Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Casarecce z pomidorkami i rukolą

Składniki na dwie porcje:

  •     180 g  krótkiego makaronu (użyłam casarecce, ale pasowałyby tutaj również farfalle lub penne)
  •     10 pomidorków koktajlowych
  •     2 garście świeżej rukoli
  •     1-2 ząbki czosnku
  •     2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  •     bazylia (użyłam mrożonej)
  •     sól i pieprz do smaku
  •     parmezan do posypania

Przygotowanie:

Zagotować i posolić wodę w garnku. Makaron ugotować al dente - o minutę lub dwie krócej niż podano na opakowaniu. Zachować filiżankę wody z garnka.

Pomidorki pokroić wzdłuż na ćwiartki.

Czosnek pokroić w cienkie plasterki.

Rukolę umyć i osuszyć, a następnie niedbale porwać.

Na małej patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę.

Dodać czosnek i, ruszając patelnią, szklić go przez dwie minuty.

Zmniejszyć ogień, a następnie dodać pomidorki i posiekaną bazylię. Posolić i popieprzyć do smaku.

Dusić wszystko razem do czasu ugotowania makaronu, poruszając od czasu do czasu patelnią.

Odcedzony makaron przełożyć z powrotem do garnka postawionego na minimalnym ogniu.

Dodać pomidory z czosnkiem i oliwą oraz dwie łyżki wody z gotowania makaronu, a następnie rukolę (odrobinę zostawić do dekoracji). Wszystko wymieszać - dokładnie, ale delikatnie. Rukola, w kontakcie z gorącym makaronem i ściankami garnka, nieznacznie zwiędnie i uwolni smak, a przy tym pozostanie ładnie zielona i "liściasta". Mieszać należy delikatnie, żeby nie zepsuć pomidorków.

Przełożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć zachowaną rukolę, a następnie całość posypać parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

Więcej inspirujących przepisów na blogu: www.smakiemsietoczy.blogspot.com

Słowa kluczowe: casarecce, pomidory, rukola
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE