Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Ceny pomidorów z Maroka poniżej limitu

Eksportowy sezon dla marokańskich pomidorów powoli nabiera tempa. I już na jego progu rośnie napięcie na linii Maroko – Hiszpania. Hiszpanie zarzucają marokańskim eksporterom, że sprzedają pomidory do krajów UE po cenach, które są niższe niż cena minimalna jaką ustaliły UE i Maroko w porozumieniu handlowym. Ta cena minimum to 0,461 euro/kg.

Tymczasem według „Uzupełniającego Raportu o Ochronie Sektora Ogrodniczego” przygotowanego przez Radę Rolnictwa, Rybołówstwa i Rozwoju Wsi, organizację działającą w andaluzyjskiej Almerii,  w 42. i 43. tygodniach 2013 roku ceny marokańskich pomidorów na rynku unijnym miały średni poziom 0,453 euro/kg. Eksport z Maroka wyniósł w tym czasie 3 352 ton pomidorów.

Hiszpanie oskarżają Maroko kolejny raz o łamanie ustaleń i psucie rynku. W tym roku irytacja strony hiszpańskiej jest na pewno znacznie większa niż przed rokiem, a to z powodu generalnie bardzo niskich cen pomidorów w pierwszej fazie bieżącego sezonu. W wyżej wspomnianym raporcie mówi się, że „konkurencja z innych regionów produkcji powoduje trudności w osiągnięciu odbicia cen pomidorów”. Przypomnijmy, że na początku własnego sezonu zimowego Hiszpanie mieli też pretensje do Holendrów, że ci borykając się z własną nadprodukcją pomidorów doprowadzili do załamania jego cen na europejskim rynku. Po Holandii kolejny cios Hiszpanom zadało Maroko, a jest przecież jeszcze Turcja.

A ceny pomidorów w hiszpańskiej Almerii są w dawno nie oglądanym o tej porze roku dołku. W drugiej dekadzie października ceny pomidorów typu Long Life były na poziomie 0,20 euro/kg, podłużnych 0,36 euro/kg, a typu gałązka 0,28 euro/kg. Na koniec tamtego miesiąca było to odpowiednio 0,22 euro, 0,38 euro i 0,32 euro za kilogram.

To znacznie taniej niż w poprzednim sezonie. Według wspomnianego raportu średnia kombinowana cena pomidorów hiszpańskich w 42. tygodniu roku była na poziomie 0,42 euro/kg, podczas gdy rok wcześniej było to 0,70 euro. W tygodniu 43, było to odpowiednio 0,28 euro w 2013 roku i 0,56 euro/kg rok wcześniej. Taki poziom cen jest według Rady Rolnictwa niższy niż poziom kosztów produkcji pomidorów, które szacuje się na 0,49 euro/kg.

Zobacz więcej: Pomidory

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE