:00
Główny lekarz sanitarny Federacji Rosyjskiej Giennadij Oniszczenko poinformował, że Rosja wznawia dostawy warzyw z krajów UE. Warunkiem wznowienia handlu jest dawanie gwarancji bezpieczeństwa na poszczególne gatunki warzyw z konkretnych krajów Unii Europejskiej.
czytaj dalej
czytaj dalej
Eksporterzy też ponoszą straty
2011-06-09 00:00
W związku z aferą „ogórkową” trwającą od kilku dni w Europie, bardzo dużo mówi się o stratach finansowych producentów. Przez doniesienia z Niemiec i ogólną panikę na rynku niektóre warzywa stały się produktem praktycznie „niesprzedawalnym”.
czytaj dalej
Na południu kraju fasolka szparagowa droższa niż na Mazowszu
2011-06-08 00:00
Na terenie województwa mazowieckiego ceny fasolki szparagowej spadły bardzo szybko. I to nie tyle z powodu dużego wzrostu podaży, ponieważ fasolki wcale tak dużo na rynek nie trafiało.
czytaj dalej
Słaby popyt na fasolkę szparagową
2011-05-31 00:00
Popyt na krajową fasolkę szparagową jest na razie na niskim poziomie. Dzieje się tak pomimo spadających cen i pomimo tego, iż podaż fasolki na razie wcale nie jest wysoka. Sprzedaż
czytaj dalej
Fasolka szparagowa już na rynku
2011-05-26 00:00
Pogoda nie zawiodła. Pierwsze partie fasolki szparagowej z krajowych upraw są już na lokalnych rynkach hurtowych. Podaż jak zwykle na początku sezonu nie jest duża, ale to się szybko
czytaj dalej
Krajowa fasolka szparagowa wkrótce na rynku
2011-05-23 00:00
Jeszcze kilka dni i na rynek trafią pierwsze partie polskiej fasolki szparagowej. Tradycyjnie wcześniej będzie dostępna fasolka z terenu Małopolski, a potem z południowego Mazowsza.
czytaj dalej
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych normami UE
2010-11-08 21:59
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Opakowania ogólnie
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
2010-11-08 21:44
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej
Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Ogólne zasadySprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru.
czytaj dalej
Niska podaż fasolki szparagowej
2010-09-27 00:00
Ostatnie słoneczne tygodnie nie przyniosły dużej poprawy w podaży fasolki szparagowej. Fasolki, zwłaszcza tej dobrej jakości nie jest na rynku za dużo. Pogoda w bieżącym
czytaj dalej
Koszty i opłacalność produkcji fasoli szparagowej do przetwórstwa w latach 2005-2009
2010-09-13 00:00
Wg obliczeń IERIGZ-PIB w okresie 2005-2009 ceny otrzymywane przez producentów za fasolę szparagową kierowana do przetwórstwa w żadnym roku nie były opłacalne.
czytaj dalej
czytaj dalej
Ceny fasoli szparagowej w latach 2005-2009
2010-09-10 00:00
W latach 2005-2009 firmy skupujące fasolę szparagową na zaopatrzenie sklepów detalicznych niską cenę płaciły producentom w 2005 r. (2,08 zł/kg) i 2007 r. (2,17 zł/kg). Najlepszą cenę
czytaj dalej
Polski eksport fasoli w latach 2005-2009
2010-09-09 00:00
Eksport fasoli ujęty jest w statystyce jedynie w postaci mrożonek lub konserw. Sprzedaż tych pierwszych ma większe znaczenie ekonomiczne. Można założyć, że większość stanowi
czytaj dalej