Ceny warzyw
Przyspieszona uprawa w służbie bezpieczeństwa
2006-07-13 00:00
Uprawa kapusty białej w trybie przyspieszonym jest pod względem opłacalności zdecydowanie bezpieczniejsza niż produkcja tego samego warzywa w normalnym cyklu uprawy.
Informacja ta
czytaj dalej
Cała nadzieja w polskiej produkcji?
2006-07-13 00:00
Prognozuje się, że tegoroczne zbiory warzyw w Unii Europejskiej będą niższe. Dotyczy to również kalafiorów i brokułów. Zagraniczne zakłady przetwórcze liczą, że jesienne
czytaj dalej
Pomidory – wierzchołek importu
2006-07-12 00:00
Największy udział sprowadzanych do polski warzyw stanowią pomidory. W roku 2005 import tych warzyw liczył blisko 60 tys. ton, tj. dwa razy więcej niż w 2003 r.
Prognozuje czytaj dalej
Prognozuje czytaj dalej
Cebula wysokiej jakości pilnie poszukiwana
2006-07-12 00:00
Według FAMMU/FAPA (za Foodnews), niższe zbiory cebuli w Polsce mogą być poważnym problemem dla unijnych zakładów przetwórczych.
Na domiar złego, niesprzyjająca pogoda czytaj dalej
Na domiar złego, niesprzyjająca pogoda czytaj dalej
Kalafiory i brokuły różyczkowane skupowane są przez zakłady przetwórcze głównie do produkcji mrożonek.
W okresie 2000 - 2005 najlepiej płacono za nie w roku czytaj dalej
W okresie 2000 - 2005 najlepiej płacono za nie w roku czytaj dalej
Zbiory pomidorów w Unii ograniczone
2006-07-11 00:00
Tegoroczne zbiory pomidorów przemysłowych w krajach Unii Europejskiej będą niższe i wyniosą 8,55 mln ton. Jak donosi FAMMU/FAPA, podwodem takiego stanu rzeczy może być redukcja
czytaj dalej
Ogórkowa konkurencja
2006-07-11 00:00
Na polskim rynku, oprócz ogórków spod osłon, dostępne są również, ogórki gruntowe. Ich ceny w spółdzielniach ogrodnicze kształtują się na poziomie wyższym niż rok temu.
czytaj dalej
Ogórkowa konkurencja
2006-07-11 00:00
Na polskim rynku, oprócz ogórków spod osłon, dostępne są również, ogórki gruntowe. Ich ceny w spółdzielniach ogrodnicze kształtują się na poziomie wyższym niż rok temu.
czytaj dalej
Wzrasta eksport kalafiorów
2006-07-11 00:00
W stosunku do 2004 r. eksport polskich kalafiorów zwiększył się w 2005 r. o ok. 15%. Według danych CAAC, tendencja wzrostowa utrzyma się jeszcze przez 4 miesiące.
W okresie styczeń -
czytaj dalej
Polska fasola szparagowa na rynku niemieckim
2006-07-11 00:00
Według danych niemieckiej organizacji ZMP, polska fasolka szparagowa była sprzedawana na niemieckich rynkach hurtowych (Berlin, Hamburg i Koln) w cenie 1,50-2,40 eur/kg (w przeliczeniu
czytaj dalej
Polski eksport i import pomidorów w latach 2003-2005
2006-07-11 00:00
Eksport polskich pomidorów wzrósł w 2005 r. o 38%, a import o 6%. Mimo to, ujemne saldo w handlu tymi warzywami powiększyło się z 17382 tys. eur do 12172 tys. eur.
Polski czytaj dalej
Polski czytaj dalej
Jak Niemcy oceniają polskie pomidory?
2006-07-10 00:00
Według danych niemieckiej organizacji ZMP, na rynkach hurtowych w Niemczech sprzedawano na początku lipca pomidory polskiej produkcji. Dostępne były warzywa w dwóch kalibrażach -
czytaj dalej
Jak Niemcy oceniają polskie pomidory?
2006-07-10 00:00
Według danych niemieckiej organizacji ZMP, na rynkach hurtowych w Niemczech sprzedawano na początku lipca pomidory polskiej produkcji. Dostępne były warzywa w dwóch kalibrażach -
czytaj dalej
Najlepsze gatunki warzyw na susz
2006-07-09 00:00
Do najważniejszych gatunków warzyw, uprawianych w Polsce z przeznaczeniem na susz należą: marchew, cebula, pietruszka, seler, pasternak, buraki i pory.
W procesie tym dobrze czytaj dalej
W procesie tym dobrze czytaj dalej
Nawadnianie kropelkowe – najlepszy wybór
2006-07-08 00:00
Według Z. Dobrakowskiej - Kopeckiej, właściwe nawodnienie pomidorów spod osłon jest szczególnie istotne w okresie kwitnienia i owocowania. Ważne, by od początku kwitnienia były
czytaj dalej
Czynniki sprzyjające uprawie kapusty
2006-07-08 00:00
Kapusta jest rośliną klimatu umiarkowanego. Optymalna temperatura wzrostu tego warzywa wynosi 15 - 20 stopni C, a minimalna 5 stopni C. Do jej prawidłowego rozwoju wymagane jest światło
czytaj dalej
Korniszony bardziej opłacalne
2006-07-07 00:00
Eksport korniszonów polskiej produkcji ocenia się na ok. 1,0 tys. ton. Głównymi odbiorcami tych warzyw są Francja i Niemcy. W roku 1999 ich średnia cena eksportowa kształtowała
czytaj dalej
Mocne punkty polskiego warzywnictwa
2006-07-07 00:00
Polskie warzywa mają duże szanse by umocnić swoją pozycję, zarówno na rodzimym rynku jak i za granicą. Możliwości te otwierają się dzięki dogodnemu położeniu geograficznemu
czytaj dalej
Wyższe ceny botwinki
2006-07-06 00:00
Od maja spółdzielnie ogrodnicze prowadzą skup warzyw wczesnych, w tym botwinki.
Początkowo, za pęczek płacono producentom 1,29zł. Miesiąc później, w czerwcu - 0,85 zł.
czytaj dalej
Wyższe ceny botwinki
2006-07-06 00:00
Od maja spółdzielnie ogrodnicze prowadzą skup warzyw wczesnych, w tym botwinki.
Początkowo, za pęczek płacono producentom 1,29zł. Miesiąc później, w czerwcu - 0,85 zł.
czytaj dalej